CEO = Chief Engagement Officer – ledarskapet är nyckeln för vårt ökade medarbetarengagemang, välmående och prestationer

Niklas Delmar, HejEngagemang: Hur ledarskapet i Sverige förändrade vår samhällsutveckling - skapade det mest välmående och högpresterande landet i världen.

Ledarskap | Medarbetarskap | ARTIKEL | DEC 2019

Tillsammans är starkare.

Tillsammans är starkare.

I denna artikel drömmer jag om hur vi genom våra gemensamma ledarskapsinsatser kom att förändra hela det svenska samhället till en friskare, gladare och mer välmående nation. Att ledarskapet spelar en viktig roll för vårt välmående (eller illamående) har vi alltid vetat om. Att det kunde vara så här viktigt hade vi dock bara vågat drömma om.  

Tänk att vi nu, år 2050, har nått en helt världsledande nivå gällande både välmående och prestation. Vi har den överlägset friskaste befolkningen på jorden. Vi är även ansedda att vara ett av de trevligaste länderna att besöka då våra gäster som besöker oss alltid upplever oss som varma, energiska, empatiska, roliga att träffa och att prata med. Vi är öppna, intresserade av att lyssna på varandra samt förstår att vi alla har olika perspektiv och styrkor att bidra med. När vi träffar människor vi inte känner säger vi hej, vi hjälper varandra i vardagen och vi mår bra av att göra saker tillsammans. Vi har sedan en tid börjat le åt vårt gamla uttryck att ”ensam är stark” och idag är det istället ”tillsammans är starkare” som är vårt vanligaste ordspråk. Vi bor i ett land där nästan alla våra invånare går till ett arbete för att vi vill, inte för att vi måste och vi arbetar med saker vi är bra på, gillar att göra och vi gör det tillsammans med människor vi gillar. Hur känns det?  

Året var 2019, då bestämde vi oss för att göra slag i saken - ledarskapet är nyckeln till vårt lands samhällsutveckling

Det började med att vi bestämde oss för att det nu äntligen var dags att börja ta arbetspsykologiforskningen på allvar. Vi tröttnade helt enkelt på att vi egentligen hade alla svaren och ändå inte gjorde något åt det. Vi visste att receptet egentligen var ganska enkelt. Vi hade sett i studier, som till exempel Brilliant Future hade gjort, att med en skicklig ledare var 73 procent av medarbetarna engagerade i sina arbeten. I samma studie såg man att motsvarande siffra under ett dåligt ledarskap var noll procent. 

Vi visste nämligen också, enligt arbetspsykologiforskningen, att det goda ledarskapet med fokus på människan i första hand och resultaten i andra hand skapar en ökad motivation hos oss individer. Där kunde man också se att vårt välmående ökar när motivationen går upp. När vår motivation och vårt välmående ökar såg man också i dessa studier att våra prestationer ökar dramatiskt. Det beror helt enkelt på att vår lust till frivillig ansträngning (vårt engagemang) ökar markant när vi är mer motiverade och mår bättre. Därmed skapar vi också en helt ny nivå av hållbara resultat. 

När våra politiker och större beslutsfattare under ett stort seminarium i Globen insåg denna otroliga dolda kraft som låg gömd (eller snarare fanns rakt under våra näsor) tog man det avgörande beslutet. Då bestämde man sig att alla svenskar skulle få tillgång till denna forskning i ett enkelt beskrivet format, utskickat av den svenska regeringen. Det såg ut ungefär så här:

Ledarskapet – nyckeln till Sveriges ökade välmående och ökade prestationer

"Hej kära medborgare & CEO – Chief Engagement Officer i ditt eget liv!

Visste du att ett gott ledarskap med fokus på människan i första hand skapar ett ökat välmående och ökade prestationer, samtidigt? Det goda ledarskapet innebär att du hjälper dig själv och dina medmänniskor att känna sig:

Kompetenta – säkerställ att du och alla runtomkring dig arbetar med saker ni är bra på, gillar att göra och att ni gör det tillsammans med människor ni gillar. Se till att ni har tydliga och involverande mål där det är tydligt vad som ska uppnås, göras och vad ni behöver lära er. Ge varandra uppmuntran, feedback och följ upp varandra på ”slitet”, det vill säga på ert görande och lärande. 

Autonoma – se till att det du gör känns meningsfullt och att du förstår hur du bidrar till helheten. Leder du andra är det viktigt att du erbjuder så mycket valfrihet som möjligt och uppmuntrar egna initiativ. Ta även emot kritik och nya idéer med öppna armar och låt teamen själva besluta om vilka förbättringar som ska genomföras. 

Samhörighet – visa uppskattning för dina medmänniskor. Tydliggör individuella roller och ansvarsområden så att alla vet på vilket sätt ni bidrar till helheten. Visa varandra omtanke och tacksamhet. 

När du själv och de omkring dig känner att ni är kompetenta, själva får vara med och påverka och samtidigt känner samhörighet, då ökar er inre motivation. Välmåendet, engagemanget, prestationerna och de hållbara resultaten kommer som ett brev på posten. 

Därför vill vi som Sveriges regering uppmuntra just dig till att ta ditt eget ansvar som svensk medborgare att från och med idag praktisera det goda ledarskapet på dig själv och alla runt omkring dig. 

Tack på förhand!

Din regering"

Tro det eller ej, men att den svenska regeringen gjorde denna insats och skickade ut detta brev, bidrog till att det blev en världsnyhet. Alla vi svenskar kände oss otroligt stolta att vår regering tog sitt ansvar och hjälpte oss alla att förstå hur enkelt vi kunde ta ägarskap över vårt eget ledarskap för att skapa ett friskare, gladare och mer välmående Sverige. Så vi gjorde som vi blev tillsagda och började steg för steg, på individ-, team- och organisationsnivå, hjälpas åt att skapa ett nytt samhällsklimat där fler och fler svenskar gick till sitt arbete för att vi ville och inte för att vi måste. Det var inte på något sätt en enkel resa och vi stötte så klart på en del motgångar, vilket man alltid gör när stora förändringar ska genomföras. Vår övertygelse att vi tillsammans kunde skapa ett helt nytt Sverige tog oss dock som nation igenom dessa motgångar. Här står vi idag. Som världsledande förebild inom välmående och prestation. 

Medarbetarskapet – i Sverige tar vi alla vårt eget ansvar och vi gör det till 100%

Ett par år efter att den svenska regeringen skickade ut brevet ovan gjorde man en uppföljning där man också uppmuntrade oss att verkligen göra allt som står i vår makt att ta vårt eget ansvar, till 100 procent. 

Eftersom att vi nu: 

 • mådde bättre än tidigare 
 • hade mer energi
 • hade fått ökad kvalitet i våra relationer
 • upplevde att vi hade tid, pengar och energi att kunna göra vad vi ville, när vi ville

kände vi inte att det var någon större utmaning att också växla upp gällande vårt eget ansvar. Vi skyller inte på andra när vi stöter på utmaningar och motgångar, utan rannsakar istället oss själva och ser efter vilken roll vi själva har i det som nu pågår. Det blev nyckel nummer två för att ta ytterligare ett kliv i vår utveckling som nationen där ordspråket ”tillsammans är starkare” är vårt vanligaste ordspråk, alla kategorier. 

Vad tänker du? 
Blir du, likt mig, sugen på att läsa denna artikel på riktigt år 2050? Jag tänkte väl det. 


Gästskribent

 • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Medarbetarskap

Gästskribent

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Medarbetarskap

Dela:

Om skribenten

Niklas Delmar

Niklas Delmar är dedikerad att genom sitt arbete öka vår arbets- och livsglädje. Hans vision är ett Sverige där fler människor går till vårt arbete för att vi vill snarare än för att vi måste.

Niklas fokus ligger på att identifiera och maximera individers och organisationers potential. Det gör han primärt genom att uppmuntra fler individer och ledare, med och utan personalansvar, att ta sitt eget ansvar gällande våra arbeten. Att vi alla själva ger oss rätt förutsättningar att skapa vår egen jobbdröm. Ett arbetsliv vi inte vill ta semester ifrån. I alla fall inte varje vecka. 

Niklas är en av medgrundarna till Hej Engagemang! och en av personerna bakom poddarna:

Engagemangspodden 
och
Rikedomspodden


Om arbetspsykologiforskningen som hänvisas till i artikeln:

Self Determination Theory

Goal Setting Theory

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill