Alla kan bli en bra ledare!

Gästskribent Eva Lindvik: Här är ditt kylskåp - vad gör du av ingredienserna?

Ledarskap | HR | ARTIKEL | OKT 2015

Man föds till ledare. Så är det. Man har talangen eller så har man den inte.
Jag stöter på den här inställningen då och då. Inte så mycket från medarbetare utan från chefer själva. Som tycker att det är svårt och komplicerat. Som tänker att alla andra är så mycket bättre chefer än dem själva. Som tycker att de inte räcker till.
Kanske har du också umgåtts med dessa tankar någon gång? Kan hända känner du igen att du misströstar ibland och tror att du inte kan? Låna mig då några minuter av din tid. Jag har något viktigt att säga. (trumvirvel…)

Det finns ett begrepp som fått stor uppmärksamhet på senare tid. Growth Mindset, heter det. Det beskriver två olika synsätt på dig själv och din förmåga att utvecklas. Growth mindset innebär att jag tror att talangen och mina förmågor kan utvecklas medan Fixed Mindset handlar om att jag tror att talang och förmågor är statiska, medfödda.

Professor Carol Dwecks, en av världens ledande forskare inom personlighetspsykologi, socialpsykologi och utvecklingspsykologi och som har forskat på detta begrepp, visar att vi presterar bättre om vi har rätt tankesätt. Hennes forskning visar att de som har det första mindsetet, som tror att hjärnan utvecklas när man anstränger sig, presterar bättre än de som tror att medfödd talang är avgörande.

Det är alltså bevisat att alla kan. Bara man tror att man kan.

Men jag tror att det behövs en ingrediens till: Vilja. Man måste vilja bli en bra chef och ledare. Det gamla slitna uttrycket ”Du kan om du vill”, tror jag stämmer väl in här. Och jag tror också att det räcker för att göra skillnad. Väldigt långt!

Här är ditt kylskåp!

Det handlar inte i första hand om att fylla på med fler ingredienser, utan snarare om att titta inåt och utveckla det man har. Lite grand som ”Här är ditt kylskåp”. Detta är de ingredienser jag har – hur kan jag komponera det jag har för att få till en bra rätt? Inte titta utanför sig själv och jämföra utan vara intresserad och nyfiken på sig själv. Att våga vara tydlig med vem man är och förstås vara intresserad av att ständigt utvecklas och lära nytt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Emotionell intelligens omfattas av denna förmåga. Att vara intresserad och medveten om sina känslor, tankar och behov samt kunna hantera dessa på ett optimalt sätt i relation till dig själv och dina medarbetare. Alla har vi emotionell intelligens. Det häftiga är att den här förmågan går att träna upp. Det är inte en talang som vissa har! På samma sätt som du sliter i gymmet eller i löparspåret för att bygga muskler och kondition, kan du träna din emotionella kompetens och öka dina emotionella muskler.

Man ser i forskning att framgångsrika människor inom alla områden (sport, affärer, relationer mm) har förmågan att fokusera inåt på sina känslor så att de kan vara i det känslomässiga tillstånd de behöver vara i vid varje givet tillfälle. De har verkligen tränat upp sin emotionella intelligens till fulländning. Stephen J Stein, en kanadensisk forskare inom området, har tagit fram fyra framgångsfaktorer hos ledare:

•    Insikt
•    Vara autentisk
•    Coacha
•    Vara innovativ och våga ta risker

Jag tycker att Steins forskning verkligen visar att framgången i ledarskapet handlar om att vara sig själv. Att bli medveten om sina känslor, tankar, drivkrafter och behov. Och våga var transparent med detta. Häri ligger troligen den största utmaningen i ledarskapet. Att hitta modet att vara tydlig med vad man har i sitt kylskåp och inte låtsas som om där finns mer spännande ingredienser än vad där är. Eller försöka gömma undan någon obskyr marinadburk bakom någon mer populär variant. Utan våga öppna dörren och visa ”Här är mitt kylskåp!”

Vi ser tydligt att särskilt de nya generationerna som kommer in på arbetsmarknaden ställer höga krav på ärlighet och transparens i organisationer. Transparens handlar om att vara tydlig, det vill säga att vara ärlig med sina uppsåt, inte ha dolda agendor. Kopplat till ledarskapet tror jag att det handlar om samma sak; att vara ärlig med vem jag är, vad jag har för syften samt vad jag kan (och inte kan!). Att vara tydlig med varför man vill vara chef är centralt, för att skapa tillit och förtroende. Forskning visar också att medarbetare i organisationer där deras ledare har hög EQ är mer motiverade och engagerade. Så det finns ett stort affärsmässigt värde i att öva upp sina emotionella muskler.

Så vad kan du själv göra för att bli en bra ledare?

Reflektera över följande frågor:

•    Varför vill jag vara chef?
•    Vilken sorts chef vill jag vara?
•    Hur vill jag agera?
•    Vad vill jag förknippas med i mitt ledarskap?
•    Vilken känsla vill jag skapa i mitt team?

Svaren på dessa frågor skulle kunna utgöra en första målbild i ditt ledarskap.
Nästa steg är att fundera över hur svaren på dessa frågor påverkar ditt beteende. Vad är det du ska fokusera på i ditt agerande för att ta ett första steg mot denna målbild? Det är nästa steg. Fundera på vad du kan göra redan idag (nu direkt!) för att göra skillnad.

Lycka till!

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Om skribenten

Eva Lindvik är ledarutbildare och affärsområdeschef för Capacitet, Wise Consutlings affärsområde inom ledarutveckling- och ledarutbildningar.

Eva jobbar med uppdrag så som kommunikations- och ledarskapsträning, ledningsgruppsutveckling och coaching. Mottot är fokusera på det som fungerar.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill