Inspiration för unga entreprenörer

TOYP vill lyfta fram unga driftiga ledare och sprida positiva vibbar.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2011

Ten Outstanding Young Person of the World award är en världsomspännande tävling som belönar goda ledarföredömen mellan 18 och 40 år. De nominerade ska ha bidragit positivt till individers och samhällets utveckling. Tanken är att positiva förebilder ska verka som inspiration för andra unga människor.

TOYP är ett ideellt projekt och består av tre deltävlingar – lokalt, nationellt och globalt. Den lokala anordnas av JCI, Junior Chamber International, som ligger bakom initiativet. JCI har kammare runt om i Sverige. Vinnarna i de lokala tävnligarna går vidare till den nationella tävlingen – TOYP Sweden. De svenska vinnarna nomineras sedan till den globala prisutdelningen som sker i Bryssel, november 2011.

Ett exempel på svenska unga ledare som nominerats hittills i år är Johan Wendt, grundare av den ideella föreningen Mattecentrum, som ger gratis undervisning i matematik till barn och ungdomar. Ett annat är Sebastian Stjern som startat Fair Tailor som säljer skräddarsydda skjortor som är tillverkade under rättvisa arbetsförhållanden i Nepal.

Ideell jury

De två framgångsrika entreprenörerna Agneta Trygg och Kristina Lindhe, stödjer gärna unga ledares samhällsengagemang och ställer därför upp ideellt i juryn för TOYP 2011. De anser båda att det finns ett behov av stöd till unga ledare och poängterar vikten av ett starkt samhällsengagemang.

– Om man inte i dagens Sverige ägnar sig åt ideellt arbete så blir man inte respekterad. Det behöver inte handla om att skänka pengar, men man måste visa sitt sociala engagemang, säger Agneta Trygg.

Kristina Lindhe håller med Agneta att samhällsengagemang ligger i tiden. Hon anser att det finns med i tankebilden på ett annat sätt än tidigare och framhäver att hon tror det är en generationsfråga.

– Den unga generationen har ett annat sätt att tänka. Ideellt arbete och samhällsengagemang kommer att bli viktigt i framtiden för dem som människor, som arbetstagare eller i de företag de bygger upp. Den äldre generationen är uppväxt med att samhället tar hand om saker och ting, men idag är det mer fokus på den enskilda individen.  Dels tror jag det kommer att krävas ett engagemang av människan för att få det som samhället tidigare tog hand om att fungera. Dels tror jag individen själv mår bra av att känna ett engagemang, säger Kristina Lindhe.

Agneta Trygg och Kristina Lindhe har som grundare av egna företag mycket erfarenhet att dela med sig av till kandidaterna. Agneta Trygg har grundat bland annat Summit konferens & event samt den nystartade stiftelsen Trygga Barnen.

– Genom att vara jurymedlem i TOYP kan jag dela med mig av min entreprenörsanda och livserfarenhet till unga kvinnor och män, säger Agneta Trygg.

Kristina Lindhe har grundat Lexington och ser fram emot att komma i kontakt med och lyfta den yngre generationen som har ett nytt sätt att se på dessa viktiga frågor.

– För mig är det en utmaning att sitta i juryn i TOYP och jag tycker det är roligt att unga driftiga personers samhällsengagemang uppmärksammas i tävlingen, säger Kristina Lindhe.
Agneta och Kristina kommer tillsammans med övriga jurymedlemmar att närvara den 8 april när TOYP Sweden 2011 utnämner vinnare i 5 olika kategorier under en final på Berns Salonger.

Läs mer på toyp.se.
 

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill