Arbete med skolutbyte kräver unga chefer

John Cedergårdh, STS Student Travel Schools AB i Göteborg: ” För oss är det en utmaning att samordna arbetet på flera kontinenter.”

Ledarskap | HR | ARTIKEL | MAJ 2011

”För att företag ska utvecklas behövs det bra ledare. Det är svårt att få unga att vilja bli ledare i dag. Nu behöver arbetsgivare  inspirera unga att vilja ta ledningsansvar. Arbetsgivare måste våga ge talangfulla personer mycket ansvar”.

- Att leda människor i andra tidszoner och som är vana vid helt andra chefskulturer är en utmaning. Vi är en internationell organisation som är utspridd över olika kontinenter och ska ändå sträva mot samma mål. Det säger 27-åriga John Cedergårdh, global chef för affärsområde High School på STS Student Travel Schools AB i Göteborg.

STS har precis lanserat sitt utbud av High School-år för 2012. Det verkar som att USA blir största studieland även i framtiden, men att folk blir alltmer öppna för att testa någon av de övriga destinationerna.

Unknown photo imported from Drupal
- Vi har en produkt som människor tycker är spännande och intressant, säger han. Vi erbjuder stora möjligheter till resor och karriär utomlands. Och vi sitter centralt mitt i stan i Göteborg.

Bra ledare
 
- För att företag ska kunna växa och utvecklas måste man ha bra ledare, säger John Cedergårdh. Och många chefer är lite äldre. I dag talar man om att yngre människor, Generation Y, prioriterar andra saker och helst inte vill ha personalansvar. Alltså är det viktigt att uppmärksamma bra ledare. För att inspirera unga till att växa och vilja bli chefer.

- Arbetsgivare måste våga satsa på talangfulla personer och ge dem mycket ansvar. Helst i kombination med bra uppbackning och tät ”feedback”.

- Jag drivs själv av utveckling och av att kunna påverka verksamheten, säger John. Som ledare kan jag direkt se hur mina beslut påverkar resultat och personal. Vidare tycker jag att det är intressant med ”coaching” och hur man kan få andra att växa.  

Skidåkning och golf

För att balansera tiden på jobbet är skidåkning och golf något han gärna gör, när han har tid. Resor och att upptäcka nya platser är ett annat stort intresse. Eller bara att gå med vänner eller familj på en trevlig restaurang.

Jobbet tar självklart väldigt mycket tid för John. Samtidigt trivs han med att satsa 100 procent och skulle inte vilja ha ett jobb som slutar klockan 17.00 varje dag.

- Jag kan aldrig helt koppla av och det finns alltid något mer jag skulle kunna göra, säger han.

John tror på positiv feedback och på att delegera så mycket ansvar som möjligt. För att människor ska kunna växa och utvecklas.  Han vill vara lyssnande, positiv och prestigelös som ledare. Han har inte så stor erfarenhet av ledarskapskurser, men har hört bra om försvarets UGL-kurs och skulle gärna gå den.

Karriärtips

Här är John Cedergårdhs tips till någon som vill satsa på egen karriär:  
 
- Satsa högt! Tro på dig själv, men gå in i allt med en ödmjuk inställning. En person som frågar sig hur han eller hon kan vara till nytta för företaget kommer alltid att vara populär.

-Jag tror att det är viktigt att våra medarbetare känner att de kan påverka sin arbetssituation, säger han. Och att de är på en arbetsplats, som stimulerar till personlig utveckling.

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill