"Jag får en kick av flow i verksamheten"

Intervju med Ann Krumlinde, VD för Danske Bank Sverige - "En bra ledare kan åstadkomma hur mycket som helst och en dålig ledare kan förstöra lika mycket."

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2016

"Jag tycker mitt jobb är väldigt roligt och är passionerad i det jag gör. Bara genom att visa det, att vara passionerad och motiverad kommer man ganska långt. Men om en enskild individ inte är motiverad måste man verkligen gå till botten med varför." Läs ledarskapsintervjun med Ann Krumlinde, VD, Danske Bank Sverige - om motivation, vikten av tydliga målsättningar och vad som ger henne kickarna i vardagen.

Har du någon ledarskapsförebild?

- Jag har ett par ledarskapsförebilder och det är chefer som jag haft tidigt i min yrkeskarriär. Det är främst två erfarna ledare som har varit förebilder för mig och gett mig referensramar kring hur jag vill vara som ledare. Jag tror det är viktigt. Om man har varit ledare en tid kan man fundera på vad som är en bra och en dålig chef. I det avseendet tycker jag det är viktigt med förebilder därför att det skapar en bra utgångspunkt. Sen får man plocka bort det man inte tycker är bra ledarstil och lägga till egenskaper som ligger nära en själv.

Vad är ditt livsmotto?

- ”Livet är nu”. Man kan inte gå och fundera på vad man ska göra sen, eller planera alltför långt fram och skjuta upp saker. Jag lever väldigt mycket i nuet och det gäller att göra så gott man kan där man är för tillfället. Fundera inte så mycket på vad som hände bakåt eller vad som händer framåt. Jag tänker på samma sätt, både privat och i arbetslivet.

Vad betyder ledarskap för dig?

- Jag tycker man kan dela in ledarskapet i två delar. Man får ett uppdrag av sin arbetsgivare att uppfylla ett mål för företaget, det är chefskap. Ledarskapet handlar om att kunna få ihop de resurser och medarbetare man har till sitt förfogande – och därifrån sen ta sig till målet. Chefsskapet är ett formellt uppdrag. Den andra delen - ledarskapet, handlar om att ha förmågan att på bästa sätt väcka engagemanget hos alla resurser man har, för att på bästa sätt ta sig till målet.

Delar man upp det så, blir det ganska tydligt vad det är man ska göra som ledare. Men det är också viktigt då att man har en kultur där man sätter mål och följer upp mål naturligtvis. Både på övergripande nivå men också på individnivå.

Mål är en väldigt bra checklista tycker jag. Det blir ett kvitto på om man har gjort det man ska, hur långt man har kommit i sitt dagliga arbete och det blir tydligt om alla de timmar som vi lägger på vårt jobb faktiskt leder oss någonstans. Att ha mål och stämma av mot dem och resonera kring varför jag har eller inte har nått fram, blir en bra koll på vad man har åstadkommit. Jag tror det skapar en tillfredsställelse och trygghet att jobba så.

Hur ser du på ditt eget ledarskap?

- Man utvecklar sitt ledarskap över tid. Jag tror att det finns en grundbult i ledarskap och det är att man måste känna sig själv ganska bra. Och man måste ha en inre trygghet för att vara en bra ledare. Det skapar man genom att utsätta sig för svåra saker. Gör du saker du inte riktigt känner att du behärskar fullt ut, utsätter du dig för svårigheter och utvecklar din egen person och kunskapen om dig själv. Det tror jag är en otroligt viktig del i ledarskapet, att man är trygg och känner sig själv. Om man gör det, vet man också till stor hur man reagerar i olika situationer.

Sedan har jag några andra käpphästar som jag tror är viktigt för ledare. Några saker som jag uppskattat hos ledare i min närhet och som jag hoppas att även jag själv behärskar. Jag tror på öppenhet - en grupp löser ofta väldigt många problem om det finns en öppenhet kring de problemställningar man har. Jag tycker att man kan dela med sig av väldigt mycket.

Sedan tror jag också på att vara väldigt tydlig och rak i sin kommunikation. Det ger en form av automatisk decentralisering. Medarbetarna blir trygga i att det är rätt väg, här går vi åt rätt håll och här kan jag fatta beslut.

Öppenhet och förmågan att vara tydlig och rak skapar en bra arbetsmiljö där man vågar fatta beslut och kan komma framåt och prestera.

Ann Krumlinde, VD, Danske Bank

Ann Krumlinde, VD, Danske Bank

Vad ger dig kickar?

- Ett bra resultat ger mig kickar. Bra mätbara resultat. Jag får också en kick av ”flow” i verksamheten, när man känner att det fungerar bra. Och när man efter en tid som ledare ser att någon man följt under en period också tar sig vidare i organisationen. Att man bidragit till en medarbetares utveckling, det ger en riktig kick. Även min egen utveckling kommer in här.

Vilka tre egenskaper tycker du är viktigast hos en god ledare?

- Att man är: trygg i sig själv, rak och ärlig och öppen. Det är egenskaper som jag uppskattar mycket.

Hur brukar du hantera situationer då du märker att motivationen hos medarbetarna är låg?

- Det finns väl egentligen inga trix. Dels tror jag man måste våga prata om det, ”Jag upplever att du inte är så motiverad, varför?” Det är en grundfråga på något sätt. Då får man ofta väldigt bra svar som man kan jobba med. För mig är det också så att man kan påverka motivationen väldigt mycket som ledare. Om man själv som ledare uppträder motiverad och passionerad över det man gör så smittar det av sig.

Jag tycker mitt jobb är väldigt roligt och är passionerad i det jag gör. Bara genom att visa det, att vara passionerad och motiverad kommer man ganska långt. Men om en enskild individ inte är motiverad måste man verkligen gå till botten med varför. Det kan vara så enkelt som att man inte trivs i den rollen man har. Då måste man hjälpa individen att komma vidare. Min erfarenhet som ledare är att alla triggas av någonting, men det gäller ju att man hamnar på rätt ställe. Generellt är det ett eget ansvar, men ibland får man hjälpa den individen till något annat som känns mer motiverande.

Vad tror du att ett gott ledarskap betyder i en organisation?

- Jättemycket! Jag tror att det är A och O. Jag tycker man kan se det när man tittar på företag. En bra ledare kan åstadkomma hur mycket som helst och en dålig ledare kan förstöra hur mycket som helst.

Jag tror att ledarskapet är ofantligt viktigt för ett företags framgång. Både vad gäller ett bra strategiskt ledarskap, att förstår vad man ska göra med verksamheten framåt men också ett bra humant ledarskap. Att man är en bra chef och ledare och att man har en bra ledarkultur. Det är otroligt viktigt.

Hur gör du för att koppla av i vardagen?

- Jag har en fantastiskt stor och underbar familj som är det viktigaste. För att koppla av gör jag också olika saker på fritiden, jag spelar golf, reser och ägnar mig åt den typen av aktiviteter och umgås med vänner. Men under en vecka blir det så klart många timmars jobb per dag.

Nu har jag varit ledare i över 20 år och det är väl också något man lär sig genom åren - att koppla bort när man väl kopplar av. Det är en viktig förutsättning för att orka, att kunna kliva ur ibland och vara här och nu.

En annan förutsättning är att vara ganska välplanerad. Jag har tre barn och det har hjälpt mig hantera intensiva perioder både privat och i arbetslivet. Man måste på något sätt ha en personlig effektivitet och vara medveten om vad man ska göra och planera sin tid ganska noga.

Dina bästa tips för att öka motivationen hos andra människor?

- Jag har inga universaltips. Min erfarenhet är att man måste prata med individen och ta reda på vari ligger problemet, varför är man inte motiverad. Det finns ju naturligtvis ett skäl till varför man inte känner motivation. Jag tror att man måste komma dithän att individen själv får klart för sig varför motivationen är låg. Det finns inga genvägar.

Men det är klart att man kan lyfta fram aspekter som är med spännande och även lyfta fram sin egen motivation. Det smittar. Där ledare är motiverade och passionerade gör det avtryck i arbetsgruppen.

Jag tror inte att man ska komplicera ledarskapet allt för mycket heller. Jag tror det handlar om att vara trygg i sig själv, att våga vara öppen, tydlig och rak.

Om du fick en hel dag att göra precis vad du ville - hur skulle den dagen se ut från morgon till kväll?

- Då skulle jag samla min familj och göra något kul tillsammans, resa någonstans tillsammans över en dag, kanske till en storstad, spela golf eller äta en god middag. Det skulle jag göra.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Om Ann Krumlinde

Ann Krumlinde har en ekonomexamen (1984) från Linköping Universitet och ett diplom (2011) ifrån IMD International, Lausanne Schweiz inom avancerat strategiskt ledarskap. Mellan 1985 och 1997 arbetade hon på Östgöta Enskilda Bank. 1997 förvärvades Östgöta Enskilda Bank av Danske Bank och 2004 blev hon chef för Region Öst och ledamot av bankledningen i Danske Bank Sverige. Sedan 2012 är hon VD för Danske Bank Sverige och chef för Business Banking. Danske Bank är Sveriges 5:e största bank med över 1.300 medarbetare, totalt cirka 45 bankkontor och finanscenter. Ann ingår även i Group Management Board - Business Banking i Danske Bank Group samt sedan 2011 är hon medlem och ledamot i styrelsen för Svenska Bankföreningen.

Nästa steg för dig...

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill