Internetauktion till förmån för Japan

Svenska artister gör gemensam sak i katastrofhjälp för Japan.

Hållbarhet | ARTIKEL | APRIL 2011

Sångerskan Meja är sedan länge en stor artist i Japan och det är på hennes initiativ som svenska artister enas i en stor hjälpauktion på Tradera. För att samla in pengar till behövande människor i jordbävningsdrabbade Japan, går artisternas personliga saker under klubban.

Den ofattbara förödelsen efter den japanska jordbävningen och tsunamin har förmått människor jorden runt att försöka hjälpa till. På initiativ av sångerskan Meja, som genom sin karriär knutit starka band till Japan, skänker nu svenska artister och kändisar personliga föremål för en internetauktion vars intäkter oavkortat går till den japanska katastrofhjälpen.  

Unknown photo imported from Drupal

Så har du is i magen har du chansen att bjuda hem en signerad guldskiva från ABBA, en litografi av Plura, en raritet som Peter LeMarcs första singel från 1981 eller konst av och från Olle Ljungström.

- I nödsituationer ställs allt på sin spets och tvingar oss att ställa frågan: vad är viktigast för oss? Svaret är förstås gemenskap, och jag blir rörd över att så många artister i Sverige genom sina gåvor visar prov på medmänsklighet på ett prestigelöst sätt. Nu hoppas vi att många ger sig in i matchen och budar så att vi kan få in så mycket pengar som möjligt, säger Meja.

Efter att ha rannsakat sitt kontaktnät, anslöt sig Meja till initiativet Artists Help Japan. Tillsammans med den ideella organisationen Growyn hoppas Meja på att upprepa de internationella framgångarna i USA och Storbritannien, där Artists Help Japan lyckats generera över en halv miljon kronor. Meja har förmått en lång rad svenska artister och kändisar att skänka personliga föremål som kommer att bjudas ut i en stor auktion på auktionssajten Tradera. Intäkterna går sedan oavkortat till de behövande genom välrenommerade japanska hjälporganisationer.

- Det som har skett i Japan är en humanitär och miljömässig katastrof med följder som påverkar och angår oss alla. Med denna auktion har vi möjlighet att både samla in pengar och öka vår samhörighet över gränserna, något som är av stor vikt för att lösa en global utmaning som denna, säger David Johansson på Growyn.

Och Mejas vädjan till den svenska artistkåren har genererat mer än hon någonsin kunnat ana. Listan på svenska kändisar som vill vara med och hjälpa tsunamin och jordbävningens offer blir ständigt längre.

Några exempel på vad budgivarna får kämpa om är en skräddarsydd jacka från rocklegenderna Europes basist John Levén, hemligt föremål från videoregissören Jonas Åkerlund, ett specialskrivet tal till vinnaren från Babben Larsson eller Linda Sundblads gitarr från Melodifestivalen.

Fler artister och föremål uppdateras kontinuerligt på:

growyn.com/artistshelpjapan/artister
 

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill