Låt inte 2021 bli året ni satsade på hälsa

Nicholas Roman, grundare av Challengize: Företag borde segmentera sin personal utifrån hälsoperspektivet – först då skapas skillnad för alla.

Hälsa | Ledning | HR | Motivera | Podium | ARTIKEL | JULI 2021

Medarbetarna är det absolut viktigaste ett företag har, därför är deras fysiska hälsa och employer branding två spår som varje ledare behöver satsa på.

Medarbetarna är det absolut viktigaste ett företag har, därför är deras fysiska hälsa och employer branding två spår som varje ledare behöver satsa på.

Forskning visar att fysisk aktivitet medför en rad hälsofördelar som i sin tur gör att vi presterar och mår bättre på jobbet. De flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas dessutom som skattefria. Men utnyttjas möjligheterna på bästa sätt? Inte riktigt. Tillhör ni dem som har friskvårdsbidrag, sponsrar personal i lopp och tävlingar eller arrangerar en årlig hälsoutmaning vill Nicholas Roman säga grattis, fortsätt med det. Samtidigt vill han passa på att fråga vilket mål ni har med er investering, hur ni mäter den och vilka resultat ni faktiskt når?

Jag skulle vilja införa ordet personalsegmentering. Varför då? Jo, risken med att enbart erbjuda friskvårdsbidrag och sponsra personal i lopp är att ni endast når de redan aktiva. Målet med friskvård borde väl ändå vara att skapa en hälsosam företagskultur som sitter i väggarna? På samma sätt som ni delar in er marknad i olika segment för att ni ska nå fler kunder så borde personalens behov kartläggas och inkludera såväl de redan aktiva som de mindre aktiva. Och precis som att ni sätter försäljningsmål borde ni även sätta greppbara hälsomål, exempelvis att ni ska sänka företagets totala metaboliska ålder med ett visst antal år eller nå samtliga anställda med minst tre hälsosamma aktiviteter. 

Hälsosatsning och employer branding går hand i hand 

Medarbetarna är det absolut viktigaste ett företag har, därför är deras fysiska hälsa och employer branding två spår som varje ledare behöver satsa på. Lyckligtvis hänger dessa delar ihop. Genom att satsa på era medarbetares hälsa visar ni att ni bryr er om era anställda, stärker er gemenskap och bygger ert varumärke. Resultatet kommer att visa sig i form av ökad frisknärvaro, gladare medarbetare och en attraktivare arbetsplats, för att bara nämna några vinster. 

Annons

Öka ledarskapsförmågan inklusive självledarskapet och välmåendet i hela organisationen!

Ledarskapsutveckling är ofta dyr, tar lång tid och är bara för några få. Men ledarskap har fått en ny mening. Med Growloop är hela organisationen med. Så att både människor, teams och organisationer kan växa snabbare. I en större skala. Och till en lägre kostnad.

Just nu får alla organisationer som köper Growloop via Motivation.se innan 14 februari 5% i rabatt. Dessutom ingår all funktionalitet och alla program i priset för hela 2023.

Boka demo här och ange Motivation.se i meddelandet.

Growloop
Läs mer

Tänk både brett och specifikt för att nå varje individ åtminstone vid något tillfälle – genomför exempelvis en föreläsningsserie med tips kring sömn och kost, gemensamma träningspass av olika slag eller en kick-off med tydligt hälsotema. Våga se bortom deltagarantalet. Jag hör allt för ofta chefer bli uppgivna om endast några stycken deltar i aktiviteten som arrangeras. Men ett fåtal personer som springer i parken för med sig fantastiska fördelar i sig för dem och deras närmaste omgivning – och de andra medarbetarna får ni med er under aktiviteter som passar dem bättre! 

"Tänk både brett och specifikt för att nå varje individ åtminstone vid något tillfälle ."

– Nicholas Roman

Koppla ihop med CSR-arbetet 

Det är god tid att investera smartare i era friskvårdsinsatser, HR-avdelningarna väntas få högt tryck framöver till följd av pandemin. Våga anlita en expert som bidrar med ett helhetsperspektiv, kreativa idéer och kan utbilda ett par av era anställda till hälsoinspiratörer – för att sprida energi och fånga upp önskemål ute i organisationen. Det kommer ni tjäna på i slutändan. Efter genomförd hälsoutmaning med Challengize förbättrade konsultföretaget Knowit Linköping sina medarbetares fysiska form med 15,3 procent och Turner & Townsend Norden minskade stressen med 22 procent och ökade medarbetarnas välmående med 19,4 procent. 

Se till att ställa krav på er samarbetspartner, begär utvärderingar och mätning av resultatet för att på sikt enkelt kunna redovisa vad ni gjort för er personal i hållbarhetsrapporten. Dessutom kan ni koppla ihop de aktiviteter ni genomför med ert CSR-arbete. Det finns många områden att täcka in med hjälp av en genomtänkt hälsosatsning så sätt igång och jobba långsiktigt. 

Låt inte 2021 bli året ni satsade på hälsa utan snarare startskottet för byggandet av er hälsosamma kultur som ni fortsätter förbättra inifrån framöver.

Podium

Podium

 • Följ skribent

Podium på Motivation.se är en arena för meningsutbyte och debatt. Här delar gäster och experter analyser och opinionsmaterial inom ämnet ledarskap. Intresserad av att bidra? Läs mer här.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledning
 • HR
 • Motivera
 • Podium

Podium

Podium

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledning
 • HR
 • Motivera
 • Podium

Dela:

Om skribenten

Nicholas Roman

Nicholas Roman brinner för hälsa och strävar efter att få sina medmänniskor att upptäcka rörelseglädjen. Han har själv ett stort intresse för löpning och swimrun och har grundat flera innovativa motionslopp som Sollentuna Summer Winter Marathon, Stockholm Multi Island Run och välgörenhetsloppet Spring för Livet med Sollentuna FK. 

Idag är han vd för Challengize. Idén uppkom när Nicholas arbetade på Stadium och ville skapa en hälsoutmaning som var mer modern, inkluderande och rättvisare än dåtidens enkla stegtävlingar. Målet är nu - precis som då - att få folk att röra på sig och ha kul tillsammans.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill