Hon är Årets offentliga chef

Christina Karlsson, Alingsås kommun, tror på delaktighet och engagemang.

Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2013

Tidningen Offentliga Affärer delar varje år ut priset Årets Offentliga Chef till en ledare i offentlig sektor som lyckas motivera, engagera och inspirera sina medarbetare med sitt ledarskap. I år går priset till Christina Karlsson, arbetsmarknadschef i Alingsås kommun, som på kort tid har lyckats åstadkomma stora förändringar i sin verksamhet.

Utmärkelsen Årets Offentliga Chef 2013 delades ut på Nacka Strandmässan den 29 maj. Tidningen Offentliga Affärer ligger bakom priset, som ska tillfalla en chef inom offentlig sektor som genom sitt ledarskap motiverar, engagerar och inspirerar sina medarbetare och får andra ledare att utvecklas och växa.

Årets vinnare heter Christina Karlsson och är arbetsmarknadschef i Alingsås kommun. Hon får utmärkelsen med följande motivering:

”Christina har under kort tid tillsammans med arbetsmarknadsenheten svängt verksamheten till att göra det politikerna vill och ha deltagarperspektivet i fokus. Hon inspirerar sina medarbetare till att utvecklas och tillför kunskap och pep talk varje dag när man möter henne. Dessutom har hon genom samverkan involverat flera aktörer kring arbetslöshetsfrågan i kommunen…”

Vilja och engagemang

Christina Karlsson är 48 år och utbildad socionom. Hon har jobbat inom Alingsås kommun i drygt två år - och under den tiden har mycket hänt.

Som arbetsmarknadschef jobbar hon, tillsammans med sina 35 medarbetare, med att få individer att bli självförsörjande och att komma in på, eller komma tillbaka till, arbetsmarknaden. Under Christina Karlssons tid som arbetsmarknadschef har kostnaderna för försörjningsstöd minskat kraftigt i Alingsås kommun.

– Vi har utvecklat processer och metoder och gått från att arbeta som handläggare och handledare till att arbeta mer som koordinatorer. Vi som jobbar på arbetsmarknadsenheten är en motor i arbetet att få individer att gå från utanförskap till delaktighet. Det är vårt viktigaste uppdrag, säger Christina Karlsson i ett pressmeddelande från Alingsås kommun.

Hon understryker vikten av vilja och engagemang - inte bara hos arbetsmarknadsenhetens medarbetare, utan också hos de individer de jobbar med och hos politiker, kommunledning och lokalt näringsliv. Utan detta lokala engagemang skulle de aldrig lyckas med sitt arbete, säger hon. Hon tror på delaktighet, vilket hon också ser som orsaken till att hon blev nominerad och utsedd till vinnare av utmärkelsen Årets Offentliga Chef 2013.

– Tillsammans med mina medarbetare har vi lyckats att få alla delar; de individer vi jobbar med, politiker, ledning, näringsliv och föreningsliv att samverka friktionsfritt. Helheten blir större än summan av delarna och då uppnår vi goda resultat, vilket i en förlängning gör att medarbetarna känner engagemang och motivation, säger Christina Karlsson.

Årets Offentliga Ekonomi

Offentliga Affärer har också utsett vinnaren av utmärkelsen Årets Offentliga Ekonomi 2013, som också delades ut vid festkvällen den 29 maj. Årets vinnare blev Upplands Väsby Kommun med ekonomidirektör Anette Ömossa, som vann med följande motivering:

”Med fokus på medborgare, företag och politikens visioner har ekonomidirektör Anette Ömossa medverkat till att, trots lågkonjunktur, sänka skatten och öka kvaliteten för Väsbyborna.”

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill