"Det är ett enormt ansvar att ta över ett familjeföretag"

Ta över ett familjeföretag kan vara både komplicerat och emotionellt.

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2011

Generationsskifte är en het fråga. Omkring 60 000 företagare planerar att dra sig tillbaka den närmaste femårsperioden, enligt organisationen Företagarna. Av dem uppger drygt 40 procent att ett generationsskifte eller ägarbyte är aktuellt.

Men att ta över ett familjeföretag kan vara både en komplicerad och emotionell process. Trots det är få förberedda. Endast en fjärdedel uppger att de har en handlingsplan för hur ägarskiftet ska gå till.

Karin Bodin är VD för Polarbröd med huvudkontor i Älvsbyn i Norrbotten. Hon tog över som VD i familjeföretaget 2006. 2010 utsågs Karin Bodin till en av framtidens kvinnliga ledare. Polarbröd har 400 anställda och omsatte 2009 737 miljoner kronor. Samma år bakade Polarbröd 36 277 ton bröd.

Unknown photo imported from Drupal
- Jag och min syster Anna Borgeryd, som tillsammans med mig är huvudägare av Polarbröd, pratade om olika ämnen och framtidsfrågor. Vi satte det på pränt, vilket har varit enormt viktigt, säger hon.
 
- Mamma och pappa har aldrig satt någon press på mig eller min syster, utan sagt att vi själva fick bestämma vilken väg vi skulle gå. Det var helt rätt, annars hade nog ägarskiftet misslyckats. När jag var yngre tyckte jag att det verkade stentråkigt (att ta över efter mina föräldrar). Jag satsade på en karriär i mediebranschen.

- Det är ett enormt ansvar att ta över ett framgångsrikt familjeföretag och för mig har det funnits rädsla att misslyckas, säger hon. Den inställningen kan vara väldigt hämmande. Men det får man helt enkelt släppa.

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett generationsskifte?

- Att planera långt i förväg. Är du dåligt förberedd blir det lätt konflikter och du riskerar att misslyckas. Om barnen inte vill ha en ledande roll i företaget är det dömt att misslyckas. Man måste känna för uppgifterna, produkterna och bolaget för att göra ett bra jobb.

Här är Karin Bodins tips för att lyckas med generationsskiftet:

 1. Börja prata med varandra tidigt, gärna flera år innan skiftet är tänkt att genomföras.
   
 2. Den eller de som ska ärva verksamheten bör prata om roller och vilket engagemang man vill ha i företaget.
   
 3. Ta gärna in en erfaren VD som jobbar i några år och lär upp den yngre generationen.
   
 4. Se till att den som är VD har ett tydligt VD-mandat.
   
 5. Planera det juridiska ägarskiftet i god tid och informera anställda och kunder.


Källa: ”Att vara VD”, www.vdbok.se. Författare Bosse Brixeman, VD på Executive People AB. Intervjuer Johanna von Wowern, Vesir AB. Utgiven på Bonnier Utbildning 2011.
 


 

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill