Klänningen och skruven

BLOGG | OKT 2014

På min Att göra- lista står det den här veckan: Skruv Em. Efter en stunds funderande minns jag att jag i måndags, i all hast, skrev ner en påminnelse till mig själv om att skruva fast en skruv för att hänga upp en blå sommarklänning på min dotters vägg. Hon har länge bett mig göra det.

Text av Alexandra Thomas

På min Att göra- lista står det den här veckan: Skruv Em.

Efter en stunds funderande minns jag att jag i måndags, i all hast, skrev ner en påminnelse till mig själv om att skruva fast en skruv för att hänga upp en blå sommarklänning på min dotters vägg. Hon har länge bett mig göra det.

Jag kan inte låta bli att undra hur punkten Skruv Em tagit sig in på min Att göra- lista, som brukar uppgå till tre sidor av punkter, pilar, överstrykningar och mer eller mindre konstruktiva uppmaningar om hur den närmsta tiden borde se ut.

De flesta chefer som intervjuas i mitt vetenskapliga arbete om kreativitet kopplat till ledarskap vet att stress dödar kreativiteten. Vi får tunnelseende och vår överblick försvinner. Med det i bakhuvudet ser jag Skruv Em på två sätt. Det ena är att när du har mycket att göra minskar urskiljningsförmågan- din förmåga att se vad som är viktigt. En skruv får likvärdig prioritet som coachingen med en VD och vips kan det lika gärna stå Posta kvitton och Borsta håret på listan bland affärssamtal.

Det andra synsättet innebär att det viktigaste i mitt liv- mina två döttrar- faktiskt finns med i tanken innan seminariet och på trottoaren i höstsolen på Sveavägen efter ledarskapsutbildningen. Skruv Em står på listan som en lysande påminnelse om vikten av att vara medveten om sina prioriteringar.

Så till nästa vecka kastar jag om perspektiven och likt alkoholisten som spolar kröken stänger jag in datorn i garderoben mellan 17 och 20. Den tiden är mina barns tid. Till nästa vecka tar jag makt över mitt liv och glömmer kraven som ingen, utom jag själv, lägger på mig.

Skruv Em kommer att hamna högst upp på listan och sommarklänningen ska hänga på väggen.

För sitter skruven löst hänger klänningen snett och då kan inte heller jag fungera.

Vad finns på din lista som du inte får försaka?

Om skribenten

Alexandra Thomas är organisationskonsult och regionchef på Move Management. Hon är legitimerad psykolog och blivande specialist i organisationspsykologi. Som engagerad och målinriktad ledarutvecklare får Alexandra individer och grupper att tänka till och utmana sig själva. En vision, som hela företaget delar, är att bidra till en modigare och roligare värld.

Ett pågående vetenskapligt arbete om ledarskap kopplat till kreativitet fyller delvis behovet av att skriva. I ett resande jobb, med tid på kursgårdar och hotell, och i mötet med individer och grupper, har skrivandet blivit ett sätt att bearbeta, skapa fokus och få kreativt utlopp. Alexandra samlar på intryck- tonfall, blickar, beteenden och stämningar- och är uppmärksam på det som händer runt omkring. Ibland blir det en skruv, en annan gång en ofullständig mening, som hamnar i fokus och i ett större sammanhang.

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill