”Jag vill ge, inte bara snacka om det”

Det kvinnliga affärsnätverket Matrona, med företagardrottningen Lena Törner i spetsen, gör en insamling till förmån för Läkare Utan Gränser.

Hållbarhet | ARTIKEL | OKT 2011

Nätverk är bra av många anledningar – man ger och får tillbaka. I somras gick Lena Törner omkring och funderade på hur hon kunde ge och göra något utöver det vanliga. Något som sträcker sig utanför nätverkets krets. Så fick hon idén om att starta en insamling till förmån för Läkare Utan Gränser - en Matronainsamling.

- Matronas kärnuttryck och värdegrund är ju ”Give2Give”. Jag har länge gått och funderat på hur vi skulle kunna ta det ett steg längre – att ge utanför nätverkets ramar liksom. Att gemensamt engagera oss för en god sak kändes helt naturligt.

Det var i somras som tankarna började vandra. Hur kan Matrona bidra till något som går utöver det vanliga? Matronanätverken, som består av endast kvinnor, har på kort tid intagit en framgångsrik position där det finns möjlighet att påverka och göra skillnad. Men hur?

- Matrona består av drivna människor, många av dem på ledande poster i stora företag. Och vi växer hela tiden. Jag har en privilegierad position och jag känner också att det är mitt ansvar, som initiativtagare, att faktiskt höja blicken och att vara en förebild. Insamlingen är i full gång. Det har varit mycket jobb att få ihop det, men värt varenda minut. Det är tidskrävande administration bakom en sån här sak och vi räknar med att vara minst 100 deltagare på avslutningslunchen.

Pengarna har som sagt redan börjat rulla in till insamlingen, som avslutas i december. När Lena kontaktade Läkare Utan Gränser blev responsen positiv.

- Jag skickade egentligen bara ett mail där jag berättade att jag ville göra något. Sen fick jag ett snabbt svar - Kristina Bolme Kühn från Läkare Utan Gränser ville komma ut till oss på en Matronaträff foch berätta mer om sinverksamhet. ”Vi brukar aldrig göra så”, sa de, så jag är oerhört stolt över att de ändå valde att komma. Det får mig att förstå hur viktiga vi är och hur mycket vi kan göra för våra medmänniskor.

Och det är fler som kommer. Mia Törnblom har tackat ja till avslutningseventet, precis som konferencieren Titti Schultz. Och de gör det helt ideellt.

- Jag är personligen så fruktansvärt trött på alla som bara vill roffa åt sig och ta för sig för egen del. Egoismen har dominerat för länge och det är verkligen dags för ett paradigmskifte i vårt tänkande. Jag tror att vi överlag är trötta på politiker som tar emot dubbla bidrag och som förekommer i mutskandaler. Ett värdigt liv handlar ju om motsatsen – det handlar om att ge. Och nu vill jag visa att vi kan göra det, inte bara snacka om det.

Lena Törner har blivit kallad för Solnas företagardrottning, ett smickrande epitet som också ställer krav.

Unknown photo imported from Drupal
- Det betyder också för mig, att i Solna måste vi just nu efter alla skandaler här i min hemkommun, än mer gå ut och visa att det inte är vad vi i Solna vill förknippas med. Därför har jag också valt att ha vårt Matronaevenemang i just Solna. Så att vi kan bygga och få förtroendet tillbaka för Solna som stad. Vad Solna stad borde göra just nu är att satsa på sina företagare för att få oss att tro på vår kommun igen.

Alla Matronas grupper – Kista, Solna och Södermalm/City – är delaktiga i insamlingen som avslutas på Radisson Blu Royal Park Hotel i Kista i december med en sopplunch.

- Vi gör det enkelt. Det känns bäst så. Vi tar in donationer och redan nu kan man såklart sätta in pengar. Det finns mer information på Matronas webbplats. Jag siktar högt och hoppas på att få in mycket till Afrikas Horn. Och som sagt, det har redan börjat fyllas på. Ett par större företag, Sabis AB och Ricoh Sverige AB, har till exempel delat med sig. Och det finns många fler. Jag uppdaterar Matronas hemsida med nya donatorer kontinuerligt.

Och kanske kan vi vänta oss fler liknande insatser från Matrona framöver. För Lena Törner sitter inte stilla.

- Jag håller nu på att starta upp en Matronagrupp i Västerås också. Det är spännande och helt nytt. Där har jag inte en enda kontakt, så det är en utmaning, skrattar Lena. Men behovet är enormt och efterfrågan på nya mötesplatser för kvinnor stort.

Men det är, som alltid, fokus på kvalitet.

- Det finns inget annat nätverk i hela stan eller i hela Sverige som gör det jag gör. Ingen kommer in som medlem utan att träffa mig och jag fortsätter intervjua alla som vill vara med och vara eftertänksam när vi växer. Förstår man inte min värdegrund så har man inte i Matrona att göra. Så enkelt är det. Det här är mitt hjärta. Så jag skyndar långsamt. Eller i alla fall lagom fort, avslutar Lena Törner.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Läs gärna mer om insamlingen eller ge ditt bidrag via www.matronanatverken.se!

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill