De leder framåt

Chefsorganisationen Ledarna och karriärnätverket Shortcut listar Framtidens kvinnliga ledare.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2011

I dagarna presenterade Ledarna och nätverket Shortcut sin lista över 75 kvinnliga ledare som redan står med ena benet i framtiden. Det är femte året som listan presenteras och syftet är att lyfta fram unga kvinnliga ledare som kan inspirera den yngre generationen att vilja anta ledarskapsutmaningen. 

Det rapporteras allt oftare om att unga idag inte är lika sugna på ledarskapsutmaningen som tidigare generationer varit. Hög arbetsbelastning och stort ansvar gör att många unga tänker ett par extra varv innan de hoppar på chefståget.  Det vill nätverket Shortcut och chefsorganisationen Ledarna vända på.

Sedan fem år tillbaka presenterar de sin lista över 75 unga kvinnliga ledare som arbetar med ledarskap på ett nytt och inspirerande sätt – Framtidens kvinnliga ledare. Syftet med listan är att lyfta fram goda exempel och bryta ett manligt mönster i alla olika branscher.

Årets lista toppas av Linda Jansdotter Larsson, 35 år, global head of trading operations, SEB. Motiveringen till förstaplaceringen handlar bland annat om att Jansdotter Larsson förnyat tankesättet kring ledningsgruppsmöten – hon slängde helt enkelt ut borden och lät alla sitta i en ring. Delvis för att ta ett steg bort från inarbetade rapporteringsrutiner, men också för att bryta mönster. Hon har också arbetat med att släppa den egna integriteten som ledare för att bygga öppnare relationer till sina medarbetare.

I en intervju på Shortcut säger Jansdotter Larsson att hon också numera satsat på att rekrytera ledningspersoner som är olik henne själv, för att skapa en mer dynamisk arbetsgrupp. Hon menar att man måste våga prova nya sätt och inte vara rädd för att misslyckas. Ledarskapet, säger hon, handlar lika mycket om att kunna leda sig själv som att leda andra.

På andra plats på Shortcuts lista hamnar Julia Norinder, 35 år, vd på konsultbolaget Preera som lyckats expandera, trots hårda tider. Som trea listas Annica Bresky, 35 år, vd Billerud Karlsborg, som tar ett stort regionalt ansvar som arbetsgivare.

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill