Bemanningsbranschen backar i svåra tider

Men framtiden är ljus för bemanningsföretagen, menar Henrik Bäckström.

HR | ARTIKEL | JAN 2013

Bemanningsbranschen har gått starkt framåt i Sverige de senaste åren. Men nu bromsar ekonomin in och rekryteringarna minskar, vilket även påverkar bemanningsföretagen. På längre sikt ser det dock fortfarande ljust ut för branschen, säger arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström till Motivation.se.

Statistiska centralbyrån kom nyligen ut med en rapport som visade att sysselsättningen i bemanningsbranschen ökade med 14 procent under 2011. Som Motivation.se tidigare har skrivit har branschen vuxit i snabb takt under 2000-talet, och antalet förvärvarbetande i bemanningsföretagen har fördubblats på tio år.

Nu kommer det dock ny statistik som visar att lågkonjunkturen slår hårt.

Tydlig minskning

Branschorganisationen Bemanningsföretagens rapport för tredje kvartalet visar på en ordentlig inbromsning. Organisationens förbundsdirektör, Henrik Bäckström, menar dock att det är för tidigt att säga hur hårt branschen kommer att drabbas av lågkonjunkturen.

- Vi har sett en tydlig minskning i försäljningen av rekryteringstjänster. Den har gått ned hela året, och under tredje kvartalet har den minskat med 19 procent, förklarar han.

Totalt sett är siffrorna emellertid inte särskilt dramatiska - än så länge.

- Tillväxten har minskat med 2 procent i tredje kvartalet jämfört med samma kvartal förra året. Då ska man dock komma ihåg att det gick jättefint förra året. Det är en nedgång, men ingenting man höjer på ögonbrynen åt, säger Henrik Bäckström.

Rapporten visar också att omställningsavtalen ligger kvar på en oförändrad nivå, vilket är en aning oväntat.

- Det är förvånande. Omställningsavtalen brukar alltid öka när rekryteringarna minskar. Men det kanske kommer i fjärde kvartalet, säger han.

Svårt att sia

Henrik Bäckström tror att nedgången kommer att vara ännu tydligare i den fjärde kvartalsrapporten, eftersom läget i ekonomin har försämrats under senhösten och vintern. Hur 2013 blir för bemanningsbranschen är väldigt svårt att sia om nu, säger Bemanningsföretagens ordförande.

- Det ser dystrare ut inför 2013, men samtidigt är det väldigt svårt att säga någonting om hur det kommer att bli. Det är mycket saker som händer det kommande året som vi inte vet utfallet av, säger Henrik Bäckström, och fortsätter:

- Vi har ju en avtalsrörelse som kör igång, och då vet man inte vad som händer. I avtalsrörelsen 2010 kom det in vissa hinder för bemanning. De har hittills inte haft så stor effekt, men vi får se hur mycket de påverkar i dåliga tider. Vi vet inte heller om det kommer nya hinder i årets avtalsrörelse. Dessutom kommer det en ny bemanningslag den 1 januari som ingen vet vad den får för effekter.

Framtiden ljus

Att bemanningsbranschen drabbas av lågkonjunkturen är redan uppenbart, men hur hårt slaget blir är det alltså ingen som vet.
Henrik Bäckström är dock övertygad om att framtiden är ljus för bemanningsföretagen.

- Långsiktigt kommer branschen att växa. I Sverige är den hälften så stor som i många andra europeiska länder, så det finns en stor potential. Idag är bemanningsbranschen väldigt liten i alla sektorer, så jag tror egentligen att den kan växa över alla branscher, säger Henrik Bäckström.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill