Hur funkar du i dessa tider av extrem ovisshet?

Niklas Delmar, HejEngagemang: Så kan du må bra och prestera bra samtidigt med ett tydligt självledarskap.

Ledarskap | Medarbetarskap | ARTIKEL | APRIL 2020

"Vad gör du för att säkerställa att du mår så bra som du kan under rådande omständigheter? " undrar Niklas Delmar. (Foto: Michael Vyöni)

"Vad gör du för att säkerställa att du mår så bra som du kan under rådande omständigheter? " undrar Niklas Delmar. (Foto: Michael Vyöni)

Jag vet inte hur det funkar för dig i dessa tider av ovisshet och osäkerhet, där en hel del av oss dessutom mer eller mindre är tvingade till ensamarbete och distanssamarbete. För mig går det upp och ned, flera gånger om dagen. Ibland känner jag mig extremt stark, energisk och produktiv för att i nästa sekund känna mig otroligt svag, trött och ineffektiv. Oftast känner jag mig dock vid gott mod och jag omfamnar den förändring vi alla står inför med spänning och nyfikenhet. 

Sällan har väl mänskligheten i modern tid prövats så mycket samtidigt över hela världen som vi gör just nu. Vi vet varken ut eller in från den ena dagen till den andra, ibland till och med från den ena timmen till den andra. Alla påverkas vi av det som sker i världen, både Covid 19-pandemin som råder och de effekter den medför inom en rad olika områden, inte minst relaterat till våra arbeten. Inom många områden är vi idag helt i händerna på andra och de beslut som fattas som påverkar oss på ett eller annat sätt, antingen de gäller våra arbeten eller vår frihet att göra vad vi själva vill med vår tid. Vissa av oss har blivit varslade, andra har blivit korttidspermitterade. Vissa arbetar dygnet runt med att rädda den organisation vi har spenderat år på att bygga upp och andra har ännu inte påverkats särskilt mycket på det individuella planet kopplat till vårt arbete. I dessa tider är min upplevelse att det är viktigare än någonsin att vi tar kommando över det som vi faktiskt kan styra över och som ligger inom vår egen kontroll, nämligen våra dagliga rutiner och hur vi driver oss själva framåt i en tid av högre osäkerhet än på länge. 

Vad gör du för att säkerställa att du mår så bra som du kan under rådande omständigheter? 

Jag är så otroligt tacksam att jag tack vare mitt stenhårda fokus och målmedvetna arbete de senaste sju-åtta åren, har skapat mig en struktur och en plattform som jag idag kan luta mig mot för att göra allt som står i min makt att ge mig själv och därmed även min närmaste omgivning de bästa av förutsättningar för att må bra och prestera bra samtidigt. 

Mitt ”gamla” jag, den där osäkra högpresteraren som gärna ville att varje dag skulle likna den andra så mycket som möjligt för att minimera risken att misslyckas, honom är jag glad att jag slipper idag. Han blev lätt stressad och uppjagad av ovisshet och osäkerhet. Han hade inte varit till mycket nytta för mig nu. Istället har jag under denna märkliga tid upplevt och märkt att jag har kunnat behålla ett otroligt lugn, i alla fall större delen av tiden. 

De största anledningarna till att jag har lyckats med det är dessa:

 1. Att jag har en tydlig riktning på hur jag vill att mitt liv (inklusive arbetsliv) ska se ut. Jag vet att min livsuppgift är att låta livsglädje ske genom mig och jag vet att jag har en vision som handlar om att jag vill ha tid, pengar och energi att göra vad jag vill, när jag vill, baserat på mina egna val. 
 2. Att jag har identifierat ett par olika områden som är de som är viktigast för mig för att kunna uppfylla på min livsuppgift och det är att säkerställa att jag har en god hälsa och goda relationer samt att jag använder min tid och min energi, varje dag, till saker som för mig framåt i den riktning jag satt upp. 
 3. Att jag utifrån dessa områden ovan har skapat en tydlighet och en strategi kring vad jag vill göra och vad jag behöver lära mig för att varje dag röra mig i den riktning jag vill röra mig för att nå de resultat jag vill ha i mitt liv (inklusive arbetsliv).
 4. Min förmåga att fortsätta hålla mig till mina vanor som jag har skapat för att må bra och prestera bra, vilket för mig blir möjligt genom att jag varje dag följer upp att jag gör det jag har sagt att jag ska göra.
Hur ser det ut för dig? Har du en tydlig riktning som du vill röra dig mot? Jag hade inte det själv för åtta år sedan och jag ska villigt erkänna att vara utan riktning gjorde mitt liv ganska mycket rörigare och mer stressande än det är idag. Nästa fråga är så klart vilka vanor du vill ha för att du ska ge dig själv de bästa av förutsättningar för att må bra och prestera bra samtidigt samt hur du säkerställer att du gör det du säger att du ska göra?

Receptet för att må bra och prestera bra samtidigt

Här kommer nu några tips på hur du kan göra för att ge dig själv de bästa av förutsättningar att må bra och prestera bra samtidigt:

 • Riktning – säkerställ att du har en tydlig riktning för hur du vill att ditt liv (inklusive arbetsliv) ska se ut. Vet du inte var du ska börja kan du börja med att ställa dig frågorna: var är jag idag? Är jag där jag vill vara? Vad gillar jag med det? Vad skulle jag vilja vara utan? Hur ser det ut när jag mår riktigt bra och samtidigt presterar på en hög nivå? Vad vill jag göra om dagarna? Därefter kan du likt hur jag gjorde försöka formulera din egen livsmission och vision. Prova. Det värsta som kan hända är att du har gett dig själv en god stund för att fundera på hur du vill ha det i ditt liv framåt.  
 • Prioriterade områden – vad behöver du prioritera för områden i ditt liv för att du ska hjälpa dig själv att hålla den riktning du vill ha? För min del identifierade jag alltså min hälsa och mina relationer som de två viktigaste områdena att alltid prioritera för att jag ska må bra och prestera bra samtidigt.  
 • Vägkarta – skapa dina egna göromål/ditt eget görande och läromål/ditt eget lärande för att du ska kunna ta hand om de områden du prioriterade nyss som viktiga för dig att ta hand om för att driva dig själv i rätt riktning.
 • Uppföljning – säkerställ att ditt görande blir till hållbara vanor och skapa en struktur där du följer upp ditt görande och lärande så att du ökar sannolikheten att det du säger att du ska göra verkligen blir gjort. Själv använder jag en app för detta där jag kan markera med grönt eller rött huruvida jag har gjort det jag satt upp att jag skall göra eller inte.   

När du ger dig själv tid att reflektera kring frågorna ovan har du en riktigt bra möjlighet att ta 100% kontroll över det som du själv kan kontrollera. Jag menar att det är superviktigt i dessa tider av ovisshet och osäkerhet att vara modig och sårbar, prova nya saker samt tänka nya tankar. 

Jag önskar dig stort lycka till med ditt fortsatta arbete att säkerställa att just du ger dig själv och därmed även din omgivning de bästa av förutsättningar att må bra och prestera bra samtidigt. 

Gästskribent

 • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Medarbetarskap

Gästskribent

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Medarbetarskap

Dela:

Om skribenten

Hej Engagemang

Niklas Delmar är dedikerad att genom sitt arbete öka vår arbets- och livsglädje. Hans vision är ett Sverige där fler människor går till vårt arbete för att vi vill snarare än för att vi måste.

Niklas fokus ligger på att identifiera och maximera individers och organisationers potential. Det gör han primärt genom att uppmuntra fler individer och ledare, med och utan personalansvar, att ta sitt eget ansvar gällande våra arbeten. Att vi alla själva ger oss rätt förutsättningar att skapa vår egen jobbdröm. Ett arbetsliv vi inte vill ta semester ifrån. I alla fall inte varje vecka. 

Niklas är en av medgrundarna till Hej Engagemang! och en av personerna bakom poddarna:

Engagemangspodden 
och
Rikedomspodden

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill