Årets Projektledare 2013…

Projektleda | BLOGG | NOV 2013

Idag hölls Projektnäring för nionde gången. Som alltid – fantastiska talare på scenen innan höjdpunkten; utmärkelsen av Årets Projektledare 2013. Den här gången gick priset till en kille som projektlett ett evenemang som vi alla har en relation till – vare sig vi vill det eller ej…

Idag hölls Projektnäring för nionde gången. Som alltid – fantastiska talare på scenen innan höjdpunkten; utmärkelsen av Årets Projektledare 2013. Den här gången gick priset till en kille som projektlett ett evenemang som vi alla har en relation till – vare sig vi vill det eller ej…

Dagen inleds med ett ämne som alla projektledare möter varje dag - mål och teamarbete.

Att kommunicera i grupp är ingen enkel sak. Vill vi ta det på allvar och uppnå det Philip Runsten kallar ”kollektiv intelligens” har de flesta av oss en bit kvar att gå. Vi antas förstå och veta hur vi samarbetar, men i själva verket är det lite av en vetenskap att faktiskt förstå hur ett bra samarbete ska fungera.

Runsten påpekar att många företag idag, från ledningsnivå och neråt, har en mycket förenklad bild av vad samarbete är. Det finns alltså stora effektivitetsvinster att göra här. Effektiviteten är nämligen beroende av att kollektiv intelligens uppstår.

Vardagen och interaktionen mellan människor är helt byggd på omfattande komplexitet som vi gör allt för att förenkla, kanske särskilt inom projektledning  – genom strukturer, processer och styrdokument.

Vi missar att allting i en organisation är uppbyggt av microsystem som vi inte tar hänsyn till när vi förenklar och pratar om ’grupper’. Satsar vi på att åstadkomma bra och fungerande microsystem kommer det naturligtvis att påverka helhetsresultatet för hela verksamheten”.

Frågan alla ställer sig är naturligtvis; hur gör då de grupper som presterar bra? Vilka är knepen? Det finns givetvis inget enkelt svar. Men tre punkter på vägen kan vara:

  • Hanterar de sociala processerna i gruppen mer effektivt – det blir mer tid till uppgiften, lägre stress, lägre blodtryck - både symboliskt och fysiskt.
  • Lägg mer tid på problemformulering – om alla vet hur problemet ser ut blir det lättare att få en gemensam bild av hur det också ska kunna lösas.
  • Projektmedlemmarna själva är de enda som i slutändan kan bestämma om de vill lösa problemet eller inte. Att jobba med värderingar gynnar individens synsätt på sin insats i projektet – vad vill jag och stämmer mina värderingar överens med företagets?

Mikael Genberg är konstnären som blev hotellbyggare. Hans energifyllda föreläsning handlar om att få saker gjort. Att göra verkstad av snacket… Och vem kan berätta bättre om det, än killen som lyckats bygga hotell i en ek i Västerås och under vattnet både här i Sverige och i större skala på Zanzibar.

Men det tar inte slut där. Det kanske precis bara har börjat? Snart verkställer han nämligen sin extraordnära vision - att bygga ett hus på månen. Jo. På riktigt. Han ska se till att en liten röd stuga med vita knutar kommer att byggas på månens yta. En del av Dalarna in space.

Många skratt rullade runt bland åhörarna när Genbergs dråpliga historia målades upp. Han avslutar med att skicka ut en fråga som alla bör ställa sig då och då: Vilket är ditt ”hus på månen”?

Slutligen var det så dags att utse Årets Projektledare 2013. Utdelare är Svenska ProjektAkademien och kriterierna man tittar på är bland annat ledarskapets utförande, resultatet av projektet, projektets omfattning och graden av nytänkande och komplexitet.

I år stod det mellan tre kompetenta personer: Anders Granberg som ansvarade för Facebooks megadatacenters uppförande i Luleå, Martin Österdahl, projektledare för Eurovision Song Contest som sändes av SVT för 170 miljoner tittare från Malmö i våras och Lars Bergdahl, projektledare för Trafikverket under byggandet av Haparandabanan.

Som ni kanske listade ut redan i ingressen: Martin Österdahl blev den stolta vinnaren! Han berättade kort om sin krävande roll i det tidspressade ESC-projektet.

Målet var att uppnå äkta nyfikenhet, ”wow-moments” och bygga en passion som dröjer sig kvar hos mottagaren även när kamerorna slocknat. ”Vi gjorde det bland annat genom ett idéburet ledarskap. Vi byggde en story som var allas och som innebar att alla visste vart vi skulle. Vi ville skapa en DNA-kod som gjorde att alla i projektet kunde agera på intuition”.

Och nyckeln till motivation i projektet? Den verkar Årets Projektledare 2013 relativt bergsäker på: ”Självstyre. Att själv få bestämma över sin egen insats är den bästa vägen till att bibehålla motivationen. Självstyre, utmaningar och viljan att bidra till en bättre värld gör det lätt att komma ur sängen varje morgon”.

Som vanligt lever Projektnäring upp till sitt namn – näring. Food for brains - det var många skarpa och hungriga hjärnor på plats idag. Projektnäring är en mötesplats för nyfikna projektledare och har blivit ett av de viktigaste forumen för utvecklingen av projektledarrollen för framtiden. Jag ser redan fram emot vårens upplaga den 9 maj.

Fram till dess ska jag fundera på vad som är mitt hus på månen...

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill