Är mål meningsfulla?

Borde vi fokusera mindre på förutbestämda mål och mer på långsiktiga system?

Ledarskap | HR | Motivera | Karriär | ARTIKEL | AUG 2015

Mål, Process, System

Mål, Process, System

Du har förmodligen fått lära dig att det viktigaste för att lyckas med någonting i livet är att sätta upp tydliga mål. Problemet är bara att ingen av oss kan förutse framtiden eller kontrollera yttervärlden. Att hänga upp sin lycka och sitt värde som människa på ett mål är därför ett väldigt riskabelt projekt. Särskilt långsiktigt är det inte heller, vid närmare eftertanke. Kanske är det dags att vi slutar dumstirra på Målet och istället börjar fokusera mer på systemet och processen?

Att alltid sätta upp mål för det man gör har i vår tid blivit en nästan helig princip. Oavsett om du vill göra chefskarriär, starta ett företag, skriva en bok eller börja träna så får du omedelbart rådet att sätta upp en rad tydliga, konkreta mål som du sedan ska ägna all din kraft och viljestyrka åt att försöka uppnå.

Visst finns det många fördelar med att ha tydliga målsättningar – du vet vartåt du strävar och det blir lättare att utvärdera sina framsteg.

Men det finns också många nackdelar med att lägga allt för stort fokus på i förhand uppställda mål, vilket har uppmärksammats i flera böcker och reportage på senare tid. Är det rent av dags att vi slutar sätta upp mål för det vi gör och istället fokuserar på ett system, en process?

Mål eller system?

Skillnaden mellan mål och system, skriver tidningen Entrepreneur, är att den som sätter upp mål lägger fokus på resultatet medan den som förbinder sig till ett system fokuserar på själva processen.

Om du exempelvis är fotbollstränare så är målet att vinna mästerskapet, medan systemet är allt det som laget gör på träningen varje dag. Om du är författare så är målet att skriva en bok, men systemet är att ha en rutin som går ut på att skriva ett visst antal sidor eller timmar per dag. Ett system är alltså någonting du gör regelbundet som ökar din chans att bli lycklig på längre sikt.
Är det möjligt och rekommendabelt att strunta i målsättningar och istället helhjärtat ägna sig åt systemet? Skulle man uppnå lika bra eller rent av bättre resultat?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vad vi vet är att man inom forskarkretsar på senare år har börjat prata allt mer om det faktum att förutbestämda mål inte är någonting ensidigt positivt.

Uppskjuten lycka

Ett av grundproblemen med förutbestämda mål är att man hänger upp sin lycka på någonting som ska hända i framtiden. Du är aldrig riktigt där du vill vara – du skjuter upp känslan av lycka och framgång tills du har nått målet. Och om du över huvud taget når målet så sätter du snart upp ett nytt mål och skjuter upp lyckan ännu en gång.

Ofta ser vi målsättningar som ett sätt att tänka långsiktigt samt hålla oss motiverade och effektiva, men det är inte heller alltid sant. Vad ska hända när du väl har uppfyllt målet? Ska du bara sluta då? Tänk om du hade fortsatt om du inte hade haft något mål utan bara tillämpat ett system? Att anamma ett system, en process, är mindre skrämmande och mer hanterbart än att sätta upp ett mål.

Jag har skrivit hundratals artiklar för Motivation.se – vid det här laget skulle de räcka till en hel bok. Men om någon bad mig skriva en bok på hundratals sidor skulle jag förmodligen dö av prestationsångest. Målet med stort M skulle utgöra ett hinder som inte alls föreligger på samma sätt när man bara förbinder sig att skriva några artiklar varje vecka. Och om jag mot förmodan lyckades uppnå målet så skulle mitt skrivande upphöra så fort jag blev färdig.

Ett annat klassiskt exempel ser vi hos alla de människor som sätter som mål att springa ett maraton på en viss tid. De tränar som dårar, kanske till och med mer än vad som är hälsosamt – men när de väl har genomfört sitt maraton så är det inte ovanligt att deras intresse för löpning svalnar betydligt, av uppenbara skäl.

Framtiden oförutsägbar

Det finns också ett annat problem med att lägga alltför stor vikt vid förutbestämda mål: vi kan inte styra yttervärlden eller förutse framtiden. Men det är just det vi försöker göra när vi sätter upp mål. Till viss del har det att göra med vår rädsla för ovisshet.

Människor har en tendens att identifiera sig med sina mål och hålla fast vid dem till och med när de borde omvärdera situationen och rikta in sig på någonting annat istället. Målsättningar kan på så vis göra oss odynamiska. Hur flexibel är man egentligen om man redan har bestämt vad som ska hända i framtiden?

Människor som hänger upp sina liv och sin självkänsla på förutbestämda mål går på nit efter nit och riskerar att få sitt självförtroende förstört. Om man istället väljer att fokusera på systemet så lyckas man varje gång man tillämpar det, såtillvida att man gör det man har åtagit sig att göra.
Genom att koncentrera dig på ett system lägger du fokus på det du kan påverka, det vill säga dina egna handlingar i vardagen. Då ökar chansen att framgången kommer och söker upp dig medan du arbetar. Kanske är det ett bättre tillvägagångssätt än att jaga specifika mål som går ut på att framgången ska komma exakt på det sätt och vid den tidpunkt som du har planerat.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR
  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR
  • Motivera
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill