Har Sverigedemokraterna plats i svensk politik?

Christer Isaksson: "Jimmie Åkessons ledarskap prövas 2014".

Ledarskap | ARTIKEL | AUG 2013

Sverigedemokraternas intåg i rikspolitiken antyder goda ledaregenskaper hos partiledaren Jimmie Åkesson och hans partiledning. Genom anpassning till den politiska konventionen och traditionen har det tidigare lilla främlingsfientliga extremistpartiet bytt kostym i hopp om att uppfattas som ett respektabelt parti bland tillräckligt många, till en början fem procent av väljarna.

Sverigedemokraternas exekutiva ledning har rensat bland åsikterna och extremisterna, de har tagit till sig och utvecklat det traditionella politiska arbetet och politikerspråket, de har anammat en långsiktig syn på utvecklingen, de försöker bredda sitt parti och de har inte bara accepterat utan också lärt sig trivas i den svenska riksdagen. Mellan skål och vägg uttrycker några till och med respekt för svenska politiska processer och det många gånger långtradiga arbetet i riksdagen.

Sverigedemokraternas strategi är att bli ett vanligt parti i vår partiflora.

Jimmie Åkessons mål är att svenska väljare ska uppfatta Sverigedemokraterna som ett etablerat och traditionellt politiskt parti, som kan ställas mot de andra när väljaren står i valbåset. Ett sådant parti får inte sticka ut för mycket, det ska snarare uppfattas som stabilt och något att luta sig mot när det stormar.

Så här långt har Jimmie Åkessons resa gått som på räls.

Det är nu svårigheterna och problemen börjar. Det är i valrörelsen 2014 som Jimmie Åkessons strategi ska utvärderas av otåliga partikamrater och de väljare som trodde på honom 2010. Var det värt att rösta på Sverigedemokraterna 2010? Vad fick de väljare som röstade i förra valet? Vågar de rösta på Sverigedemokraterna också 2014?

Det är huvudfrågorna som Jimmie Åkessons väljare kommer att ställa sig.

Den konkreta frågan kan formuleras: Fick Jimmie Åkesson och hans gäng något politiskt inflytande i och med riksdagsplatserna 2010? Förändrade Jimmie Åkesson den svenska verkligheten?

Svaren är inte positiva för Jimmie Åkesson. 2010-2014 har Sverigedemokraternas position i svensk politik och riksdagen inneburit en position utan innehåll. De är i praktiken utan inflytande och makt i och med de sju andra partiernas vägran att samarbeta med Jimmie Åkessons parti. Sverigedemokraterna svävar fritt i riksdagen, utan reellt inflytande och bortkopplade från den dagliga politiska verkligheten.

Inget tyder på att de andra partierna tänker förändra sin inställning till Sverigedemokraterna under mandatperioden 2014 – 2018. Sju riksdagspartier är överens om utvecklingen för Sverige, medan Sverigedemokraterna står för en delvis annan väg.

Det innebär att ett traditionellt valresultat i september 2014, med alliansen eller de rödgröna i majoritet och regeringsställning, försätter Sverigedemokraternas riksdagsgrupp i isolering i ytterligare fyra år. Partiet lär sitta kvar i sin flotte utan land i sikte eller möjlighet till förtöjning.

Ett otraditionellt valresultat 2014, innebärande att inget av blocken kan bilda regering, förändrar knappas ödet för partiet. Som det låter i dag skulle övriga andra partier hellre söka sig över blockgränsen än att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkessons parti verkar dömt till utanförskap och under nästa mandatperiod.

Med det för ögonen är det självklart att väljarna frågar sig om det är värt att rösta på Jimmie Åkesson. Väljare vill ha inflytande, det är liksom meningen med demokratiska val, och att rösta på Sverigedemokraterna kan uppfattas om bortkastat. Det är i detta perspektiv Jimmie Åkessons ledarskap prövas.

Sverigedemokraterna kan mycket väl vinna fler riksdagsplatser i valet 2014, men till vilken nytta om partiet blir utan inflytande och makt?

Är det någon idé att rösta på ett parti helt utan makt och ett parti som placeras utanför de politiska sfärerna?

Det är Jimmie Åkessons uppgift att svara på frågan. Svaret kommer att visa om han är en politisk ledare eller om han ska fortsätta leda ett litet isolerat parti. 

Christer Isaksson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill