"Grunden är delaktighet"

Caroline Söder, vd för Sveriges bästa arbetsplats 2013: "Involvera och engagera medarbetarna"

Ledarskap | HR | Medarbetarskap | ARTIKEL | APRIL 2013

Grunden är delaktighet

Grunden är delaktighet

Sveriges bästa arbetsplatser 2013 har utsetts av Great Place to Work. Bland årets vinnare finns Trygghetsstiftelsen, som klättrade från en sjundeplats i fjol till en topplacering i kategorin Små organisationer på årets lista. Stiftelsens vd Caroline Söder säger att organisationen har arbetat systematiskt med arbetsplatsfrågor - och att verksamhetsresultaten parallellt har utvecklats i en positiv riktning.

Det globala organisationsutvecklingsföretaget Great Place to Work utser varje år Sveriges bästa arbetsplats bland företag och organisationer som själva anmäler sig till rankingen. 

2013 års vinnare blev Microsoft AB i kategorin stora organisationer (250 medarbetare eller fler), W.L. Gore & Associates Scandinavia i kategorin medelstora organisationer (50-249 medarbetare) och Trygghetsstiftelsen i kategorin små organisationer (20-49 medarbetare).

Systematiskt arbete

Motivation.se ringde upp en av de glada vinnarna - Caroline Söder, vd för Trygghetsstiftelsen. Hon säger att utmärkelsen betyder mycket för stiftelsen, som under en längre tid har arbetat målinriktat för att skapa trivsel och motivation på arbetsplatsen.

- Det är naturligtvis fantastiskt roligt och en bekräftelse på att vi står oss väl i relation till andra som också sätter arbetsplatsfrågorna högt på agendan. Vi har arbetat fokuserat och systematiskt med våra arbetsplatsfrågor genom hela organisationen och det känns jättekul att våra resultat kontinuerligt utvecklats, säger Caroline Söder, och fortsätter:

- Intressant är också att våra verksamhetsresultat parallellt har utvecklats i en positiv riktning. Jag är övertygad och att det finns ett direkt samband mellan en välmående organisation och verksamhetsresultaten!

Trygghetsstiftelsen bildades av parterna på den statliga arbetsmarknaden 1990, och har i uppgift att hjälpa statsanställda som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist att hitta hitta ett nytt arbete. Under 2012 lyckades man hjälpa 8 av 10 kunder att hitta en lösning innan uppsägningstidens slut.

Delaktighet och ansvar

"Hemligheten" med att skapa en bra arbetsplats är att involvera medarbetarna, menar Caroline Söder.

- Grunden är delaktigheten och viljan från alla anställda. Alla måste ta ett ansvar att identifiera vad som krävs för att arbetsplatsen skall utvecklas. Då tänker jag både på utvecklingen av uppdraget och arbetsplatsfrågorna rent generellt. Arbetet med båda perspektiven måste gå hand i hand. 

- Därefter handlar det om att vi gör det vi säger att vi ska göra. Arbetsplatsfrågorna måste ständigt finnas på agendan. Det är ett arbete och ett utvecklingsarbete som aldrig avstannar utan är ständigt pågående, säger Trygghetsstiftelsens vd.

Hon tillägger att stiftelsens uppdrag i samhället i sig är motiverande - arbetet med att hjälpa andra känns roligt och meningsfullt.

- Vårt uppdrag att stötta våra kunder i deras utveckling på vägen till ett nytt arbete är fantastiskt roligt! Tillsammans med att ha så bra och engagerade kollegor så kan det knappast bli bättre, säger Caroline Söder.

Involvera och engagera

Trygghetsstiftelsens vd berättar att hon själv ofta tar kollegorna till hjälp för att motivera sig.

- Jag jobbar med målbilder kring vad vi ska åstadkomma och skapa. Att prata med kollegor och andra för att levandegöra dessa är ett viktigt sätt att skapa energi, säger hon, och tillägger att det inte behöver vara negativt att arbetet känns motigt ibland:

- Att ta sig igenom motstånd är oftast en naturlig fas i utvecklingsarbete rent generellt. Oftast betyder det bara att man är på rätt väg. Har man den bilden med sig så är det ofta lättare att samla energi för att ta sig igenom en motig känsla.

Slutligen frågar vi vd:n för Sveriges bästa arbetsplats om hon har några tips till andra som vill uppnå samma framgång - hur gör man för att skapa trivsel på arbetsplatsen?

- Involvera och engagera medarbetarna! Det finns så mycket kraft och idéer att ta tillvara! Parallellt är det viktigt att följa upp och säkerställa att det som beslutas verkligen genomförs, säger Caroline Söder.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR
 • Medarbetarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR
 • Medarbetarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill