Hon är framtidens ledare

Susanne Holmström, Tele2, har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2013.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2013

Susanne Holmström, chef för kundtjänst på Tele2, har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2013. Bakom utmärkelsen står chefsorganisationen Ledarna, som med sin årliga ranking av unga kvinnliga ledare vill lyfta fram och synliggöra de förebilder som finns bland kvinnliga chefer med framtiden för sig.

Chefsorganisationen Ledarnas lista över framtidens kvinnliga ledare rymmer 75 chefer som alla är under 36 år. Det är sjunde året i rad som Ledarna presenterar sin ranking över Sveriges mest lovande kvinnliga chefer.

Syftet med listan är att synliggöra unga, kvinnliga chefer som spås en lysande framtid och således kan fungera som förebilder för unga kvinnor som drömmer om, eller planerar, en chefskarriär.

"Egen stil"

Årets lista toppas av Susanne Holmström, chef för kundtjänst på Tele2. Hon har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2013 med följande motivering:

I en kultur som länge dominerats av högljudda ”peka med hela handen”-chefer lyckades årets vinnare hitta sin egen stil redan som 28-åring. Med mod som sitt främsta vapen fortsätter hon att utveckla ledarskapet till sin egen spetskompetens. Redan nu har hon tagit både sina 2 000 medarbetare och sin affär in i framtiden.

Årets vinnare, och hela rankingen över framtidens kvinnliga ledare, presenterades på en gala som ägde rum i Stockholm den 14 maj.

"Möjligheter överallt"

Susanne Holmström är 35 år och har jobbat på Tele2 de senaste nio åren. I november 2012 blev hon chef över företagets kundtjänst, som har drygt 2000 anställda.

I en intervju på Ledarnas hemsida berättar hon att det inte är långsiktig karriärplanering som har lett henne dit hon är idag - istället har hon helt enkelt tagit chansen när hon har fått den. En strategi som hon även råder andra att följa.

– Det ges möjligheter överallt, hela tiden. Se till att sniffa upp dem och var modig och ta dig an uppdragen. Jag har fått roller och positioner som jag själv inte alls sett att jag haft kaliber att sköta. Men andra människor i organisationen har trott på mig, och då gäller att vara modig och tacka ja, säger Susanne Holmström.

Hennes styrka som ledare är att hon kan driva fram resultat och få människor att prestera - utan att på något vis vara bäst på själva produkterna. Hon är en lyhörd ledare som tror på öppen kommunikation och frihet under ansvar. Det högljudda och auktoritära ledarskapet har aldrig varit hennes stil.

– Jag är inte en ledare som pekar med hela handen. Kraften i ett beslut kommer när alla förstår tanken och levererar tillsammans, säger Susanne Holmström i Ledarnas pressmeddelande.

Framtidens kvinnliga chefer - topp 10

De första 30 namnen på Ledarnas lista är rankade. Övriga är indelade i två grupper, "heta listan" och "varma listan", och står i bokstavsordning.

De första tio cheferna i rankingen är:

 1. Susanne Holmström, Chef customer operation, Tele2
 2. Anna Ericsson, Enhetschef för passengerservices Arlanda Airport, Swedavia
 3. Birgitta Elfversson, Vd för CDON Group Logistics och logistikchef på CDON Group, CDON Group Logistics och CDON Group   
 4. Lina Nyman, General manager Atlas Copco Zhangjiakou Construction & Mining Equipment Ltd, Atlas Copco   
 5. Anna Levander, Vice president, sales and marketing, Europe, Thermo Fischer Scientific   
 6. Lina Hagman, Sverigechef och partner, Netlight Consulting AB
 7. Charlotte Andersson, Affärsverksamhetschef, Fastighetsägarna
 8. Christina Åqvist, Country manager, Elfa Distrelec
 9. Karin Bonde, Direktör produkt & affärsutveckling & Viaplay, Viasat 
 10. Hanna Bjärgård, Tf kommissarie/ tf sektionschef ingripandesektionen Norrmalm, Polisen 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill