Män som bildar familj tjänar mer

Men kvinnor förlorar lönemässigt på att gifta sig, enligt forskning från Saco.

HR | ARTIKEL | MARS 2012

Män som gifter sig och skaffar barn tjänar mer än sina ensamstående kollegor, visar forskning från Saco. För kvinnor är det tvärtom - de tjänar mindre när de väljer att bilda familj. "Det här mönstret skulle kunna förändras snabbare om arbetsgivarna blev mer medvetna", säger Saco:s ekonom Håkan Regnér.

I antologin "Livslön - välja studier, arbete, familj" visar Saco hur lön och karriärmöjligheter hänger samman med familjebildning. Enligt utredaren Håkan Regnér finns det en "äktenskapspremie" för män. Gifta män och sambomän har högre lön än ensamstående.

- Jag tror det finns en signaleffekt i det; arbetsgivaren tror att de gifta männen är mer effektiva och kanske har möjlighet att jobba hårdare, säger Håkan Regnér.

Kvinnor tjänar mindre

Det är ett gammalt mönster som lever kvar, förklarar Regnér - män som har bildat familj antas kunna lägga mer energi på jobbet eftersom någon annan tar hand om hemmet. För kvinnor är nämligen förhållandet det motsatta - de tjänar mindre pengar när de har gift sig och skaffat barn.

- Det är en gammal, traditionell arbetsfördelning i hemmet som ligger bakom, tror Håkan Regnér.

Han har inga statistiska uppgifter på om det här mönstret är tydligare inom vissa yrkeskategorier än i andra, men säger att det gissningsvis ofta rör sig om yrken där det finns stora karriärmöjligheter.

Arbetsgivarens ansvar

Om man ska kunna förändra den här situationen måste både familjerna och arbetsgivarna ta sitt ansvar, menar Håkan Regnér.

- Männen måste ta större ansvar i ett tidigare skede. Man måste få familjerna att dela ansvaret för hemarbetet och barnen, säger Saco:s ekonom.
Även arbetsgivarna kan göra väldigt mycket för ett mer jämställt arbetsliv, tillägger han.

- Arbetsgivarna måste göra det enklare att kombinera familjelivet och karriären. Det är där man måste börja. Det kan handla om en sådan sak som att man inte behöver lägga ett möte klockan 18 på kvällen då de anställda kan behöva hämta sina barn på dagis, säger Håkan Regnér.

Långsamt framåt

Gamla mönster och värderingar lever alltså kvar i arbetslivet och i hemmet än idag, men världen håller trots allt på att förändras - även om det inte går så snabbt.

- Det kanske kan vara en generationsfråga, även om det är ett mönster som är ganska bestående. Men jag tror helt klart att utvecklingen går framåt, även om det går långsamt. Jag tror också att mönstret skulle förändras snabbare om arbetsgivarna blev mer medvetna, säger Håkan Regnér.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill