"Känn varje individs styrkor – så skapar du supereffektiva team"

Projektleda | BLOGG | MARS 2012

När Projektnäring hade nätverksträff på Stockholm Waterfront igår, var temat Årets Projektledare. De tre föredragshållarna – Jonas Ekberg, Yashar Moradbakhti och Marie Reinicke – var alla nominerade till utmärkelsen Årets Projektledare 2011 och delade generöst med sig av sina erfarenheter. Olika branscher, olika metoder, olika angreppssätt – men också väldigt många beröringspunkter och liknande utmaningar. Och en sak har alla gemensamt – de älskar projektledning och ser människor som den viktigaste resursen.

När Projektnäring hade nätverksträff på Stockholm Waterfront igår, var temat Årets Projektledare. De tre föredragshållarna – Jonas Ekberg, Yashar Moradbakhti och Marie Reinicke – var alla nominerade till utmärkelsen Årets Projektledare 2011 och delade generöst med sig av sina erfarenheter. Olika branscher, olika metoder, olika angreppssätt – men också väldigt många beröringspunkter och liknande utmaningar. Och en sak har alla gemensamt – de älskar projektledning och ser människor som den viktigaste resursen.

Projektnäring är oberoende och icke vinstdrivande och startades hösten 2011, initiativtagare är projektkonsultföretagen Moment Projektkonsult och Wenell Management. Den främsta funktionen är att vara en mötesplats för alla som jobbar i projektform och är intresserade av att utvecklas, diskutera och debattera strömningar, metoder och utmaningar.

Ett näringstillskott, alltså. En vitamininjektion för verksamma och aktiva projektledare över hela landet.

Fyra nätverksträffar per år ska hållas och den senaste hade alltså temat Årets Projektledare. Vilka kan bättre beskriva den praktiska vardagen i komplexa projekt, än de som faktiskt jobbar med dem?

Första talare ut var Jonas Ekberg, projektledare för 1177.se, ett nationellt projekt för att skapa en  webbportal för Sveriges landsting i projektet som fick namnet Vården på webben. Målet med projektet var att stärka patientens makt att kunna jämföra och välja bästa tillgänglig vård efter eget behov. Tidigare fanns webbar, men inget system som samordnade informationen över hela landet.

Ekberg beskrev ett tidspressat projekt som han tog över som fjärde projektledare. Han och hans medarbetare lyckades göra en omstart av hela projektet och därmed hämta tillbaka ett förtroende som vid den tidpunkten var fullständigt kört i botten. Projektet levererade till slut en kvalitativ produkt enligt deadline.

Ekberg förespråkar delaktighet på alla fronter - transparens, insyn och en snabb, gärna iterativ, leverans. Ett av de första stegen han tog var att införa ett agilt arbetssätt och han visar en bild från ett projektplaneringsmöte där väggarna är tapetserade med post-it-lappar. Ekberg menar att det finns siffror som visar att endast ca 15% av de funktioner som utvecklas i ett IT-projekt används frekvent, medan hela 2/3 av systemet aldrig används. Här ser han stora fördelar med det agila arbetssättet där prioritering av krav sker löpande. Verkligheten förändras och projektet likaså - med den agila metoden sparas både tid och energi eftersom teamet lägger ner viktig arbetstid på bara de riktigt prioriterade funktionerna.

Förmiddagens andra föredragshållare, Yashar Moradbakhti, jobbar sen sex månader tillbaka på Spotify, men när han nominerades till Årets Projektledare 2011, var det som verksam hos DICE - bolaget bakom spelsuccén Battlefield som idag är en av de största svenska kulturexporterna.

När uppföljaren Battelfield: Bad Company 2 skulle utvecklas inleddes projektet med att förkasta de första sex månadernas jobb. En omstart, precis som för Jonas Ekbergs 1177.se... Ett modigt beslut som visade sig vara helt rätt.

Genom smart utveckling, effektiva processer och extremt mycket vilja lyckades projektet utveckla en framgångsrik och hållbar produkt på 1,5 år, istället för de 2-3 år som det normalt borde ha tagit. Projektet involverade ca 150 personer och spelet ligger idag på topp tio på den globala säljlistan. Spelet har vunnit priser och har hittills sålts i 9 miljoner exemplar.

Yashar Moradbakhti berättade att även hans projekt leddes agilt och han menar att den här typen av produktutveckling inte kan göras effektivt på andra sätt. Den finns konstant ett behov av att kunna anpassa projektet efter verkligheten. Det måste finnas utrymme att finslipa, testa banor, miljöer, funktioner och se att grafiken håller hela vägen. Allting som inte håller toppklass måste göras om – spelpubliken är kräsen och accepterar inte brister i vare sig effekter eller story.  Moradbakhti menar att riktigt bra underhållning är svårt att producera.

Hans självklara, men ack så svåra, tips är att alltid fokusera på människorna i projekten, inte processerna. ”Känn varje individ och deras styrkor så att du kan utveckla dem och kombinera styrkor på rätt sätt – så skapar du supereffektiva team som är motiverade och känner stolthet. Tacka folk väldigt ofta! Ta en fika, snacka och fokusera på de mindre bitarna. Och se till att alla jobbar så lite övertid som möjligt. Ha tydliga milestones och fira varje gång ni når dem”

När det var dags för Årets Projektledare 2011, Marie Reinicke, att inta scenen blev vinkeln något annorlunda.

När hon, tillsammans med alla sina medarbetare, anordnade World Scout Jamboree var det första gången i Sverige och första gången som projektet leddes av en kvinna.  Staden som byggdes upp besöktes under knappt två veckor av 40.000 unga scouter från hela världen och ytterligare 40.000 kom till lägret som dagsbesökare. Ett enormt projekt med tusentals funktionärer som jobbade ideellt, otroliga logistiska utmaningar och en jätteorganisation som skulle kommunicera, samarbeta och leverera mot en skarp deadline.

Det är fascinerande att höra hur Marie lyckades styra det enorma fartyget på ett otroligt framgångsrikt sätt.

Motivation.se intervjuade Marie efter att hon mottagit utmärkelsen i höstas.

Den kan du läsa här.

Förmiddagen avslutades med lunch och nätverkande.  Av stämningen att döma finns ett stort behov av forum att diskutera, ventilera och utveckla projektledarrollen på alla plan. Projektnäring är verkligen ett sådant forum och det är bara att se fram emot fler träffar och fler intressanta föreläsningar.
 

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill