Ledarskapsfrågan ska väcka EU-väljarna

Europaparlamentet har en viktig roll när EU-kommissionens nya ordförande utses. Men räcker det för att locka missnöjda européer till valurnorna?

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2014

En av de hetaste frågorna inför valet till Europaparlamentet den 25 maj är vem som ska ta över efter Europakommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso. Flera av de europeiska partierna har presenterat sina egna kandidater, och förhoppningen är att frågan ska höja intresset för valet bland de många röstskolkande européerna.

Under den andra hälften av José Manuel Barrosos tioåriga ordförandeskap i Europakommissionen har unionen genomgått en mardrömslik ekonomisk kris. Förtroendet för EU är skadat för lång tid framöver - inte minst bland EU-medborgarna själva.

I Storbritanien, där det alltid funnits en stor skepsis inför unionen, hotar ledande politiker med att utlysa en folkomröstning om landets EU-medlemskap om inte fördragen förhandlas om. Samtidigt växer EU-kritiken i hela Europa.

Engagerar väljarna?

EU är med andra ord i stort behov av att stärka sin demokratiska legitimitet. Men valet till Europaparlamentet har aldrig engagerat unionens medborgare - få väljare vet eller bryr sig om vad parlamentet egentligen har för roll inom den stora EU-byråkratin.

Förhoppningen inför årets val är att utnämningen av ny ordförande för EU-kommissionen ska väcka liv i valdebatten och få medborgarna att vallfärda till valurnorna. Sedan 2009 har parlamentet fått en viktigare roll i valet av ordförande. Det är fortfarande Europeiska rådet, med medlemsländernas regeringschefer, som väljer ut en kandidat - men enligt Lissabonfördraget ska de "ta hänsyn till valet i Europaparlamentet", som sedan också ska godkänna kandidaten.

Den här nyheten har lett till att flera av de europeiska partigrupperna har tagit fram egna förslag till ny ordförande för kommissionen.

Egna kandidater

Europeiska folkpartiet EPP, parlamentets idag största partigrupp som består av konservativa och kristdemokratiska ledamöter, har föreslagit Jean-Claude Juncker från Luxemberg - som bland annat har Tysklands premiärminister Angela Merkels stöd. Juncker är en veteran som tidigare har varit Luxemburgs premiärminister i hela 19 år. Han har också varit ordförande för eurogruppen.

Den socialdemokratiska gruppen S & D håller tysken Martin Schultz som favorit. Schultz är idag talman för Europaparlamentet. Tidningen Fokus skriver att Schultz kan uppfattas som alltför oerfaren för jobbet som ordförande för EU-kommissionen, eftersom han aldrig har varit regeringschef. Samtidigt har han ett starkt stöd hos den egna gruppen och skulle eventuellt kunna bilda koalition med liberalerna och de gröna.

Partigruppen Alliansen Liberaler och Demokrater för Europa (ALDE) föreslår belgaren Guy Verhofstadt som ny ordförande. Verhofstadt, som tidigare har varit belgisk premiärminister i nio år, omnämndes som kandidat till ordförandeposten redan 2004 när Romano Prodi skulle ersättas. Den gången föll valet dock på Barroso sedan bland annat Storbritanien och Italien motsatt sig Verhofstadts kandidatur.

Belgaren anses av många vara alltför federalistisk för att bli aktuell som ordförande.

Stora ledarskapsutmaningar

Det bör tilläggas att Europeiska rådet även kan välja en helt annan kandidat - de har ingen skyldighet att följa partigruppernas förslag, och flera andra namn (bland annat Fredrik Reinfeldt, om moderaterna förlorar det svenska valet) har nämnts som jokrar i leken. Parlamentet måste dock godkänna rådets kandidat.

Huruvida "presidentvalet" höjer temperaturen i den europeiska valrörelsen återstår att se - men det är i ärlighetens namn inte mycket som tyder på det.

Klart är att EU-kommissionens framtida ordförande står inför enorma ledarskapsutmaningar. Ekonomin, den europeiska integrationen, frihandelsavtalet med USA och den minst sagt ansträngda relationen till Ryssland är bara några av de frågor som EU brottas med idag.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill