Arbetsplats under hot

Migrationsverket kräver bättre skydd efter våg av attentat och skadegörelser.

Ledarskap | Arbetsmiljö | ARTIKEL | FEB 2014

Migrationsverket har under en längre tid utsatts för ett stort antal hot och attentat. Trots att händelserna har polisanmälts har hittills ingen blivit dömd för brotten. Nu kräver myndigheten att Polisen och Säpo tar tag i problemet - de anställda har rätt att känna sig trygga när de går till jobbet. "Det är klart att det här är jobbigt för de anställda. Men vi har inga problem att behålla eller rekrytera personal", säger säkerhetschef Monica Karum Bergvall.

De senaste åren har Migrationsverket utsatts för en lång rad attentat. Under 2012 och 2013 har 54 händelser polisanmälts, enligt SVT. Nu har myndigheten fått nog - de anställdas trygghet och säkerhet står på spel.

Monica Karum Bergvall är säkerhetschef på Migrationsverket. Hon bekräftar att verket har haft problem med skadegörelse av olika slag.

- Vi har haft en hel del sådana händelser på senare tid. Det rör sig om krossade fönsterrutor, klotter, sönderskurna bildäck och liknande. Samtliga dessa fall är polisanmälda, men brotten är inte uppklarade, säger hon till Motivation.se. De vet inte heller om det är vänsterextremister, högerextremister eller någon annan som ligger bakom brotten. Det har förekommit klotter som kan tolkas som att det rör sig om vänsterextremism, men någon tydlig avsändare har man inte lyckats identifiera.

Kräver bättre skydd

För personalen är det naturligtvis jobbigt och påfrestande att den här typen av händelser förekommer.

- Det är klart att våra medarbetare tycker att det är tråkigt och jobbigt att komma till en arbetsplats som utsätts för skadegörelse och attentat, även om attentaten inte är riktade direkt mot personalen, säger Monica Karum Bergvall.

Som säkerhetschef försöker hon att vara så tillgänglig som möjligt för medarbetare som känner sig otrygga och oroliga för sin säkerhet. Men de flesta vänder sig i första hand till sin egen närmaste chef när det gäller sådana frågor.

Det finns inte särskilt mycket som hon som säkerhetschef kan göra för att förhindra den här typen av hot mot verksamheten. Istället efterfrågar hon - liksom verkets generaldirektör Anders Danielsson i SVT härom veckan - ett större engagemang från Polisens och Säpos sida.

- Vi vill att våra anmälningar utreds och tas på allvar. Både Polisen och Säpo måste börja kartlägga de här händelserna och försöka ta reda på vilka grupper som finns i de aktuella områdena som kan tänkas ligga bakom detta, säger Monica Karum Bergvall.

Hot mot demokratin

Frågan är viktig ur flera aspekter, menar hon.

- Kortsiktigt handlar det om att det här skapar otrygghet och att det kostar tid och pengar. Men i förlängningen är det ett hot mot demokratin.

Generaldirektör Anders Danielsson sade i intervjun med SVT att hoten förmodligen inte leder till att personalen påverkas i sitt beslutsfattande - "men ingenting går att utesluta".

En annan viktig fråga är om hoten får personal att vilja sluta jobba på myndigheten, eller om de avskräcker kandidater från att söka utannonserade tjänster hos Migrationsverket. Monica Karum Bergvall tror inte det.

- Nej, vi har expanderat från 3000 till 4400 anställda och har alltid många som söker de utlysta tjänsterna. Jag vet inte om det finns någon som har slutat på grund av de här händelserna, men det har inte kommit till min kännedom i alla fall, säger Migrationsverkets säkerhetschef.
 

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill