Hur ska det nu gå för alliansen?

Christer Isaksson: "Var hamnar Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna i förhållande till tre liberala partiledare? Hur möter och hanterar de liberala krafter som styr i tre större partier ett betydligt mindre och starkt värdekonservativt Kristdemokraterna?"

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2015

Vägen till politisk framgång går via Centerpartiet. Så brukade Moderaterna resonera. Det var när Centerpartiet fanns i den politiska mitten ganska nära Socialdemokraterna. Bara när och om Centerpartiet ville amarbeta högerut kunde en borgerlig regering bli verklighet. Inför valrörelsen 2018 kan det vara dags att påminna om Moderaternas synsätt, men med ny innebörd: Vägen till en ny alliansregering går via Kristdemokraterna. Med Ebba Busch Thor som Kristdemokraternas ledare är det inte mitten utan högersidan som spökar för alliansen.

Åt höger

Maud Olofsson gjorde Centerpartiet till ett fullt ut borgerligt parti. Därmed kunde alliansen ta fart, först som opposition och senare som stabil regering. Annie Lööf fullföljde uppdraget genom att föra partiet åt höger och in på ännu säkrare borgerlig och liberal mark. Aldrig tidigare har Centerpartiet uppträtt så stabilt som samarbetsparti i borgerligt umgänge som under perioden 2006-2014.

Under samma tid förflyttades Folkpartiet via Lars Leijonborg och Jan Björklund en aning åt höger, samtidigt som Moderaterna styrde vänsterut för att försök inta en mittenposition. På så sätt kom dessa tre partier att närma sig varandra.

Högerkanten, som Moderaterna haft för vana att hålla efter och städa upp, var nu öppen och fri, men Kristdemokraterna tog inte chansen. I stället valde Göran Hägglund att släppa loss ett personligt socialliberalt drag, ibland inte särskilt omtyckt i hans eget parti, men desto mer uppskattat av alliansens övriga partier. Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Annie Lööf kunde mötas på halva vägen och smälta samman enligt principen om att ge och ta.

Det var så alliansen föddes och alliansregeringen blev verklighet. Göran Hägglunds Kristdemokraterna måste – trots sin relativa litenhet - därför ses som en av de absolut viktigaste hörstenarna i alliansen.

Alternativet

Att alliansen offrade högerkanten öppnade för Sverigedemokraterna, som för många blev ett moral- och kulturkonservativt alternativ. Nya Moderaterna och Anna Kinberg Batra verkar inte intresserade av att flytta tillbaka till den ursprungliga högerpositionen. Däremot finns det förhoppningar inom borgerlighet på de nya Kristdemokraterna.

Därför blir frågan: Vad händer med alliansens historiska samarbete när Ebba Busch Thor tar över Kristdemokraterna?

Den nya partiledaren har en annan profil än sin företrädare. Hon har en annan betoning och trycker hårdare än Göran Hägglund på värdekonservativa frågor. Jag tror att Ebba Busch Thor kommer att hantera sitt parti på utmärkt sätt. I hennes parti finns sedan länge stark längtan efter en ny ledare, efter mer högerprofil och en uppvärdering av värdekonservativa frågor; hit hör familjen, den enskilda människans roll i samhället, hur beslut ska fattas i samhället, synen på kultur, synen på staten Sverige i relation till EU och omvärlden osv.

I den konkreta dagspolitiken kommer Ebba Busch Thor under gillande i partiet hitta en ny betoning i frågor som familjepolitiken, barnomsorgen, synen på abort, synen på civilsamhället och till exempel flykting- och invandringspolitik.

Det finns också förväntningar bland konservativa moderata väljare och i viss mån en del centerpartister om en ny betoning hos Kristdemokraterna, inte minst för att ta kampen mot Sverigedemokraterna.

Utmaningen

Att entusiasmen ökar i Kristdemokraterna innebär inte att Ebba Busch Thor med automatik vinner nya väljare. Det är ett långt steg för svenska väljare att ta sig ända fram till KD.

Vänsterpartiet, ett parti på andra kanten, och frågan om vinster i välfärden är en parallell. Visst håller många väljare med Vänsterpartiet i sak – skattepengar ska gå till vården och inte till riskkapitalister. Men att rösta på Vänsterpartiet det är att gå alldeles för långt. Det visade valresultatet 2014.

Ebba Busch Thors utmaning blir det liberala och öppna Sverige. Därmed också Anna Kinberg Batra och Annie Lööf. Denna liberala alliansduo kan förstärkas med ytterligare en liberal kvinna inför valet 2018: Birgitta Ohlsson tippas som folkpartiledare. Var hamnar Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna i förhållande till tre liberala partiledare? Hur möter och hanterar de liberala krafter som styr i tre större partier ett betydligt mindre och starkt värdekonservativt Kristdemokraterna?

Den förtroendeklyfta som förr fanns mellan Centerpartiet och borgerliga partier kan öppna sig mellan Kristdemokraterna och de tre liberala allianspartierna. Socialkonservatism mot liberalism. Restriktioner mot öppenhet.

Trumfkortet fyra kvinnliga partiledare riskerar därmed att förtas av politisk splittring inför valet 2018.

Finns det ett grund för regeringsalternativ med fyra traditionella allianspartier 2018? Det blir en spännande resa för de fyra allianspartierna fram till valrörelsen 2018.

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill