"Alla dagar ser olika ut"

Sex snabba frågor till innovationsledaren Maja Påhlman, Teamchef Innovation & Nylanseringar, ICA Sverige AB.

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | SEP 2014

Ingen dag är den andra lik för Maja Påhlman, teamchef för innovation och nylanseringar på ICA Sverige AB. Hon drivs av att skapa värde för kunderna, men också av att coacha medarbetarna i de kreativa processer som pågår längs vägen mot innovation. Och hon har inget alls emot förändring i de projekt hon deltar i.

Vad gör du som innovationsledare (ge exempel på konkreta resultat)?

- Alla dagar ser olika ut, men exempel är att arbeta med konceptutveckling, facilitetera idégenererings-workshops, research och trendspaning, ta fram beslutsunderlag eller att motivera och bolla med medarbetare som har kört fast i ett projekt.

Varför valde du att bli innovationsledare (vad motiverar, driver dig)?

- Jag drivs av att göra skillnad genom att ta fram koncept som ger någon typ av unikt värde för kunden. Jag tycker om att coacha personer i komplexa och kreativa processer och har inga problem med att saker och ting förändras under ett projekts gång. Det tror jag är väldigt viktigt om man ska klara av och trivas i en sådan roll.

Maja Påhlman, ICA Sverige AB

Maja Påhlman, ICA Sverige AB

Vilken bakgrund har du (utbildning, tidigare erfarenheter)?

- Jag är civilekonom som från början skulle bli designer, men som sedan förstod att jag ville arbeta inom produktutveckling. Jag har flera års erfarenhet inom möbelbranschen, gått ledarutbildning inom Ikea men även arbetat med PR innan jag kom till ICA. Sedan dess har jag arbetat med produktutveckling och innovation, mestadels som teamchef. Jag tycker om att arbeta med att utveckla människor och team så jag kommer nog alltid vilja ha en ledarroll.

Vilka utmaningar stöter du på?

- Konflikten och balansen mellan tidspress, kvalitet och att hinna vara först ut.

Vad är det bästa med yrket?

- Dels att det är så otroligt varierat, men jag gillar även att det som spelar någon roll är vad resultatet blir, även om vägen dit kan vara lite krokig.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket (trender, egna erfarenheter)?

- Jag tror att yrket kommer att finnas i allt större utsträckning men med väldigt olika rollbeskrivningar. Min förhoppning är att allt fler förstår värdet av rollen.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill