Lika dumt av båda sidor att ge upp valet 2014 redan nu

Christer Isaksson: "Efter åtta år vill väljare och medier se förändringar och ge andra sidan chansen".

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2013

Under hösten hörde jag rätt många allianspolitiker och borgerliga anhängare utan specifik partibok gardera sig inför valet 2014. Rädda för en förlust börjar allt fler tala om att det inte är någon katastrof för Alliansens fyra partier att förlora och lämna Rosenbad hösten 2014. Filmaren Martin Borgs, med moderat förflutet, formulerade det väl när han deltog i Moderaternas seminarium om partiets valstrategi i höstas. Han sa ungefär så här: Om Alliansen måste förlora ett val så kan det få vara valet 2014.

Underförstått sa han att de fyra partierna kommer tillbaka 2018.
Vad menar han och andra som förutser Alliansens nederlag 2014?

Vid valet 2014 har Alliansen regerat Sverige i åtta år. Martin Borgs förutsätter antagligen att Alliansen så dags har förändrat Sverige så mycket att det är omöjligt för en rödgrön regering att dra i nödbromsen och börja backa mer eller mindre med gasen i botten. Säkert menar han att Alliansen lagt ut spår som inte är lätta att bryta upp – i alla fall kommer det att ta betydligt längre tid än en mandatperiod, dvs. fyra år, att påverka och förändra människors anpassning till allianspolitiken.

Borgerliga politiker brukar exemplifiera med skattepolitiken: Numera har människor vant sig vid sänkta skatter och sett att de fått mer i plånboken, samtidigt som de sett sjukvård och skola stå pall. Samtidigt verkar många anhängare tycka att Alliansen behöver ny luft och ny energi. En tes är att det är något fräschare utanför Rosenbad. Med ny fräschör ska komma nya företrädare som i första hand kan avlösa Alliansens bärande succé- och radarpar Fredrik Reinfeldt - Anders Borg.  

Andra menar att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att vinna tre val i rad i en demokrati med starka självständiga medier. Efter åtta år vill väljare och medier se förändringar och ge andra sidan chansen.
Det ligger mycket i de olika resonemangen om farorna för Alliansen och jag tror att Martin Borgs tänker rätt i grunden. De som förutser Alliansens kollaps 2014 kan hänvisa till att det inte är så farligt eftersom den långsiktiga politiken kommer att ligga fast oavsett vem som styr i Rosenbad. På annat sätt kan de inte tolka Stefan Löfvens linje. Socialdemokraternas nya ledning har på intet sätt underkänt eller försökt förkasta de borgerligas sätt att ratta Sverige och möta problemen. På sin höjd har Socialdemokraterna förordat mindre modifieringar av politiken.

Så en borgerlig linje just nu kan vara att det inte är någon katastrof med en rödgrön seger 2014. Politiken ligger fast, Alliansen får en möjlighet att snygga till sig, andas frisk luft och komma tillbaka 2018. På andra sidan finns det socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som på liknande sätt tänker negativa tankar om utgången av valet 2014. Rätt många på vänsterkanten ger sig själva få och kanske inga möjligheter att störta Alliansen och Reinfeldt - Borg.

Att det på båda sidor finns de som tvivlar om den egna kapaciteten och styrkan markerar hur viktigt valet 2014 i verkligheten är. Framtiden avgörs nu. Den som vinner valet 2014 har framtiden i sin hand. Det är under perioden 2014 – 2018 som 2020-talet avgörs. Det är under kommande fem-sex år som grunden läggs och den politiska riktningen bestäms för den nödvändiga modernisering av Sverige som måste komma efter den europeiska krisen. Framåt 2020 kan krisen i bästa fall vara över. För ett väl rustat land innebär det möjlighet till genomgripande modernisering inom utbildning, forskning och arbetsliv mellan 2020 och 2030. Ska perioden få riktning vänster eller höger? Ska öppenhet eller slutenhet gälla? Är lösningen mer offentlig eller privat verksamhet?

Det är frågor som söker svar nu. Därför är det lika dumt av socialdemokrater som av Alliansens partier att på förhand ge upp kommande val. Valet 2014 är oerhört viktigt för Sveriges framtid. 

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill