Kulan i luften hela sommaren

Därför bör du titta på fotbolls-EM...

Ledarskap | HR | ARTIKEL | JUNI 2012

Fotbolls-EM står för dörren, och säkerligen finns det en och annan som tänker smita iväg från jobbet lite tidigare för att hinna se matcherna. Oansvarigt? Nej, lärorikt. Om du vill lära dig mer om ledarskap, coachning och teambuilding kan det vara en god idé att följa med dina anställda till sportbaren i sommar.

Kan en chef eller företagsledare verkligen lära sig någonting genom att studera fotbollens värld? Det finns experter som hävdar det.

En av dem är Chris Brady, professor i Management Studies vid BPP Business School i London och licensierad fotbollstränare. I ett inlägg på CNN.com skriver Brady att fotbollen har negligerats som modell för företagsvärlden på grund av att den har förknippats med arbetarklassen och således inte intresserat företagsledare.

På senare år har sporten dock blivit "sexigare", skriver Brady, och idag är det ingen som döljer sitt fotbollsintresse - tvärtom. Om du, chef eller företagsledare, har ett slumrande intresse för kulan-i-luften kan du med fördel börja bejaka det nu.

Samma utmaningar

De problem och utmaningar som ett fotbollslag och dess manager ställs inför påminner mycket om affärsvärldens utmaningar. Managern, tränaren, jobbar mot kortsiktiga och långsiktiga mål - att vinna matchen och att vinna hela ligan eller turneringen.

Hans arbete utvärderas kontinuerligt, och misslyckas han med att uppnå de uppsatta målen riskerar han att få sparken av ledningen. Till sitt förfogande för att uppnå målen har han en grupp mycket noggrant utvalda och väldigt eftertraktade spelare.

Det är spelarna som ska göra jobbet, men för att lyckas behöver de coachning. Det är också viktigt att laget är sammansvetsat och att varje spelare har en given roll. Om spelarna blir missnöjda riskerar de att byta lag.

Någonting av detta som känns igen?

Management inför öppen ridå

Det finns dock vissa skillnader mellan fotbollen och affärsvärlden, skriver Chris Brady, och dessa gör det hela ännu mer intressant.

Utmaningarna liknar varandra, men i fotbollen har man en snabbare och mer intensiv process. Det mesta sker dessutom inför öppen ridå, och det som sker i det fördolda läcker ofta ut via media. Det är med andra ord lättare inom fotbollen, jämfört med den slutna företagsvärlden, att följa och analysera processen och identifiera "best practice".

Fotbollen är idag en miljardindustri, och storlagens tränare kan betraktas som chefer inom storföretag. Den absoluta nyckeln till att bygga ett vinnande fotbollslag är bra HR - att rekrytera talanger, få dem att vilja stanna, hjälpa dem att prestera och se till att deras fysiska och mentala hälsa hela tiden är i toppskick.

När det gäller kriget om talangerna har fotbollen gått betydligt längre än affärsvärlden - att storklubbar som Manchester United och Barcelona rekryterar barn och unga tonåringar hör inte längre till ovanligheterna.

Närhet till spelarna

En sak som företagsledare skulle kunna lära sig av fotbollstränare är närheten till spelarna, de som ska göra jobbet. När matchen spelas står tränaren vid sidlinjen, gestikulerar yvigt och coachar.

Före och efter matchen är han hos spelarna i omklädningsrummet, ger dem instruktioner och uppmuntran. Hur många företagsledare har den typen av närvaro på arbetsplatsen och i arbetsprocessen?

Den viktigaste lärdomen från fotbollen är coachandet, skriver Chris Brady. I affärsvärlden handlar coachning för mycket om rådgivning och mentorskap. Genuin coachning handlar enbart om prestation, menar han, och i fotbollen bedöms coacher endast utifrån prestation - ingen tittar på processen, det är bara resultaten som räknas. Om affärsvärlden använde samma system för att bedöma och belöna sina ledare så skulle skillnaden bli stor, tror Brady.

Den 11 juni har Sverige EM-premiär mot värdnationen Ukraina. Om Erik Hamrén sköter sin coachning och sitt HR-arbete rätt så kan det bli en lika fantastisk som lärorik sommar. Missa den inte!

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill