"Den som vågar kan nå oanade höjder"

Många svenskar vill byta jobb eller inriktning i karriären - men steget från ord till handling är stort.

HR | Karriär | ARTIKEL | DEC 2012

I en nyligen publicerad undersökning från Blocket Jobb framkommer det att var tredje svensk skulle vilja byta jobb. Trots det är det många som tvekar inför utmaningen att vända blad i karriären - vissa för att de inte vet vad de skulle göra istället, andra för att de inte vågar lämna sin trygghetszon. Motivation.se ringde upp karriärcoachen Maria Kehagia för att be om några goda råd.

Maria Kehagia jobbar som mental tränare och coach för företag och privatpersoner. I sitt arbete har hon stött på många människor som vill byta jobb eller på annat sätt anta en ny utmaning i karriären.

Hon menar att det är ganska enkelt att veta när det är dags för en förändring.

- Det är egentligen ganska tydligt. Man trivs inte och har inte kul på jobbet. Det är tråkigt att gå dit och man tycker att kollegorna eller kunderna är jobbiga. Då är det dags att byta jobb - men tyvärr är det många som stannar på grund av tryggheten, säger Maria Kehagia.

"Skapa ditt jobb själv"

I undersökningen Jobbkollen, som Motivation.se skrev om förra veckan,  framkommer det att en tredjedel av svenskarna skulle vilja byta jobb. Den vanligaste orsaken till att de fortfarande är kvar på sitt gamla jobb är att de inte vet vad de skulle syssla med istället (44 procent). En tredjedel av respondenterna anser också att det inte finns några jobb som passar dem. Men Maria Kehagia har svårt att förstå det resonemanget.

- Samhället har förändrats, och det är inte längre så vanligt med fabriksjobb eller "nio till fem"-jobb som är utformade på ett visst sätt. Du måste ta reda på vad du vill göra och sedan skapa dig det jobbet själv, säger Maria Kehagia.

Det handlar om att fråga sig själv vad man är beredd att göra för att få syssla med det man vill, förklarar hon.

Passion - ett val

Många karriärcoacher talar om vikten av att hitta sin passion och att jobba med någonting man brinner för. Maria Kehagia säger att man själv kan välja vad man behöver göra för att känna sig passionerad - men hon vill också understryka att det kan ta tid innan man upplever passion för sitt jobb.

- Vissa kan känna passion på en gång, men för andra tar det flera år innan man blir så engagerad i sitt arbete. Passion är någonting man kan arbeta sig in i. Det går att jämföra med löneutveckling; det är sällan man får en bra lön direkt, men om man kämpar så blir den bättre, säger Maria Kehagia.

Man bör också vara medveten om att passion faktiskt kan vara ett val, tillägger hon.

- Om man bara ser det som är jobbigt så blir arbetet tråkigt, men med rätt inställning kan man hitta saker som är intressanta och som man brinner för i sitt arbete.

"Kan nå oanade höjder"

Ytterligare en anledning till att vi inte byter jobb är, enligt Blockets undersökning, att vi inte hinner (9 procent), att vi inte vågar (8 procent), eller att det är för krävande/ansträngande att söka jobb (6 procent).

Maria Kehagia säger att hon förstår att vissa inte vågar - man vet vad man har, men inte vad man får. Men hon tycker ändå att man måste samla mod till sig och byta jobb om det är det man verkligen vill.

- Visst finns det en risk att det går åt skogen, men man kan också nå oanade höjder. Därför är det viktigt att man vågar försöka, säger hon, och fortsätter:

- Det är lite som med barn i skolan som inte vågar räcka upp handen när läraren ställer en fråga. De sitter på det rätta svaret, men är så rädda för att svara fel att de inte ens vågar försöka. Sedan finns det andra barn som räcker upp handen hela tiden och struntar i att de svarar fel gång på gång. Det är så man måste göra - man måste våga lämna sin trygghetszon och anta utmaningen, säger Maria Kehagia.

Vissa tycker också att det är svårt att hitta energi och motivation för att orka ge sig in i en helt ny utmaning i karriären. Men inte heller det duger som undanflykt, tycker karriärcoachen.

- Vad är alternativet? Hur mycket energi går åt till att må dåligt och älta sin nuvarande, negativa arbetssituation? Ändra fokus och lägg all den energin på att göra någonting bra istället, säger Maria Kehagia.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill