Det är nu politiken måste fungera

Christer Isaksson gör analys av valet 2014. "Hur ska det gå nu? Svaret måste bli: Nu krävs ledarskap."

Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2014

Moderaterna faller tillbaka till tiden före Fredrik Reinfeldt – bildligt talat – och blir på nytt ett 20-procentsparti. Socialdemokraterna stoppar visserligen sin nedgång, men växer inte med Stefan Löfven. Samtliga etablerade partier – från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna - tappar mark. Miljöpartiets försök att bli tredje största parti med ökat inflytande i riksdagen, en stark position i en ny regering och brett folkligt stöd inte bara misslyckas, det krossas. Det är bara Sverigedemokraterna som rusar framåt. Därmed har svensk politiks mardrömsscenario inträffat.

Valresultatet den 14 september 2014 innebär att Sverige gör en kraftig gir.  Det finns stora skäl att fundera över och också vara orolig inför framtiden. Med Sverigedemokraternas framgång måste alla undra: Hur ska det gå att regera Sverige de kommande fyra åren? På något längre sikt handlar det om större frågor: Hur påverkas Sveriges möjligheter att vara ett öppet och liberalt samhälle, det vill säga ett sådant samhälle som både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven sagt sig vilja slå vakt om?

Vart är Sverige på väg?

Frågan måste ställas, även om vi behöver mer tid och eftertanke för att kunna formulera ett svar.

Med det färska valresultatet kan vi däremot konstatera att svenska folket sannolikt tröttnat på stora och dominerande partier och inte längre vill styras av partier som ser sig själva som statsbärande. Det finns inte längre något 40-procentsparti kompletterat av ett 30-procentsparti. Det handlar numera om ett parti på 30 procent och ett på 20. Det är där Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att befinna sig under kommande årtionde.

Väljarna valde den här gången att särskilt straffa Moderaternas dominans i alliansen och i svensk politik. Samtidigt fick hela alliansen veta sin begränsning i och med fyra mycket svaga resultat. Lärdomen är att det är svårt – för att inte säga omöjligt – att vinna tre val i rad. Alliansen gjorde ett bra försök och lyckades hämta in en stor del av det stora försprånget från i våras. När väljarna vill ha förändring räcker det inte med framgångsrik ekonomisk politik och med betyget att Sverige har klarat sig bra (bäst) i Europa under tuffa ekonomiska år.

Med Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets svaga resultat säger väljarna att det inte bara är att föra över initiativet till andra sidan. Väljarna har helt enkelt valt att göra det besvärligt för politiken. Väljarna vill se något nytt.

Sverigedemokraternas framgång baseras till stor del på väljare som lämnat Moderaterna, på väljare som är arbetslösa, tillhör LO och som förmodligen på väljare som känner eller upplever ett slags utanförskap eller minskad samhörighet i det nya samhälle som växer fram. Det är uppenbart att denna grupp och människor som känner så har ökat under senare år. Därmed är Sverigedemokraterna i dag inte bara ett främlingsfientligt parti utan i lika hög grad ett missnöjesparti.

Detta slags utanförskap bland väljarna kan inget parti motverka eller åtgärda i en valrörelse över några veckor, det går inte heller att motverka med ord, retorik eller valannonser. Det kräver snarare insatser och debatter som kan dominera över en hel eller flera mandatperioder. Det är i detta svagheten ligger för både alliansen och de rödgröna. Ingen sida har kunnat ge tillräckligt bra svar.

Detta är en stor lärdom för modern svensk politik. Politiken måste omfatta alla, den måste gå på djupet, den måste få ta tid.

Hur ska det gå nu? Svaret måste bli: Nu krävs ledarskap. Nu måste Stefan Löfven, som gått från lycklig statsministerkandidat till regeringsbildare med politikens svåraste uppdrag över en natt, visa att han kan leva upp till sitt rykte som samarbetsman och förhandlingsmänniska.

Hans första svårighet handlar om att få ihop en regering med hopp om att kunna styra landet. Nästa steg blir att skapa förutsättningar för majoriteter i riksdagen som kan förverkliga hans och regeringens förslag. Det kommer inte att räcka med Miljöpartiet och Vänsterpartiet vid hans sida.

Ledarskapet handlar om förmågan att över blockgränsen få med sig något eller några av de partier som nyligen samarbetade med Fredrik Reinfeldt.

Första hörnstenen läggs i december när regeringens första budget presenteras i riksdagen. Det lär bli dramatiskt. Då måste Stefan Löfven hålla ihop en majoritet bland de 87 procent som står på ena sidan mot de 13 procent som Sverigedemokraterna samlar.

Vågmästaren måste oskadliggöras.

Klarar han budgetprocessen klarar han också sitt ledarskap, vilket ger honom möjligheter att sitta kvar i fyra år. Om han misslyckas och Sverigedemokraterna fäller hans budget går Sverige mot nyval.

Kanske gav Stefan Löfven på valnatten själv den bästa ledtråden om den utgång som väntar i december: Det är nu politiken måste fungera!

Konstigare än så är det inte. Våra politiker är valda för att klara kniviga situationer och problem.

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill