Hur tar du reda på vad du vill göra med ditt liv?

Unna dig en coach.

Coacha | ARTIKEL | OKT 2011

Har du länge försökt mota undan känslan av att något är fel i din arbetssituation? Längtar du efter att göra något annat? Något som är mer meningsfullt för dig, men du vet inte vad. Då kan det vara läge att ta hjälp av en coach.

Vi har frågat Anna Hagstedt, certifierad coach som coachar personer som vill ta reda på vad de vill.

Är det svårt att ta reda på vad man vill?

- Min erfarenhet är att många egentligen redan vet vad de vill. Det svåra är att tillåta sig att lyssna på sin inre röst, eller magkänsla eller vad man vill kalla det. En del tror att de måste veta vad de vill, redan innan de går till en coach. De vet inte att man kan använda coachingen till att ta reda på vad man vill. Många tänker också: ”Jag har det ju så bra, jag har ett jättebra jobb som många skulle vilja ha. Jag borde vara nöjd.” De tar inte sin känsla av att något är fel på allvar.

Hur går det till hos coachen?

- Det vi gör tillsammans, är att undersöka vilka drivkrafter du har och vilka pusselbitar du behöver i livet, för att må bra och ha kul. Nästan alla har en hemlig dröm. Vi lockar fram den och tittar på den. Vad står den för? Kanske är den en symbol för något särskilt. Om du till exempel drömmer om ett öppna ett café, är det bullbakandet eller kontakten med kunder du är ute efter? Eller är det att vara sin egen och inte ha en chef? I drömmen finns viktiga ledtrådar.

Unknown photo imported from Drupal
Det finns oftast inte bara en väg utan flera olika möjliga vägar för dig. En viktig pusselbit är att börja undersöka olika spännande vägar och vänta med att ta beslut eller tänka HUR du ska komma dit. Gör du det för tidigt är det lätt hamna i ”det går inte”. 

När vi undersöker möjliga vägar för dig tittar vi också på dina omedvetna regler för vad du får göra och inte. Jag möter ofta personer som egentligen vet vad de vill, men som säger ”nej det där kan jag inte jobba med. Det är ju bara på lek” eftersom det som vi har mest lust med, känns för enkelt.

När undersökningen är gjord, då är det sedan enkelt att ta tag i HUR:et. För när du vet vad du vill, är det mycket enklare att se möjligheter och att se vägen dit. 

Vad brukar hända?

- Mina klienter brukar bli gladare, mer harmoniska och nöjda i sina liv. Även om de inte når sina nya mål över en natt så kan de sluta grubbla. Jag har själv gjort den här resan och det är en fantastisk känsla att veta att jag är på rätt väg!

Det som händer rent praktiskt kan se väldigt olika ut. Självklart finns det en del som inser att de helt vill byta bana och skolar om sig eller startar företag. Det är också vanligt att man inser att man trivs i sin roll, men att företagskulturen eller branschen där man är, inte passar med ens egna drivkrafter och värderingar. Eller att man vill vara kvar där man är, men gör förändringar i sin roll så att den passar bättre.

Det finns också klienter som inser att orsaken till att de inte trivs är att de själva har väldigt höga krav på sig själva. De behöver fokusera på en inre förändring för att må bra.

Hur fort går det?

- Det här är en paradox. Många är otåliga, de vill ha svar och lösningar direkt. Men det går snabbast för dem som vet att förändring är en process som tar tid och är beredda att lägga ner den tid och jobb som krävs för att lära känna sig själv och jobba med sina mentala hinder.

Det största utbytet får du om du verkligen har bestämt dig för att du är värd att må bra och att du vill ta reda på vad du behöver.

Om Anna

Anna Hagstedt är civilekonom och var mitt i en framgångsrik karriär inom näringslivet.  Men någonting viktigt fattades – en känsla av meningsfullhet och glädje. För sju år sedan sadlade hon om, startade eget företag och arbetar nu som Co-Active Coach. Annas klienter är kvinnor som söker en ny riktning i sitt yrkesliv. Mer om Anna Hagstedt hittar du här.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill