Hägglund på väg mot sitt tuffaste politiska mål

Christer Isaksson: "Det ska framgå att Kristdemokraterna har en egen vilja, egen tro och egen politik. Samtidigt ska det lika klart framgå att Kristdemokraterna står bakom Alliansen in i minsta detalj."

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2013

Vad vore Kristdemokraterna utan Göran Hägglund? Det är en naturlig fråga med tanke på att en hel del kristdemokrater vill bli av med honom och byta partiledare. En lika naturlig fråga är: Vad vore Göran Hägglund utan Kristdemokraterna? Det är allmänt omvittnat att Göran Hägglund är en rolig, trevlig och hygglig kille. I väljarnas ögon framstår han dessutom som en duglig för att inte säga skicklig politiker.  Men är han en tillräckligt bra partiledare? 

Bilden av Kristdemokraterna vore förmodligen ett annan utan nuvarande partiledare. Göran Hägglunds sätt att hantera politiska frågor, hans positiva framtoning och glada leende döljer en del av partiets mörka åsikter och en del partivänners starka längtan att stanna utvecklingen.

Det är naturligtvis inget fel eller något förbjudet att ha en konservativ livsåskådning. Däremot är det nödvändigt för det parti som företräder en sådan att det finns tillräckligt många väljare som instämmer. Finns de?

Det känns som att detta är frågan och dess svar som länge splittrat Kristdemokraterna: Svårigheten att välja väg och sätta ner foten. Var står Kristdemokraterna? Vilka vänder sig partiet till? Ska partiet driva konservativa profilfrågor hårdare? Eller ska partiet gå fram som ett lagom konservativt och borgerligt parti, ett parti som satsar hårt på Alliansen och borgerligt samkväm? 

Göran Hägglund tycks företräda den senare linjen och än så länge tycks han få som han vill. Men, säger hans kritiker, risken är att partiet blir osynligt i Alliansen bland tre andra ganska skarpa borgerliga partier. 

Det senaste rikstinget för några veckor sedan blev ett lyft för partiet. Det bästa rikstinget någonsin, säger de flesta. Det gynnar naturligtvis Göran Hägglund. Men inför valet 2014 är hans viktigaste uppgift den samma: Balansera rätt mellan några av Sveriges mest konservativa politiker och några mer progressiva.

Kristdemokraterna är väl medvetna om att de oftast ses som ett hyggligt och snällt parti som vill väl. Men det räcker inte i dagens hårda politiska klimat. Väljarna måste också kunna urskilja partiets profil. Väljarna vill veta att det handlar om ett parti som står pall när det blåser och att det är ett parti som väljarna kan lita på. 

Utifrån denna analys satsar kristdemokraterna offensivt på några nya områden och på några tuffa förslag. Det är därför vi nu rätt länge fått höra förslag som har med brott och straff att göra: Det ska vara straffbart att rymma från svenska fängelser – alltså påbackning för den som avviker. Unga brottslingar ska behandlas tuffare och tidigt möta omvärlden och motstånd osv. Kristdemokraterna har synat varenda kriminalpolitiskt ställningstagande. 

Kravet på hårdare tag parallellkörs med mjuka frågor: I första hand, och traditionsenligt när det gäller Kristdemokraterna, handlar det om barn: Mindre barngrupperna i förskolan är ett profilerat förslag. Men det handlar numera också om HBTQ-flyktingar ska få skydd i Sverige.

Tuffa frågor om brott och straff, mjuka frågor om barn och ofta också äldre. Skarpare profil och tydligare bild av Kristdemokraterna - inte bara vara duktiga i Alliansen, snarare något olydiga och egensinniga. Så lyder receptet. 

Det ska framgå att Kristdemokraterna har en egen vilja, egen tro och egen politik. Samtidigt ska det lika klart framgå att Kristdemokraterna står bakom Alliansen in i minsta detalj.

Det är så Göran Hägglund kommer att leda sina kristdemokrater fram till valet i september 2014 för att klara fyra procent och riksdagsspärren. Om det räcker gynnar det både Göran Hägglund och Alliansen. Om Kristdemokraterna måste lämna riksdagen måste både Alliansen och Göran Hägglund lämna in. I så fall får vi veta vad han är utan sitt parti och vad hans parti är utan honom.

Jag tror att Göran Hägglund är en hygglig prick med tydlig borgerlig och något konservativ läggning. Kristdemokrat … Eller rent av moderat eller centerpartist?

Nej, Göran Hägglund är den främste bland allianspartister …

Utan Göran Hägglund ingen alliansregering.     

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill