Årets offentliga chef brinner för Rosengård

Tema:vision - Eva Ahlgren, stadsdelschef, vill förändra den negativa bilden av Rosengård.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | MAJ 2012

Rosengårds stadsdelschef Eva Ahlgren har utsetts till Årets offentliga chef 2012. Priset är nyinstiftat och har som syfte att lyfta fram en chef inom den offentliga sektorn som genom sitt goda ledarskap inspirerar och motiverar sina medarbetare.
"Jag drivs av att verka i omgivningar där svaren aldrig är givna", säger Eva Ahlgren till Motivation.se.

Bakom det nyinstiftade priset "Årets offentliga chef" står tidningen Offentliga Affärer, fackförbunden Vision och ST samt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Tanken bakom priset är att lyfta fram en chef inom offentlig verksamhet som genom sitt ledarskap engagerar, motiverar och inspirerar sina medarbetare, samt får andra ledare att växa.

2012 års vinnare blev Eva Ahlgren, stadsdelschef i Rosengård, Malmö. Hon mottog priset vid en cermoni på München-bryggeriet i Stockholm.

- Det är en fantastisk bekräftelse både för mig, men också för alla mina medarbetare och för hela Malmö, säger den glada vinnaren i ett pressmeddelande från Malmö Stad.

- Att just jag får priset är ett bevis för mig att man ser hur starkt jag brinner för mitt uppdrag. Och det känns fantastiskt bra.

Stora utmaningar

De som står bakom nomineringen av Eva Ahlgren beskriver henne som "en strategisk ledare som med sin entusiasm och tydlighet inspirerar förvaltningens medarbetare att göra sitt yttersta för Malmöborna i Rosengård. Eva Ahlgren både ser möjligheter och tar tag i de utmaningar som finns i stadsdelen".

- Jag har ett väldigt starkt engagemang i det jag gör. Jag är intresserad av människor och sammanhang, och har därför alltid arbetat i den "mjuka" socialsektorn, säger Eva Ahlgren när Motivation.se ringer upp.

Rosengård är en stadsdel som det rapporteras flitigt om i massmedia, och det som sägs och skrivs är ofta negativt. En av de största utmaningarna som Eva Ahlgren ställs inför i sitt arbete är därför att hantera och nyansera bilden av stadsdelen.

- Ibland undrar man om det verkligen är ett geografiskt område i Malmö de pratar om. Rosengård används som ett begrepp och förknippas mycket med utanförskap, säger hon, och fortsätter:

- Det finns problem i Rosengård, men det finns också en stor potential som måste lyftas fram. Man måste se möjligheterna och utgå ifrån varje människas kraft att växa. De största konkreta utmaningarna vi står inför är framför allt att lyckas med skolan och att få ned den höga arbetslöshet som finns i vissa delar av stadsdelen, säger Eva Ahlgren.

Inspirerar medarbetarna

Hon uppskattas inte bara för sin förmåga att anta utmaningar, utan också för sitt sätt att inspirera medarbetare. För att lyckas engagera de anställda måste man ha en tydlig vision och jobba mycket med kultur och värderingar, förklarar hon.

- Det är också viktigt att man lyfter fram goda exempel, gläds åt varandras framsteg och pensionerar Jante, säger Eva Ahlgren.

Den offentliga sektorn har haft stora problem att locka till sig kompetenta och engagerade chefer på senare år. Rosengårds stadsdelschef utgör dock ett tydligt exempel på att det fortfarande finns bra ledare som brinner för sitt jobb inom det offentliga.

- Det roligaste med att vara chef inom offentlig sektor är att man har möjlighet att påverka och göra skillnad. Jag är en person som drivs av att verka i omgivningar där svaren aldrig är givna, säger Eva Ahlgren.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill