HR-pris till erfaren visionär

Karin Odhnoff, personaldirektör på Västra Götalandsregionen, tilldelas Magnus Söderström-priset 2012.

HR | ARTIKEL | OKT 2012

Efter 26 år i HR-branschen brinner Karin Odhnoff fortfarande för sitt jobb. Hon var en av dem som i ett tidigt stadium var med och lyfte fram och moderniserade HR med sitt engagemang och sin erfarenhet av personalfrågor i främst offentlig sektor. Nu belönas Västra Götalands personaldirektör med årets Magnus Söderström-pris för sina insatser.
"Det är ett erkännande som också ger ny energi", säger Karin Odhnoff.

Magnus Söderström-priset delas årligen ut till en person som gjort betydande insatser för HR i Sverige. Priset, som delas ut av Akademikerförbundet SSR, Växjö kommun och Linnéuniversitetet, är uppkallat efter professorn Magnus Söderström som genom sin forskning har betytt mycket för utvecklingen inom HR i Sverige.

2012 års pris tilldelas Västra Götalandregionens personaldirektör Karin Odhnoff, som mottog priset i samband med Personalvetardagarna i Växjö.

- Det här är ett erkännande av det arbete jag har gjort och som jag jobbat med sedan 1986. Det känns väldigt kul och det ger mig energi att fortsätta, säger en glad Karin Odhnoff när Motivation.se ringer upp.

Erfaren personaldirektör

Karin Odhnoff är bosatt i Åhus och har varit personaldirektör på Västra Götalandregionen sedan november 2010. Hon har tidigare jobbat med personalfrågor i bland annat Halmstads och Kristianstads kommun och har en gedigen erfarenhet av HR-frågor inom offentlig sektor. Men ännu har hon inte tröttnat.

- Jag tycker om att jobba med människor och med frågor som betyder mycket för många människor. Det är det som är så roligt med HR; frågor som rör arbetslivet betyder väldigt mycket för både människor och organisationer, säger pristagaren.

Juryns motivering till 2012 års Magnus Söderströms-pris lyder:
”Karin Odhnoff har mångårig erfarenhet av kvalificerat personalarbete. Hon var tidig med att lyfta fram och modernisera HR i de organisationer där hon verkat. Hon har alltid på ett visionärt och engagerat sätt stått upp för ett starkt HR.”

Samlat eller uppdelat HR?

Dagens utveckling inom HR följer hon med nyfikenhet men också viss oro. HR måste vara anpassat efter den verksamhet man bedriver, man får inte fastna i att bara följa teorier, anser hon.

- HR-utvecklingen ser olika ut i olika verksamheter, men jag funderar mycket på vad som händer nu. Man har börjat splitta upp HR i olika delar, och det kan ibland skapa en otydlighet, säger Karin Odhnoff, och fortsätter:

- Samtidigt kan det vara nödvändigt i större organisationer, där kan det tvärtom vara en tydlighet. Så jag är kluven till det här med att dela upp HR, man måste fundera över hur det matchar organisationers förutsättningar. Man blir nyfiken på vad som ska hända i framtiden - kommer vi att få se ett mer samlat HR eller kommer det att vara uppdelat? frågar sig Odhnoff, samtidigt som hon gläds åt att personalarbetet har fått en allt mer central roll på senare år:

- HR har tagit steget in i ledningsrummet, och jag hoppas att det stannar där.

Kompetensförsörjning en utmaning

I sitt jobb som personaldirektör på Västra Götalandregionen står Karin Odhnoff inför en utmaning som många HR-chefer just nu brottas med - kompetensförsörjningen.

- Jag tror det är viktigt att systematiskt kartlägga behovet av kompetens och försöka se hur behovet ser ut på fem års sikt, säger hon, och fortsätter:

- Inom Västra Götaland gör vi kompetensförsörjningsplaner med prognoser om framtida behov, där vi också försöker att identifiera vilken ny kompetens som behövs inom exempelvis sjukvården. Dessa planer är ett viktigt underlag i diskussioner med våra lärosäten, säger den nyblivna Magnus Söderström-pristagaren.

"HR ska stödja målen"

Att Karin Odhnoff fortfarande trivs med sitt jobb efter 26 år i HR-branschen är kanske inte så konstigt trots allt; som Motivation.se tidigare har berättat hamnade personalchefsyrket etta i Manpowers enkätundersökning om vilket som är svenskarnas drömjobb år 2012. HR är hetare än någonsin. Som avslutning ber vi därför Karin Odhnoff om framgångsreceptet - hur blir man en bra personalchef?

- Det är viktigt att ha kontakt med verksamheten, säger hon efter en stunds eftertanke. Se till att HR stödjer verksamheten och koppla HR-strategierna till dessa mål, skapa tydliga stödprocesser, tänk långsiktigt, avslutar Karin Odhnoff.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill