Många har mycket att bevisa 2014

Vilken sorts ledare är Stefan Löfven? Har Jan Björklund ledaregenskaper för att klara en motgång? Kan Fredrik Reinfeldt motivera sitt parti till en tredje valseger?

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2013

Annie Lööf har sitt elddop som partiledare just nu. Hennes ledarskap sätts på svåra prov sedan hon släppt fram ett förslag till idéprogram för Centerpartiet som ligger långt från medlemmars och väljares förväntningar. Det var en blunder som hon lär få leva med resten av sin tid i politiken. Månggifte är för evigt stämplat i hennes politiska pass, oavsett om det är rätt eller fel för hennes egen del.Det allra viktigaste för en politisk ledare, särskilt en partiledare, är att vara så i takt med sin rörelse och sin samtid att det inte märks att det är hon eller han som drar loket mot framtiden. Illusionstricket går ut på att få andra att känna att de drar precis lika mycket. Då uppstår inte bara samförstånd utan också utveckling.  

Göran Hägglund sattes på sitt politiska livs svåraste prov förra året när han utmanades av KD-giganten Mats Odell. Mer lär komma ganska snart om inte Göran Hägglund vänder opinionssiffrorna i rätt riktning.

Samma förutsägelse gäller för Jonas Sjöstedt, som aldrig fick någon chans att gulla med väljarna när han tillträdde förra året. Utvecklingen och turbulensen i Socialdemokraterna under Håkan Juholt tog udden av all marknadsföring av Vänsterpartiets nye ledare. Även om resan så här långt varit lugn kan problem komma i efterskott: Vänsterpartiet har inte lyckats locka till sig och behålla avhoppade väljare från Socialdemokraterna.

Hur kan det komma sig när avståndet är så kort? Finns det någon som tycker om Vänsterpartiet? 

Jimmie Åkesson sattes på hårda prov i höstas när det framkom att några av hans förtrogna uppträtt med järnrör en het stockholmsnatt. Men Sverigedemokraternas opinionssiffror bestod provet. Förmodligen för att partiets sympatisörer förväntar sig att deras företrädare inte är som andra politiker. 

Fredrik Reinfeldt lever i ständigt brus, men Moderaternas tillfredsställelse med honom består så länge opinionssiffrorna håller i sig och så länge han är statsminister.

Även Miljöpartiets ställning tycks stark. Att opinionssiffrorna som för ett år sedan pekade mot tvåsiffriga tal nu dalar har ännu inte drabbat språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. Det är än så länge gott nog att de kämpar om positionen som Sveriges tredje största parti.

Sådant är läget för sex av riksdagens åtta partier och partiledare. Fyra partiledare har svajat betänkligt i perioder under den gångna halva mandatperioden 2010-2014. I Moderaterna och Miljöpartiet, de två partier som gått bäst under senaste valen och som brukar betraktas som Sveriges moderna partier, råder ännu så länge lugn.

Det är ledarna för de två partier som jag inte nämnt som jag känner mest oro för.

De två som har mest att bevisa under resten av mandatperioden – och för den delen under perioden 2014-2018 - är Socialdemokraternas Stefan Löfven och Folkpartiets Jan Björklund.

För Stefan Löfvens del är det uppenbart att han måste leverera. När våren bryter fram om några månader måste han leverera en politik som det sprakar om, som gör att 100 000 socialdemokratiska medlemmar får ystra vårkänslor och en ny tro på framtiden. Om han inte lyckas på kongressen och senare på 1 maj blir det ett tufft år fram till ännu ett valnederlag.

Låt oss redan nu förutse att han måste lyfta partiet från skrala 32 procent i opinionssiffrorna till minst 35 inför sommaren för att ha en chans att lyfta ytterligare fram till valdagen i september 2014. Viktigare ändå är att han förmår bli den enande och entusiasmerande centralfigur som håller ihop partiet utan läckage till höger och vänster.
Stefan Löfven har en svår uppgift. Kanske är han ändå den mest lämpade och självklara i hela rörelsen just nu. En grå och trygg fackbas kan vara det som socialdemokrater behöver. Frågan är om han kan leverera en hel men sammanhållen politik.

Jan Björklunds väg lär inte bli lättare, även om den kan synas mindre bred just för tillfället. Ingen har lika skicklig som han under de senaste tio åren lyft en sakfråga från mörker in i centrum. Han borde vara nöjd med att alla partier i dag ser sig som skolpartier, att alla vill förbättra skolan och att samtliga hans kollegor förutser att skolan blir valfråga nummer ett 2014.

Jan Björklunds problem är att han inte passar i rollen som den som ska stå till svars och bevisa att det går åt rätt håll Han var lysande när han som ansvarigt statsråd kunde gå i opposition mot skolan och sitt eget ämbete; han ser blek ut nu när resten av partierna kräver svar och försöker visa att hans politik har misslyckats.

Det är ödets ironi att han och hans parti kan drabbas av den stora skolfebern: Efter sex år (åtta vid valet 2014) kan inte Jan Björklund längre hävda att det är någon annans fel att svenska elevers skolresultat inte förbättras. Nu måste han ta ansvar.

Har Jan Björklund sådana ledaregenskaper? Vilken sorts ledare är Stefan Löfven utanför sitt eget fack? För att inte tala om Fredrik Reinfeldt: Lyckas han mobilisera sitt parti för en tredje valseger? Vad betyder det för Vänsterpartiet att Lars Ohly är borta? Ska Annie Lööf och Göran Hägglund klara riksdagsspärren?

2014 är det många politiska ledare som har mycket att bevisa.

Det känns som att valrörelsen snart börjar.

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill