De kan bli Årets Projektledare 2014

Göran Östling (Scania), Jan-Erik Larsson (Volvo) och Anders Persson (CMIV) slåss om titeln.

Projektleda | ARTIKEL | NOV 2014

Jan-Erik Larsson

Jan-Erik Larsson

Den 21 november ska Årets Projektledare 2014 utses. De tre finalisterna är redan klara - den första har levererat rekordlåga utsläppsnivåer, den andra har gjort en svår utmaning till en framgångsfaktor och den tredje har gjort ett medicinskt forskningscentrum världsledande.

Svenska ProjektAkademien har offentliggjort de tre finalisterna till utmärkelsen Årets Projektledare 2014. Priset kommer att delas ut i samband med Projektnärings höstträff, som äger rum den 21 november.

De tre slutkandidaterna är Göran Östling på Scanias projektcenter i Södertälje, Jan-Erik Larsson på Volvo och Anders Persson vid Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV.

Britt-Marie Rydén sitter i ProjektAkademiens utskott för Årets Projektledare, och har varit delaktig i arbetet med att ta fram de tre finalisterna. Det har varit en noggrann process, berättar hon.

- Vi har haft en nomineringsperiod, därefter valde vi ut de sex bästa kandidaterna och intervjuade dem som skrivit nomineringarna. Sedan gick vi vidare med de här tre slutkandidaterna. Vi har gjort ca 25 intervjuer sammanlagt, med beställare, linjechefer, teammedlemmar och så vidare, säger Britt-Marie Rydén till Motivation.se.

Klarade miljöutmaning

Den första kandidaten, Göran Östling, har varit projektledare för Scanias Euro 6-motorer. Målet med projektet var att ta fram en motor som möter EU:s nya, hårda utsläppskrav, som trädde i kraft den 1 januari 2014. Kraven var högt ställda - den tillåtna utsläppsmängden sänktes till nivåer som inte ens var mätbara för tio år sedan.

Göran Östling tillträdde som projektledare 2008, och redan tre år senare lyckades Scania introducera en motor som mötte de nya kraven. Ett test i tysk fackpress har visat att Scanias motor har den lägsta bränsleförbrukning som någonsin uppmätts. Att bli nominerad som Årets Projektledare känns jätteroligt och spännande - men också utmanande eftersom det förpliktigar inför framtiden, säger Östling i en videointervju. Projektarbetet på Scania beskriver han som en lång resa med många utmaningar.

- Jag tycker om utmaningar, det är det som är det roliga. Det jobbigaste är naturligtvis baksidan på det, att det har tagit mycket tid och så. Det har varit en lång resa för mig som människa, men jag har kommit ut ur det med glädje, säger Göran Östling i intervjun som går att hitta via Projektnärings hemsida.

Problem vändes till fördel

Den andra finalisten heter Jan-Erik Larsson och jobbar på Volvo. Även han har jobbat med motorer, men utmaningen har varit av ett annat slag. I över tio år hade Volvo varit beroende av Ford för utveckling och leverans av drivlinor, alltså exempelvis motorer, växellådor och drivaxlar. När Ford sålde Volvo riskerade man därför att stå utan en trovärdig motorleverantör.

Under Jan-Erik Larssons projektledarskap lyckades företaget dock ta fram en nytänkande och hållbar strategi för att klara utmaningen, och lanseringen av de nya drivlinorna blev en succé.

Målet för projektet var dels att byta ut befintliga drivlinor i Volvos line-up till en ny line-up som man kunde tillverka själva i Skövde. Men projektet hade också ett annat mål - att bli världsledande inom området bränsleförbrukning och prestanda. Vilket man också lyckades med.

- Den största utmaningen var att nå upp till just ledande. Målet flyttar sig hela tiden, så det var ju inte så att vi konstruerade i början mot ett specifikt mål - eller rättare sagt det gjorde vi, men det ändrar sig ju i takt med att konkurrensen ändrar sig. Då fick vi också ändra oss. Det var det absolut svåraste, säger Jan-Erik Larsson, som är jätteglad för nomineringen och framför allt för att få stå som representant för sitt team.

Forskning i världsklass

Den tredje finalplatsen har tillfallit Anders Persson, projektledare vid Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV. Genom Perssons kreativa ledarskap har CMIV utvecklats till ett forskningscentrum som gör Sverige till en internationell ledare på det bildmedicinska området.

Centret, som initierades av Linköpings universitet, Landstinget i Östergötland och Sectra AB, bedriver nu forskning i världsklass och anses ha utvecklat en unik tvärdisciplinär kultur.

Anders Persson själv känner sig mycket hedrad och till och med lite rörd över nomineringen, förklarar han.

- Den största utmaningen är nog att få ihop de här totalt olika kulturerna - universitet, landsting, forskare som kan vara ganska egensinniga - och ändå få kvalitet, att kunna få publicera i de bästa vetenskapliga tidningarna, samtidigt som det ska vara bra för patienterna, att det du gör ska ha klinisk nytta. Det har inte varit lätt, men det har gått ganska bra, säger Anders Persson i videointervjun.

Kandidaterna olika - och lika

Britt-Marie Rydén på Svenska ProjektAkademien tycker att utskottet har lyckats vaska fram tre spännande och lite olika kandidater.

- Det är ju tre ganska olika typer av projekt. Anders Persson på CMIV har byggt upp en plattform under lång tid. Det är hans engagemang och ständiga nyfikenhet som sticker ut, och samarbetet mellan universitet och klinisk nytta, säger Britt-Marie Rydén, och fortsätter:

- Göran Östlings och Jan-Erik Larssons projekt är mer lika varandra. Det är i grunden miljökrav som har initierat dem, och de har varit väldigt viktiga för koncernen. Men Östling har jobbat med Scanias projekt ändå från början, medan Larsson på Volvo kom in när projektet hade svårigheter. Så det finns lite skillnader där, förklarar hon.

Tre projektledare som stått inför tre olika utmaningar, med andra ord. En sak har finalisterna dock gemensamt: De är alla män.

- Ja, så blev det den här gången. Det är förstås jättesynd att det inte blev någon kvinnlig finalist. Men för två år sedan var det en kvinna som vann utmärkelsen (Maria Forss, läkemedlet Plenadren, reds anm), så det är inte alltid män. Men vi vill gärna se fler nomineringar av kvinnliga projektledare, det vill vi verkligen uppmuntra, säger Britt-Marie Rydén.

Årets projektledare utses på Projektnäring den 21 november.

 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Projektleda

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Projektleda

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill