Jan Björklunds ledarskap hotas från alla håll

Christer Isaksson: "Han har haft sju år på sig att rätta till problemen i skolan och ännu kan inte Jan Björklund peka på någon enskild resultatförbättring".

Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2013

Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklunds ledarskap är hotat. I första hand handlar det om ledarskapet som rör svensk skola. Det hotas utifrån av oppositionen, men också inifrån Alliansen.Under det senaste decenniet har Jan Björklund förändrat debattklimatet inom utbildningspolitiken liksom förutsättningarna för skolpolitiken och skolan. Han har gjort det som skolborgarråd i Stockholm, som oppositionspolitiker och som statsråd sedan 2006.

I och med att Jan Björklund valde att agera som slugger inom skolpolitiken och ständigt peka på skolans svagheter förändrade han långsiktigt synen på skolan. Han underströk med sin kritik allvaret i skolans brister när han tog med sig debattmetoden in i utbildningsdepartementet som statsråd. Han fortsatte på samma spår som vice statsminister, att agera i opposition mot skolan trots att han hade ansvar för den. Han var på en och samma gång skolans högsta chef och dess argaste kritiker. Han var skolpolitikens formgivare och utvecklare samtidigt som han var skolans fränaste systemkritiker.

Sådant uppträdande är ovanligt bland politiker, även om Socialdemokraterna som parti under ett långt regeringsinnehav lyckades framstå som både regering och samhällskritiker.

Jan Björklunds tillvägagångssätt har haft stor effekt. Först fick han med sig svenska folket, som till större delen numera tycker att vår skola har stora brister, samtidigt som de flesta menar att skolan är en mycket viktig politisk fråga som det gäller att rätta till snarast möjligt. Sedan anslöt övriga partier och politiker och därmed flyttades skolan till nummer ett på den politiska dagordningen. I dag talar alla partier om skola och utbildning som en avgörande framtidsfråga. Framför allt utmanas Folkpartiet som skolpartiet av de två stora - Socialdemokraterna och Moderaterna.

Det är nu Jan Björklunds problem uppstår.

Han är inte längre nummer ett i Skolsverige. Snarare framstår han som de senaste årens store förlorare i och med att han inte längre tillåts driva skolpolitiken åt sitt håll. De andra har satt ner foten och Jan Björklund tillåts inte vara den som både leder skolan och opponerar mot den. Skolan har blivit ett politiskt slagfält och Jan Björklund står ensam mitt på fältet. Från olika håll, också från de närmast inom Alliansen, är han måltavla. Om någon ska ta ansvar för den situation skolan är i 2013 så är det Jan Björklund, sägs från olika håll. En annan kritik handlar om att han föreslår samma politik och åtgärder oavsett problem i skolan. Det blir mer av samma.  

Själv hävdar han i sedvanlig offensiv stil att det tar tid att vända en jätteskuta som skolan. Det medger de flesta, men han har haft sju år på sig att rätta till problemen i skolan och ännu kan inte Jan Björklund peka på någon enskild resultatförbättring.

Det är därför tvivlen på Jan Björklund ökar.

Ingen tar ifrån honom äran av att ha pekat ut en lång rad problem. En del säger att han också varit duktig på att skissa på förändringar. Men sedan? Där tar det slut. Är han mannen att genomföra förändringarna? Klarar han att vara långsiktig också när det handlar om att genomdriva reformer? Är han något mer än en lysande oppositionspolitiker? Vore det inte bättre om någon annan fick ta över ansvaret för skolan?

Bakom Jan Björklund slåss just nu Socialdemokraterna och Moderaterna om att bli nästa stora skolparti.

Det vore en stor prestigeförlust och en gigantisk faktisk förlust för Jan Björklund själv och Folkpartiet att förlora skolan. Folkpartiet har fortfarande störst förtroende av samtliga partier i just skolfrågan. Om partiet tappar skolfrågan tappar man på sikt också förtroende.

Frågan är om partiet också tappar Jan Björklund.

Jan Björklund skulle kunna bli försvarsminister i en ny alliansregering efter valet 2014. Det vore en naturlig utveckling om nu Moderaterna är villiga att släppa försvarsfrågan och om Jan Björklund som partiledare vill ge sig in i hetluften där han inte alls kan vara lika offensiv som inom utbildningspolitiken.

Efter 2014 förändras sannolikt förutsättningarna också om Alliansen vinner en ny fyraårsperiod. De små partierna kommer knappast att nöja sig med de förhållanden som råder nu i regeringen. För att orka gå vidare kommer de sannolikt att kräva större utdelning i regeringen, dvs. fler statsrådsposter och lite jämnare maktfördelning. Till sina tunga argument kan de räkna att de slitit ont i minoritet i regeringen under Moderaterna i åtta år. Nu vill de ha utdelning.

Det finns en annan fara för Jan Björklunds partiledarskap.

Några spår kaos efter valet 2014. Kaos betyder i detta sammanhang att Sverigedemokraterna blir så stora att de kan blockera såväl en alliansregering som en rödgrön regering. I så fall kan det bli nödvändigt att överge blockpolitiken för en mandatperiod eller fram till ett nyval.

I ett sådant läge kan något av de två stora partierna ta över i minoritet eller i samverkan över blockgränsen med något parti. Moderaterna kan i ett tvingat krisläge säkert tänka sig att komplettera Alliansen med Miljöpartiet, även om det blir svårt och säkert något av en skakig resa. Socialdemokraterna å sin sida kan nog tänka sig att regera med något av mittenpartierna. I dag ligger Centerpartiet och Folkpartiet närmast till hands. En mittenregering – som många menar att Sverige skulle behöva – kan komma att bestå av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Men passar Jan Björklund i en sådan regering?

Min gissning är att Socialdemokraterna inte kan tänka sig en regering tillsammans med Jan Björklund, men däremot med resten av Folkpartiet, till exempel med Birgitta Ohlsson eller Erik Ullenhag som partiledare. Sedan hjälper det inte att Jan Björklund försökte bygga broar till Stefan Lövfen i partiledardebatten i SVT nyligen. För Socialdemokraterna är han för hårt förknippad med några frågor som gått fel, skolan är just nu den viktigaste.

Men det är fortfarande långt till valet i september 2014 och fram till valdagen sitter Jan Björklund säkert. Hans ledarskap möter fortfarande respekt inom Folkpartiet.

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill