Hon kan bli årets affärsnätverkare

Sophia Sundberg: ” Framtiden i nätverkande tror jag kommer att handla ännu mer om möten”.

Kommunicera | ARTIKEL | SEP 2011

För tredje året i rad är Sophia Sundberg nominerad till Årets Affärsnätverkare. Sophia är själv expert på ämnet, föreläser om mingelteknik och är - bland mycket annat - initiativtagare till nätverket Affärskvinna på Facebook. Hur gör hon för att hinna med allt? Motivation.se frågade. Och fick svar.

BNI (Business Network International) är en av medarrangörerna till eventet, och på deras webbplats kan man läsa om Årets Affärsnätverkare och vad som kännetecknar en person som fungerar bra i nätverkssammanhang.

Motivation.se kontaktade Sophia för att få svaret på några frågor kring nätverkande – både nu och i framtiden.

En klassiker - hur känns det att bli nominerad?

- Jag blir så oerhört glad, tacksam och stolt! Det blir ju en hattrick då det är tredje året i rad. Kanske tredje gången gillt?

Varför blir just du nominerad tror du - för tredje gången i rad?

- Jag jobbar aktivt med mitt nätverk och underhåller mina kontakter. Jag ser hela tiden till att - när jag kan - hjälpa mina kontakter till nya möjligheter eller nya affärer som de inte hade fått om det inte varit tack vare kontakten med mig. Om jag hjälper mina kontakter att bli mer framgångsrika så är jag övertygad om att det leder till att även jag blir mer framgångsrik.

Unknown photo imported from Drupal
Jag jobbar också på att vara lite anti-jante och hylla och gratulera när det går bra för andra. Generellt upplever jag att vi i Sverige har enklare för att stötta och peppa någon som det inte går så bra för, än att verkligen hurra för den som lyckas. Jag försöker också sprida positiv och härlig energi när jag kan och får möjlighet. Och framförallt så fullkomligt älskar jag det jag gör och det smittar av sig.

Vad har du för bakgrund?

- Jag tjänade mina första pengar när jag var sju år, startade mitt första företag som 14-åring och efter att ha bott utomlands i tre olika omgångar och även, faktiskt, varit anställd, så har jag drivit eget sedan 2003 och i Ypsilon sedan 2008. Den röda tråden genom mitt liv har varit försäljning och utbildning av olika slag.

Vilka av dina egenskaper tror du kommer mest till sin rätt när du nätverkar och jobbar affärsmässigt?

- Att jag är genuint nyfiken på människor jag möter och är jag bra på att lyssna. Tack vare min nyfikenhet och mitt intresse så blir det jag som ställer frågor och inväntar svaret – att lyssna. Jag har till och med gjort ett test där jag bestämde mig för att inte prata i princip alls under ett möte ute på ett event, utan bara lyssna. Fråga och lyssna. I slutet av vårt "samtal" efter ca 15 min, säger personen jag "pratat med". "Så härligt det var att prata med dig". Det var egentligen mer eller mindre en monolog, men det blev uppskattat.

Vi är många gånger så ivriga att prata om oss själva ute i nätverkssammanhang. Vi vill så gärna marknadsföra vår produkt eller tjänst, att vi inte alls lyssnar på den vi möter. Omvänt så betyder det att det finns stor "risk" att den du möter inte heller lyssnar på dig, utan bara pratar om sig... Vart leder det? När du istället är nyfiken och intresserad så leder det oftast till att människor blir nyfikna och intresserade tillbaka. Så var nyfiken - och lyssna!

Hur arbetar du till vardags för att utöka ditt nätverk?

- Att nätverka är en livsstil. Det gäller att vara om sig och kring sig och lyssna efter bra kontakter åt andra och hitta sätt att hjälpa varandra på. Det är också viktigt att reflektera över om det verkligen är läge att utöka nätverket? Kanske fokus behöver ligga på att underhålla det nätverk jag faktiskt redan har. Om det är så att jag vill utöka mitt nätverk så behöver jag veta varför jag vill göra det. Vem är det jag vill träffa? Var kan jag i så fall möta den jag vill träffa ? Att ha en plan och en strategi för sitt nätverkande och inte bara köra. Att börja med att fundera över målet med nätverkandet är bra.

Jag själv är föreläsare så jag har förmånen att hela tiden träffa otroligt mycket nya, spännande människor. Så för mig är det inte nödvändigt att arbeta på att utöka nätverket. Det utökas hela tiden tack vare mina föreläsningar samt alla Walk and Talk - nätverkspromenader, som jag deltar i.

Kan du säga något om tid och energi som du lägger ner kontra hur mycket du får tillbaka?

- Jag har valt att inte köpa några annonser utan satsar istället mycket av min tid på att nätverka och de flesta av mina uppdrag kommer tack vare rekommendationer. De som deltar på mina föreläsningar tipsar vidare om mig till andra och det blir ringar på vattnet. Jag har även affärskollegor där ute som hjälper mig att lyssna efter bra kontakter - och i gengäld hjälper jag till att lyssna efter bra kontakter till dem. Sedan är jag mycket aktiv på Facebook, LinkedIn och Twitter som blir ytterligare en dimension av att nätverka. Jag lägger mycket av min energi i nätverkandet och jag får mycket energi tillbaka.

Har du några tips till den som vill börja nätverka i större utsträckning?

- Fundera över varför. Varför skall du nätverka? Vad vill du uppnå med det? Skriv ner dina mål. Hur skall du ta dig till dina mål? Behöver du utöka ditt nätverk? Underhålla det du har? Bli bättre på uppföljning? Vad är det du tycker känns svårt? Vad kan du göra för att det skall kännas enklare? Är du med i några nätverk? Börja bena ut vad som är vad och bestäm dig för hur mycket tid och pengar du vill lägga på ditt nätverkande. Stäm då och då av mot dina mål och se så att du är på rätt väg. Kanske har du en Walk and Talk grupp i din närhet. Var med på en promenad och se om det är något som passar dig. Kör igång!

Hur ser den närmaste framtiden ut för Walk and talk? Och hur tror du framtiden kommer se ut inom nätverkande generellt? Vilka trender ser vi?

- Walk and talk finns hittills på 17 orter i Sverige och fler nya är på gång. I den närmaste framtiden kommer jag försöka hitta sponsorer, eftersom jag arbetar helt ideellt med detta idag och lägger mycket tid och kraft i Walk and Talk. Jag vill verkligen fortsätta att göra det, men behöver bekosta det och jag tror många stora svenska företag vill bli förknippade med ett sådant positivt sammanhang. Jag drömmer om en jättefin hemsida för Walk and Talk över hela Sverige, så du kan söka på din närmaste grupp, se vilka som är med där, se promenaderna och så vidare. Och jag drömmer om en samordnare för alla ambassadörerna runt om i Sverige.

Framtiden i nätverkande tror jag kommer att handla ännu mer om möten. Ju mer aktiva vi blir på internet ju viktigare kommer det personliga mötet att vara. Det är trots allt människor vi gör affärer med och inte med företag. Jag tror också vi kommer att se mer av QR koder i framtiden, även i nätverkssammanhang.

Och hur ser din egen närmaste framtid ut, yrkesmässigt?

- Jag älskar att föreläsa och få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Jag reser runt i Sverige och delar med mig och inspirerar, entusiasmerar och engagerar. Jag skriver på min bok som handlar om nätverkande och det är fantastiskt kul och utmanande -  något jag inte tidigare gjort. Jag kommer aldrig stagnera, då är jag nog i så fall "six feet under".

Jag är expertepisodiker så jag är expert på olika saker i olika episoder av mitt liv. Om fem-tio år kanske jag gör något annat, och vad det kommer att vara vet jag först när jag kommer dit. Jag söker mig också nu en mentor och jag har en tuff kravspec för denne. Det är ett av mina mål för 2011-2012, en bra och erfaren mentor som vill ta mig under sin vinge och lära mig allt han eller hon kan.

Vad motiverar dig när det känns motigt?

- Detta är en jätteviktigt fråga, för visst har jag motgångar och kan känna mig nere.  Och för min del är det viktigt att se och erkänna dessa - det är först då jag kan göra något åt dem.

För mig fungerar det bra att "ringa en vän". Jag har en mycket god vän och kollega i branschen som jag ringer till när det är motigt. Han kan peppa och stötta mig, tack vare sin erfarenheter i branschen och hans klokhet. Det motiverar mig att fortsätta. För mig räcker det ofta att prata av mig och få det ur systemet. Sedan är promenader alltid bra, för allt. Det får tankarna att klarna och jag kommer till insikt. Men man skall inte underskatta det här med att be andra om hjälp för då är det också lättare att få perspektiv.

Och hur får du tiden att räcka till med alla järn i elden?

- Ja, det här är nästan den vanligaste frågan jag får. De som följer mig i sociala medier och de som känner mig kan inte för sitt liv förstå hur jag hinner med allt. Men för mig är ändå balansen viktig. Jag älskar det jag gör och jag gör det jag älskar, och då är det inte svårt att sy ihop säcken och hinna med det som jag vill göra. Men… då och då behöver jag strama upp och prioritera min tid och se över hur jag spenderar den. När jag har för många järn i elden så brukar det vara försäljningsbiten i företaget som tar stryk, så då får jag ta mig själv i kragen.

Nu efter sommaren så har jag också infört lite mer "arbetstider" för mig själv. Vilken tid jag skall börja, när har jag lunch och så vidare. Och än så länge så känns det mycket bra. När jag sedan är ledig så försöker jag vara ledig även om jag kommer på mig själv ibland på kvällskanten, efter barnen har somnat, att hänga en stund på Twitter, Facebook och LinkedIn -för det är ju så roligt!

Fram till den 21 oktober är det fritt fram att nominera på affarsnatverkare.se.
 

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill