Håll koll på fördomarna

Att fördomar tillåts styra rekryteringen är inte bara skadligt för individen och samhället, utan också för arbetsgivarna.

HR | ARTIKEL | APRIL 2013

Som arbetsgivare och rekryterare är det viktigt att ha koll på sina egna fördomar. En ny avhandling i psykologi från Lunds universitet visar nämligen att fördomarna kan vara avgörande för vilken kandidat som blir vald när ett nytt jobb tillsätts. Av studien framkommer bland annat att en grek som söker jobb i Sverige bör lyfta fram sin kompetens i ansökan - medan tysken bör visa sin varmhjärtade och sociala sida.

I forskaren Rickard Carlsson avhandling i psykologi vid Lunds universitet framkommer en tydlig bild av hur våra förutfattade meningar påverkar vår bedömning av andra människor, inte minst om de kommer från andra länder.

Carlssons studie visar att man som utlänning i Sverige bör lyfta fram olika sidor hos sig själv i sin jobbansökan - beroende på vilket land man kommer ifrån. 

Exempelvis bör en grek fokusera på att framhäva sin kompetens, medan en tysk snarare tjänar på att lyfta fram sina sociala sidor. Allra tuffast är det emellertid för personer av arabiskt ursprung - de måste lyckas bevisa både sin kompetens och sin sociala förmåga på ett övertygande sätt.

Fördomar avgör

Rickard Carlsson genomförde en studie där han lät en försöksgrupp bestående av 80 personer bedöma fiktiva CV:n från greker, tyskar och araber. Försöksgruppens bedömningar visar att stereotyper och förutfattade meningar kan spela en stor roll i samband med rekrytering. Greker ansågs vara lämpade för jobb där de empatiska förmågorna spelar stor roll och där social begåvning bedöms som viktigt. Å andra sidan antogs grekerna vara mindre lämpade för arbeten där kompetens och effektivitet är viktigast. Där var det istället fördel för tyskarna, som förmodades vara effektiva, kompetenta och intelligenta - om än en smula osociala och kyliga. Personer med arabiska namn var föremål för de värsta fördomarna - de antogs sakna såväl kompetens som social förmåga.

Svenskt namn en fördel

Rickard Carlsson valde även att testa sina forskningsresultat på den riktiga arbetsmarknaden, och lät fiktiva jobbkandidater av olika nationalitet svara på över 5500 platsannonser. Denna del av studien visade bland annat att personer med svenskklingande namn hade 50 procent större chans att bli kallade till en anställningsintervju jämfört med personer som har utländska namn.

Forskarens slutsats är att arbetsgivare bör sluta gå på magkänslan när de rekryterar. Det är bättre att använda standardiserade personlighets- och kompetenstester än att läsa personliga brev, menar Rickard Carlsson.

Att fördomar tillåts styra rekryteringen är inte bara skadligt för individen och samhället, utan också för arbetsgivarna - som riskerar att gå miste om dyrbar kompetens om de inte håller koll på sina fördomar.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill