ABB prisades på Framtidsdagen

Svenska Innovationspriset 2013 tilldelas ABB: "Enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer".

Innovation | ARTIKEL | NOV 2013

Kraft- och automationsföretaget ABB har utsetts till vinnare av Svenska Innovationspriset 2013. Företaget prisas för sitt genombrott med den ultrasnabba brytaren för högspänd likström. Priset delades ut i samband med Framtidsdagen på Grand Hotel i Stockholm.

Svenska Innovationspriset delas ut av tidningen Veckans Affärer samt teknikkonsultföretaget ÅF. I år tillfaller utmärkelsen företaget ABB, som prisas för "ett unikt och efterlängtat genombrott på energiområdet som bidrar till en mer hållbar värld". ABB får priset främst för den nya brytaren för högspänd likström (HVDC).

Juryn konstaterar att företaget har visat en enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer. I motiveringen står det bland annat: "Den kallas för lösningen på ett hundraårigt pussel. Med detta jättesprång i utvecklingen av strömöverföring kan bolaget bidra till såväl samhällsnytta, inte minst i Västerås och Ludvika där tekniken är utvecklad, som övergången till förnyelsebara energikällor och en mer hållbar värld."

Prispengarna till Mattecentrum

Claes Rytold, tillförordnad global forskningschef på ABB, är stolt över utmärkelsen.

- Det händer otroligt mycket spännande inom energiområdet idag, och vi på ABB är jätteglada över att få vara aktiva inom den utvecklingen. Vi är också väldigt stolta över genombrottet med vår nya ultrasnabba brytare för högspänd likström som bidrar till en mer hållbar värld, säger Claes Rytolf i ett pressmeddelande.
Priset delades ut i samband med Framtidsdagen på Grand Hotel i Stockholm, och mottogs av Mikael Dahlgren, som är chef för elkraft på ABB:s forskningscenter i Västerås.

Prissumman på 100 000 kronor kommer att skänkas till den ideella föreningen Mattecentrum för att stimulera barn och ungdomars intresse för matematik och teknik.

Studentpris och föreläsningar

På Framtidsdagen delade man också ut Innovationspriset Student, som i år tillföll Kalle Kodare och dess grundare Lovisa Levin och Sanna Nilsson, båda studenter på Hyper Island.

Vinnarna har med e-boken "Kalle Kodare" hittat ett nytt, pedagogiskt sätt att ge barn ett första möte med programmering och kodning.

Utöver prisutdelningen innehöll Framtidsdagen en lång rad föreläsningar och paneldiskussioner med fokus på innovation. Ett genomgående tema för dagen var begreppet "öppen innovation" och vilka fördelar och risker detta medför.

Huvudtalare för dagen var Stiftelsen Chalmers vd Malin Persson, som höll ett brandtal om innovationens betydelse för samhällets välstånd.

- I Sverige är vi otroligt duktiga på innovation, men vi har ett kollektivt dåligt självförtroende. Vi måste prata om och lyfta fram våra fantastiska entreprenörer, och våga uttala vår ambition att bli bäst i världen, sade Malin Persson i sitt tal.

Innovation sker i gränslandet, förklarade hon - mellan vetenskap och konst, forskning och praktisk tillämpning, gammalt och nytt.

- Det finns inga nya idéer. Det gäller därför att para ihop olika gamla idéer, och genom friktion och mångfald få dem att mötas.

Innovation är det som särskiljer goda och välfungerande samhällen från andra, menar hon. Det gäller därför att vara öppen och våga utsätta sig för det nya.

- Innovation är livsnerven i samhället och ett måste för dess framtida välstånd, avslutade Malin Persson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill