”Folk är glada i kaffekön”

Microsoft Sveriges vd om ett ledarskap som får medarbetarna att trivas och utvecklas: ”Om vi pratar om en ny generation arbetstagare så måste vi även prata om en ny generation arbetsgivare, eller hur?”.

Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2013

Folk är glada i kaffekön

Folk är glada i kaffekön

Sveriges bästa arbetsplats - flera år i rad. Det finns säkert en rad anledningar till att Microsoft Sverige präglas av ett utvecklande arbetsklimat och positiva siffror. En av dem kan vara bolagets vd, Per Adolfsson. ”Det är fantastiskt roligt att höra att medarbetarna känner att de har stora utvecklingsmöjligheter och intressanta arbetsuppgifter”, säger han i en intervju för Motivation.se.

Nästan alla har något slags förhållande till Microsoft. Förutom Office-paketet, som många möter varje dag, är det ganska troligt att någon av oss använder exempelvis Bing, Skype eller Xbox regelbundet. Och det är bara några av alla produkter och tjänster som Microsoft ligger bakom.

Microsoft Sverige har utnämnts till Sveriges bästa arbetsplats 2011, 2012 och 2013 av organisationsutvecklingsföretaget Great Place to Work Institute. Den fina titeln går till arbetsplatser där medarbetarna litar på varandra, känner stolthet i jobbet och trivs med sina arbetskamrater. Grundaren av Great Place to Work, Robert Levering, sammanfattar på webbsidan: ”En utmärkt arbetsplats karaktäriseras av att man har förtroende för chefer och ledare, är stolt över det man gör och trivs med människorna man arbetar med.” 

Här har Microsoft uppenbarligen lyckats väl. Motivation.se fick träffa Per Adolfsson, vd för Microsoft Sverige, på ett frukostseminarium med titeln ”Att leda framgångsrika företag”. Han berättade bland annat att företaget fördubblats på tio år. En av de starkaste anledningarna är; människor som trivs. Enkäter bland medarbetare visar gång på gång mycket positiva resultat.

- Det är klart att man blir stolt. Och det är fantastiskt roligt att höra att medarbetarna känner att de har stora utvecklingsmöjligheter och intressanta arbetsuppgifter. Men den bästa kommentaren av alla är ändå ”Folk är glada i kaffekön!”, säger Per Adolfsson. 

Motivation är färskvara

Han menar att det finns många saker att göra när det gäller just att skapa förutsättningar för motivation i organisationen. Det finns gedigna utvärderingssystem idag som ger medarbetarna en röst. Ett annat sätt är att jobba med ökad mångfald, något som gynnar både företagskulturen, innovationskraften och trivseln, visar forskning.

Och motivation är färskvara, påminner Per Adolfsson om.

- Jag brukar hänvisa till Maslows behovstrappa. När de mest grundläggande behoven är tillgodosedda vill vi ha mer. Ibland brukar jag tänka på när man satt hungrig i skogen under lumpen-tiden. Allt man ville var att äta, allt annat var oviktigt. När man sen kom in, fick nåt att äta och en dusch så var känslan i skogen som bortblåst och man sökte efter nästa sak. Precis så funkar vi människor. Och finns det mest grundläggande närvarande på jobbet – uppskattning, kollegor, en känsla av tillhörighet, anställningstrygghet – då kan man fokusera på det viktiga och roliga; att lyfta både arbetsuppgifterna och sig själv till nästa nivå. 

Unknown photo imported from Drupal

Samlas kring en gemensam idé

Verkligheten i dag för alla företag präglas av kunniga och kritiska kunder som har höga förväntningar. För att kunna arbeta kreativt och möta den här typen av behov gäller det att omge sig med medarbetare som drivs av något mer än bara lönekuvertet. 

Per Adolfsson vill vara med och skapa förutsättningarna för medarbetarna att jobba var som helst och han pratar om en ny generation arbetstagare med nya krav. Tankebanorna idag är ”Arbete är inte längre en plats du går till utan något du gör”.

Man må vara utspridda fysiskt, men kraften framåt måste vara samlad. Hur åstadkommer man det?

- Jag tror att man måste samlas kring en gemensam idé. Ordet ”vision” är så stort, många får kramp av det och har svårt att ta det till sig. En idé känns mer lättillgänglig och greppbar. Och om man omfamnar tanken på Det nya arbetslivet – DNA – så får man ett antal tydliga fördelar. För vi måste förstå vad som är viktigt för individer på arbetsmarknaden idag – fungerande livspussel och minskat antal arbetsresor exempelvis. Om vi vågar ge det förtroendet, får vi ökad effektivitet, lägre kostnader och större produktivitet tillbaka. Om vi pratar om en ny generation arbetstagare så måste vi även prata om en ny generation arbetsgivare, eller hur?

Och som Per Adolfsson påpekar ”Den enda demokratiskt utdelade naturresursen är tiden”.

Drivkraft i samarbete

Vad driver då en sådan som Per Adolfsson, ur ett ledarskapsperspektiv? I första hand är det faktiskt att jobba med människor.

- Det är samarbetet med andra människor som är min största drivkraft i arbetet. Att lyckas hitta det där lilla extra som får dem att utvecklas och för dem framåt.  Men det är faktiskt också att jobba med mjukvara, som finns överallt i samhället och verkligen fyller en funktion. Microsoft ligger ju faktiskt bakom mycket av de lösningar som vi använder dagligen, även om vi inte alltid reflekterar över det. 

Per Adolfsson berättar att han faktiskt känner igen nästan alla som jobbar på Microsoft Sverige. Han har inget eget skrivbord längre, utan sätter sig och jobbar precis var som helst, som alla andra numera också gör inom Microsoft Sverige. Det finns rum för olika behov – tysta rum, samtalsrum, öppna landskap och avslappnade kreativa miljöer där musik och diskussioner får plats. 

Hör vad som pågår

- Jag fick frågan om jag ville ha ett eget skrivbord när vi övergick till att ha flexibla arbetsplatser. Jag funderade ett tag men tänkte ganska snart – varför ska jag ha det när ingen annan har det? Så nu flyttar jag runt precis som alla andra och det har skapat många bra och intressanta relationer till mina medarbetare. 

Per märker också skillnad sen han blev utan eget skrivbord och började köra mer ”management by walking around” – han hör vad som pågår ute på företaget och blir delaktig i vardagen som alla lever i. 

- Det är enkla medel egentligen, men det skickar oerhört viktiga signaler till alla i hela organisationen. Man kan inte bygga en företagskultur ensam. Men genom att visa att man gör något tillsammans skapas förtroende och samhörighet.

Per Adolfsson återkommer hela tiden till vikten av att ”släppa fram” medarbetarna i organisationen. Se deras kapacitet, skapa förutsättningar för att den ska få fullt spelrum och inte vara rädd att bli omkörd.

- Som ledare får man inte ha prestige. Att få människor att växa en är viktig del av ledarskapets ansvar, det innebär att hjälpa andra fram och själv kanske stå tillbaka ibland. Jag brukar tänka på citatet ”A-players hire A-players, B-players hire C-players”. Om du är riktigt bra och tänker på företagets framtid, vågar du anställa de bästa som också är bättre än du själv. Och det är så jag tror man ska tänka. Förflytta sig själv ur fokus.

Och ett av Per Adolfssons råd är att vara noga med valet av cheferna inom företaget.

- Bra chefer och ledare i hela organisationen får genomslag på alla sätt, säger han. Det påverkar företagskulturen överallt. Eller som vi brukar säga på Microsoft ”Change the world or go home”.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill