"Man måste våga prata om det"

Föreläsaren Andreas Jonsson om mobbing i skolan och på arbetsplatsen: "I grunden handlar det om bristen på bra kommunikation."

Kommunicera | HR | Arbetsmiljö | ARTIKEL | OKT 2013

Vem orkar gå igenom livet som om det vore ett skådespel? Andreas Jonsson orkade det inte. Efter en uppväxt präglad av mobbing och dålig självkänsla bestämde han sig för att sluta spela teater och komma ut på andra sidan ridån - som sig själv. Idag är han en uppskattad föreläsare och inspiratör som, bättre än de flesta, förstår vikten av god kommunikation.

Andreas Jonsson är en man med många järn i elden. Han kan beskrivas som föreläsare, inspiratör, kommunikatör och skribent.

- I huvudsak föreläser jag om självkänsla, attityd och inställning. Alla mina föreläsningar är baserade på självupplevt material. Jag driver också ett projekt som heter Superman, som riktar sig till unga, säger Andreas Jonsson.

Vägen till föreläsningssalarna och arbetet med kommunikation har varit lång och prövande.

- Jag blev mobbad under hela min skoltid, från att jag började skolan till att jag slutade. Sådana erfarenheter lever kvar med dig även efteråt, man bär med sig en känsla av förtryck och mindrevärdeskomplex, säger han, och fortsätter:

- När man blir mobbad lär man sig att man ska leva som en andra klassens människa. Nu, när jag föreläser, brukar jag prata om att alla ska leva i första klass.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Låtsades som ingenting

Idag har han lärt sig att vända de tuffa erfarenheterna från barndoms- och ungdomsåren till någonting positivt. Men att ta sig ur en tillvaro präglad av mobbing och dålig självkänsla var allt annat än lätt.

- När jag var barn skötte jag det fruktansvärt dåligt. Jag stängde av, ljög och låtsades som ingenting. Jag förvärrade problemen genom att inte berätta om dem för min närhet, säger Andreas Jonsson.

Vuxenvärldens halvhjärtade försök att hjälpa honom gjorde bara situationen värre, och Andreas Jonsson tvingades uthärda mobbingen under hela sin skoltid. Först när han blev lite äldre började han förstå att han hade varit med om någonting som alla inte har upplevt. Då påbörjade han den långa processen för att lära känna sig själv.

Ärlig mot sig själv

En process som också handlade om att acceptera sin sexuella läggning - och våga stå för den inför sin omgivning. Andreas Jonsson är pastorsson och uppvuxen i pingströrelsen, där synen på homo- och bisexualitet inte alltid är den mest positiva.

Unknown photo imported from Drupal

- Det var ytterligare en droppe i bägaren som fick allt att svämma över. Skulle jag någonsin kunna bli accepterad om jag sade att jag är gay? Som ung var jag övertygad om att det var omöjligt. Men nu, som vuxen undrar jag ibland om det verkligen skulle ha blivit en sådan "dödsdom" som jag föreställde mig, säger Andreas Jonsson.

Han har inte varit aktiv i sin pinstförsamling sedan han var 17 år, men är fortfarande formellt medlem - i hopp om att kunna skapa förändring. Vissa personer i församlingen har tagit avstånd från honom, medan andra har varit mer positiva.

Det som spelar roll är att han idag är ärlig mot sig själv. En dag kände Andreas Jonsson att han helt enkelt inte orkade mer - han var tvungen att leva sitt eget liv. Som en första klassens människa.

- Jag hade ljugit om mig själv för alla andra, och när jag var 24 eller 25 år så orkade jag inte mer. Jag kände att om livet ska vara ett skådespel så orkar jag inte. Då började jag fråga mig vem jag egentligen är. Idag är jag 30 år och glad och stolt över vem jag är.

Brist på kommunikation

Mobbing handlar i grunden om brist på bra kommunikation, menar Andreas Jonsson. Skillnaden mellan mobbing i skolan och mobbing på en arbetsplats är i grunden inte särskilt stor.

- På arbetsplatser är det kanske ingen som tar fotbollen och säger "du får inte vara med och spela", men grundingredienserna i mobbingen är ändå desamma. Det finns arbetsplatser där kommunikationen fungerar dåligt och vissa medarbetare blir utfrysta. Det märks på att stämningen och arbetsmiljön är dålig, och i förlängningen märks det på resultat och försäljningssiffror, säger Andreas Jonsson.

Lösningen ligger i att lära sig kommunicera, menar han. Framför allt handlar det om "inside communication" - att lära känna sig själv och förstå sitt eget handlande.

- Varje medarbetare måste lära sig att se konsekvenserna av sina egna handlingar och hur de påverkar andra. Det finns konkreta interaktiva övningar som vi använder när jag träffar arbetsgrupper. Men man kan givetvis också arbeta med detta själv, till exempel genom att bokföra hur en dag ser ut, vad man har sagt och gjort och hur kollegorna har reagerat på detta.

Aldrig dumt att fråga

Även om det finns bra övningar att ta till så finns det ingen quick fix - kontinuerligt och långsiktigt arbete för bra kommunikation är ett måste om man vill motverka mobbing på arbetsplatsen.Och om man som kollega eller chef misstänker mobbing måste man våga ta upp problemet.

- Det är aldrig dumt att ställa en fråga, såvida man frågar på rätt sätt. Att vara tyst är det sämsta alternativet. Gå ett steg upp och prata med din chef. Om du själv är högsta chef, gå ett steg längre ner. Försök att prata om det på ett så konkret sätt som möjligt, säger Andreas Jonsson.

Att våga prata är också det bästa rådet till personer som själva upplever mobbing på arbetsplatsen, tillägger han. Genom kommunikation kan man också undvika att missförstånd uppstår.

- Om du inte blev medbjuden på kollegornas fest - fråga varför. De kanske helt enkelt inte hade ditt privata telefonnummer, och så går du och bygger upp en stor, negativ tankekedja om detta helt i onödan. 

- Och även om du verkligen är utstött så måste du våga prata om det på arbetsplatsen. Det kan man göra på väldigt många olika sätt, men det sämsta sättet är att samla på sig så mycket att det brister. Börja prata om det direkt istället, säger Andreas Jonsson.

Foto: Fredrik Wagner

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • HR
  • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • HR
  • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill