Alla andra partiledare vill vara i Gustav Fridolins position

Christer Isaksson: "Det kommer att vara mycket ljus på Miljöpartiet under det kommande året".

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2013

Det är inte för mycket att påstå att andra svenska partiledare gärna skulle vilja vara Gustav Fridolin eller åtminstone vara i hans position just nu. Ett år kvar till valet och Sveriges yngste partiledare är eftertraktad från alla håll – både från Alliansen och de rödgröna. Inte nog med det: Han är också fruktad. Hans framgång hotar inte bara de två största partiernas möjligheter att bilda regering. Miljöpartiet frestar särskilt på de mindre partier som balanserar på gränsen till riksdagsspärren.

Miljöpartiet under språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har två uppenbara mål. 

Ett: Att ingå i regeringen efter valet 2014 för att långsiktigt påverka Sveriges utveckling, särskilt vad gäller miljö och tillväxt. 

Två: Att långsiktigt etablera Miljöpartiet som Sveriges tredje största parti bakom Socialdemokraterna och Moderaterna.

Miljöpartiet har mer slumpartat och med ett knappt försprång den positionen sedan 2010, i kommande riksdagsval handlar det om att stärka positionen genom att nå en bit över tio procent av rösterna, för att sedan kunna växa ytterliga under mandatperioden 2014-2018. Att gå i mål med tio procent, mer än två procentenheter bättre än valresultatet 2010, kräver att Miljöpartiet når högt i opinionsmätningarna i valrörelsens ingång nästa vår.

Målet måste vara inställt på tolv procent i Statistiska Centralbyråns stora opinionsmätning i maj 2014. Därför kommer det förmodligen en politisk urladdning från Miljöpartiet redan i höst och vinter.

Mitten hotas

Det blir ingen enkel match om svensk politiks tredje plats. Under de två senaste mandatperioderna har Miljöpartiet i första hand utkämpat kampen mot Centerpartiet och Folkpartiet. Trenden pekar inte uppåt för dessa gamla partier och det verkar inte troligt med ett borgerligt mittenparti som Sveriges tredje största parti. 

Troligare just nu är att Miljöpartiet och Sverigedemokraterna kommer att kämpa om positionen. I så fall förändras svenskt politiskt liv i grunden, den betongstarka partipolitiska kartan skrivs om och grunden för den borgerliga mitten hotas. 

Ett framgångsrikt Miljöparti, profilerat med två ansvarstagande språkrör med skola/utbildning, friskolor, företagsamhet, småföretag, näringspolitik och ökat ekonomiskt ansvar på agendan, är partitaktiskt det minst önskvärda för Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Ett spetsigt grönt parti med udden riktad åt höger hotar de tre partierna i mitten, särskilt som väljarna är mer lättrörliga och påverkbara än tidigare. 

Hos Folkpartiet och Centerpartiet, liksom i Socialdemokraterna, finns särskilt unga väljare som vacklar och funderar på att ta steget över till Miljöpartiet. Inte minst Gustav Fridolin, utgör en lockelse för väljare som inte vill ta tydlig ställning mellan blått och rött, mellan Alliansen och de rödgröna.

Regeringsfrågan

Låt oss återvända till regeringsfrågan med konstaterandet att Alliansen har ett svagt utgångsläge inför valåret 2014, vilket just nu talar för förändring.

Miljöpartiet tycks luta åt en rödgrön regering sedan partiet tog ett steg åt vänster under partikongressen i våras. Men detta förutsätter att Miljöpartiet svänger kraftigt i synen på Vänsterpartiet – eller att Vänsterpartiet positionerar sin politik närmare Miljöpartiets liberala och frihetliga syn. Är det någon som tror att det är troligt? 

Ett annat scenario ter sig rimligare: Valresultatet kan bli så otydligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar antingen en egen majoritetsregering eller en minoritetsregering, som tar sig genom mandatperioden med stöd från ena eller andra sidan. 

Ytterligare ett alternativ verkar rimligare än en regering med Vänsterpartiet: Att Miljöpartiet tar plats i Alliansen och ersätter det mittenparti som tvingas lämna Riksdagen. Miljöpartiet kan också stanna utanför regeringen men uppträda som Alliansens stödparti i Riksdagen. 

Båda dessa positioner betingar ett mycket högt pris för Alliansen och frågan är om Fredrik Reinfeldt vill eller kan betala?

Mer vågade försök

Andra mer vågade regeringsalternativ är inte heller uträknade för Miljöpartiet. Det finns miljöpartister liksom socialdemokrater och aktivister i den borgerliga mitten som drömmer om en helt ny regering fri från blockpolitikens tyngd och begränsningar. Det är för tidigt att spå om en sådan utveckling, men bli inte förvånad om valresultatet 2014 resulterar i en helt annan regering än vi i Sverige är vana vid. I en sådan kommer Miljöpartiet ingå, kanske tillsammans med Socialdemokraterna och ett borgerligt mittenparti, i så fall ligger Folkpartiet närmast. 

Tills vidare fortsätter Gustav Fridolin och Åsa Romson försöket att balansera partiets politik in i en spännande valrörelse, för att efter valresultatet ha frihet att fatta egna beslut i regeringsfrågan. 

Drömmen för miljöpartisterna är att se Gustav Fridolin som utbildningsminister och Åsa Romson som näringsminister. Den tredje viktiga profilfrågan är naturligtvis posten som miljöminister.

Det kommer att vara mycket ljus på Miljöpartiet under det kommande året.

Det är inte konstigt att samtliga andra partiledare önskar att det var de som var i Gustav Fridolins och Åsa Romsons position inför valet 2014.

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill