Alla dofterna…

BLOGG | MAJ 2013

Det är svårt att inte präglas av omgivningen när man sitter här och summerar motivationsveckan. Jag befinner mig inte där jag brukar... Jag sitter i en trädgård bland syrener och maskrosor och massa annat obestämt som är på väg upp i rabatterna. Ljuvligt är en underdrift.

Det är svårt att inte präglas av omgivningen när man sitter här och summerar motivationsveckan. Jag befinner mig inte där jag brukar... Jag sitter i en trädgård bland syrener och maskrosor och massa annat obestämt som är på väg upp i rabatterna. Ljuvligt är en underdrift.

Det är ofta som jag reflekterar över hur det påverkar mitt liv - att jag kan jobba (nästan) var och när jag vill. Det gör mig till en bättre människa. Det handlar om frihet och medbestämmande – makt över min egen tid. Så jag förstår att detta är en av sakerna som diskuteras i HR-sammanhang och när det gäller att attrahera arbetskraft. Värdet av frihet låter sig liksom inte mätas.

I förra veckan var vi med på Ennovas HR-dag som de höll i tillsammans med Dagens Nyheter. Dagen handlade om motivation, ledarskap och hur vi ska locka de unga talangerna till våra företag. En tuff utmaning just nu är att möta Generation Y:s krav på balansen mellan jobb och fritid – för dem är inte arbetet något som sker mellan nio och fem. Det är resultatet av det man gör som är det centrala. Egentligen är det självklart när man tänker efter.

Ett starkt varumärke och en bra företagskultur är till exempel sådan som är viktigt när man vill dra till sig de bästa. Och det är bevisat att mångfald på jobbet skapar en bra miljö där såväl trivsel som kreativitet ökar. Här kan du läsa om kulturagenterna som ska stärka mångfalden. Genialiskt, om du frågar mig. 

Och är du inte lässugen just för stunden så tycker jag att du ska kolla in de här klippen. Bengt Lejsved som föreläser på vårt Lunch & Learn – om sin bok Styrelsefällor, en riktig bladvändare! Eller varför inte höra Grant Thorntons vd, Peter Bodin, prata om ledarskap och sin nya utmaning – medlem i Årets vd-juryn. Bodin menar att mycket av hans framgångar har handlat om ledarskapet han bedriver. 

Att ledarskap handlar mycket om kommunikation, det vet vi redan. Så hur ser den ut i det lilla? I vardagen? I mötet och samtalet med andra? Ewa Braf skriver klokt om hur positionering i relationerna till medarbetare påverkar ditt sätt att se. Medveten om det? Annars kan du bli det.

I veckan publicerade vi också Kaj Hattenhauers andra artikel om hållbar motivation. Hans fina bonussystem kollapsade – så vad skulle han göra? Ja, något bra måste han ha gjort för omsättningen ökade med 60% sen han tog bort de monetära belöningarna. 

Missade du hans första – Metoder för en hållbar motivation – så tycker jag att du ska börja med den. En fascinerande historia. 

Och sist men inte minst – tänk att jag fick en intervju med en av de största på motivation, Daniel H. Pink! Här kan du läsa om hans nya bok som handlar om försäljning. Inte missa!

Nu ska jag gå och sniffa lite på en syren. Det är ju trots allt fredag.

Ha en fin helg alla läsare!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill