Gick in - klev ut som The dancing underdog

BLOGG | APRIL 2015

Efter Projektnäring nummer tolv i ordningen är jag djupt imponerad – såväl av talarna som av mig själv faktiskt: jag har för första gången i mitt liv berörts av något som är fotbollsrelaterat.  Och när man svävar ut från ett föredrag och känner att väldigt mycket är möjligare än när man gick in – då kan vi nog enas om att det skett något stort i skallen.

Efter Projektnäring nummer tolv i ordningen är jag djupt imponerad – såväl av talarna som av mig själv faktiskt: jag har för första gången i mitt liv berörts av något som är fotbollsrelaterat.  Och när man svävar ut från ett föredrag och känner att väldigt mycket är möjligare än när man gick in – då kan vi nog enas om att det skett något stort i skallen.

Projektledarexperten Jordi Teixidó, som varit med i styrningen av projektet att vända FC Barcelona från nedgång till framgång, lyckas förmedla att fotboll inte bara handlar om liv och död – det är viktigare än så. Hans brutna spansk-engelska studsar runt bland åhörarna som blir alltmer trollbundna ju mer de får veta om den katalanska fotbollsklubbens visioner och metoder för framgång. Om ni inte var där den här gången, men snubblar över möjligheten att få höra hans story... se till att få en plats.

FC Barcelona är ”More than a club”. Det är en symbol för frihet, en upplevelse, en konst och en social tillhörighet som sträcker sig över klassgränser. Det är demokrati och en enande gemenskap, sprungen ur historiska tragedier. Och i mitten av allt finns passionen. Utan den, menar Jordi Teixidó, händer inget alls. Passion för förändring, lärandeprocessen och för människan.

När han visar ett klipp från en träning där spelarna står i formationer – ”diamanter” – och sparkar bollen som ett rinnande vatten till varandra så jag kan inte låta bli att tycka att det är snyggt. Kanske inte bollandet (sånt där kommer jag nog aldrig haja?) – men samarbetet. När teamet fungerar är det precis som vatten som rinner och anpassar sig efter hinder och förändringar i flödet.

Insikten blir att ett fungerande team aldrig är en slump. Det är hårt jobb, men vackert när det sitter. Och hur central är projektledaren för att teamet ska få känna den rinnande känslan…

Dagens andra talare är grundaren av den globala reklambyrån The Conversation Farm - Jon Duschinsky. Han lyckas twista något inuti mitt huvud och när jag lämnar Stockholm Waterfront en timme senare, är till och med en skeptiker som jag mycket eftertänksam.

Varför gör jag det jag gör - egentligen?

Duschinsky pratar om att vi står vid en ”tipping point”. Att vår samtid ser en omvälvande förändring och vi måste ifrågasätta enormt mycket av det vi tidigare tog för sanningar. Ekonomisk profit blir allt mindre intressant och lämnar plats för mänskligare värden. Inte konsumtion, utan social vinning. Inte springa snabbast, utan springa smartast. Duschinsky menar att hela vår samhällsstruktur är uppbyggd kring finansiella intressen, men det är slut på det nu. ”It’s an outdated method”. Ekonomisk ROI är ute. Det vi kan uppnå genom att stärka idéer och individers initiativ är så mycket större än vad pengar någonsin kan bli. Det är två vitt skilda drivkrafter.

Han slår ett slag för filosoferna – det är tankarna och idéerna som ska ta oss längre, inte tillverkning av ytterligare en spejsad läsksmak. ”We need more philosophers in the world” och jag känner ett inre jubel bryta ut. Han har tänkt samma tanke som jag. Ingen konsumtion i världen kan ge mig samma kick som en insikt eller känslan jag får när ett sammanhang plötsligt blir kristallklart och begripligt.

Mest av allt gick jag därifrån med en stark vilja att förändra. Och jag vill inte vänta.

Ett av Duschinskys budskap som inte lämnar mig: vänta inte på att någon annan ska ge dig en vision eller ett uppdrag att agera. Förändra där du står. Var inte passiv. Skyll inte på ledning eller läraren eller samhället eller omgivningen eller hela världen – gör och agera. Kom med förslag. Hitta egna lösningar.

Sumpa inte din egen drivkraft i en grå massa av andras oförmåga att ge eller se.

Låt inte andras passivitet äta upp dina dagar på jorden.

”It’s time for the underdog to stop being the underdog.”

Jag tänker på alla år jag rättat in mig i olika led, utan att förstå att jag hade gjort mig bättre utanför den raka fåran. Alla dagar som jag gått i takt när det hade varit så mycket roligare att dansa.

Låt oss bli mer av The dancing underdog. Jag tror det kommer börja hända grejer.

Jag menar – om jag kan börja beröras av fotboll…. Då kan faktiskt vad som helst hända.

Läs mer om Projektnärings program här.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill