Det är roligare när det är roligt

Gästskribent Eva Lindvik: ”Det du fokuserar på förstärks, sägs det. Frågan är om vi inte har fokuserat tillräckligt på nackdelarna med att vara chef?”

Ledarskap | HR | ARTIKEL | MAJ 2015

Capacitet, HR, Ledarskap, Eva Lindvik

Capacitet, HR, Ledarskap, Eva Lindvik

Är det bara jag, eller har du läst något positivt om chefskapet på senaste? Är det bara jag, eller har du sett någon rapport om fördelarna om att vara chef? Är det bara jag, eller har du sett någon artikel om en glad, välmående chef nyligen. Anyone? Är det inte dags att vända på den trenden? För det speglar ju inte verkligheten.

Hög stress, för lite sömn, dålig ergonomi, ingen semester, obalans, övertid... Det råder ingen missväxt inom detta område i media. Det är klart att det finns massor med baksidor, svårigheter, och utmaningar i uppdraget chef. Absolut. Det är viktiga frågor som vi måste hantera och diskutera. Men har vi inte ett ansvar att balansera upp diskussionen lite?  Har inte vi skyldighet (och möjlighet!) att i mycket högre utsträckning lyfta fram det som stärker oss i chefskapet?

Jag vill tro det.

I början av året kom en rapport från Undersöknings- och konsultföretaget Universum som har tagit fram statistik kring unga vuxnas syn på ledarskap i Västeuropa, Central- och Östeuropa, Mellanöstern, Afrika, Asien, Stilla havsregionen, Nordamerika samt Latinamerika. Slutsatser från rapporten visade att bara varannan av 18–30-åringarna i Norden tycker att det är viktigt att bli chef någon gång under karriären. Det är betydligt färre än unga i andra delar av världen, där omkring 70 procent vill bli chefer.

Debatten bland folket i branschen gick på högvarv. Hur skulle vi förstå dessa svar? Problematiskt och bekymmersamt, tyckte alla. Många unga vill ha möjlighet att påverka i sitt arbete, men man vill inte bli chef. Många ansåg att en stor del av svaren på de låga siffrorna fanns att hitta i att ledarskapet inte går att kombinera med privatlivet. Man vil inte bli chef på grund av stress och obalans, konstaterade man.

Undrar hur nordens unga vuxna kan ha denna bild av chefskapet? De har ju rimligen inte provat på yrket ännu. De måste ha skaffat sig den uppfattningen någon annanstans

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Skifta fokus!

Det du fokuserar på förstärks, sägs det. Frågan är om vi inte har fokuserat tillräckligt på nackdelarna med att vara chef? Därmed inte sagt att vi skall förminska eller bortse ifrån alla varningssignaler och viktig information för att förbättra förutsättningarna för att arbeta hållbart och långsiktigt, både som medarbetare och chef.

Det handlar inte om falsk marknadsföring. Det handlar om att beskriva båda sidorna av myntet.

En viktig kompetens hos framtidens chefer kommer med största säkerhet att vara att walk the talk, eftersom företag blir mer och mer värderingsstyrda. Jag tror dessutom, att chefer som har förmåga att främja engagemang, motivation och passion såväl för sig som för sina medarbetare, sitter på nyckeln till framgång.

Grunden till denna framgång ligger i förmågan att odla sina egen passion och använda den i sitt ledarskap. Vi ser det tydligt redan idag. Vi får förtroende för ledare inte främst för vad de gör utan varförde gör det. Vi vill följa ledare med övertygelse, engagemang och passion. Jag tänker inte bara på de stora ledarna som Steve Jobs och Dalai Lama. Trenden är tydlig även i rekryterings-Sverige idag; kandidaterna söker mer aktivt vilka chefer de vill jobba med.

Om mina spaningar stämmer, har vi ett stort ansvar att verkligen lyfta fram och med strålkastare belysa diskussioner kring det som ger oss energi och kraft i ledarskapet. För att fortsätta främja en god tillväxt av passionerade framtida ledare

Det finns flera färska exempel på att vi törstar efter att läsa om de positiva, förstärkande faktorerna kring både medarbetarskapet och ledarskapet. Jag tänker på Wise Happiness-rapporten som ju blev ett klickmonster! En rapport om vad som gör oss lyckliga på jobbet.

I slutet av april kom ”Drömjobb”, också det en Worklife-undersökning som Manpower Group har genomfört i samarbete med Kairos Future . Och hör och häpna - i den undersökningen visar man att fler och fler svenskar faktiskt vill bli chefer. Fyra av yrkena på topp tio-listan över svenskens drömjobb är chefsjobb.

Även Ungdomsbarometern, Sveriges största attitydundersökning bland ungdomar (15-24 år), bekräftar trenden i sin undersökning om ledarskap (beställd av Scouterna); åtta av tio tror sig vilja testa någon form av chefsskap i framtiden.

Så det kanske bara är jag.

Om inte. För dig som vill hjälpa mig att balansera upp diskussionen. Tänk på detta:

  • Se dig själv som en ambassadör: på bussen/pendeltåget/spårvagnen/vid middgasbordet/på aw:n
  • Prata om vad du är nöjd över i ditt uppdrag som ledare.
  • Hitta din passion i ditt uppdrag som chef! Underhåll den regelbundet så att den frodas.
  • Fokusera på det som fungerar.
  • Le!

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Om skribenten

Eva Lindvik är ledarutbildare och affärsområdeschef för Capacitet, Wise Consutlings affärsområde inom ledarutveckling- och ledarutbildningar.

Eva jobbar med uppdrag så som kommunikations- och ledarskapsträning, ledningsgruppsutveckling och coaching. Mottot är fokusera på det som fungerar…

Här kan du läsa mer om Capacitet!

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill