Människan i centrum på HR Dagarna

Ledarskap | HR | BLOGG | SEP 2013

HR Dagarna arrangeras i år för åttonde gången. När Sveriges HR Förenings generalsekreterare Lena Kraitsik hälsade välkommen berättade hon att de två dagarna kommer att innehålla hela 25 föreläsare som ska prata om framtidens ledarskap, utmaningar och praktiska lösningar. ”Och naturligtvis vill vi också ge er inspiration”. Så här i efterhand vet vi att det lyckades.

HR Dagarna arrangeras i år för åttonde gången. När Sveriges HR Förenings generalsekreterare Lena Kraitsik hälsade välkommen berättade hon att de två dagarna kommer att innehålla hela 25 föreläsare som ska prata om framtidens ledarskap, utmaningar och praktiska lösningar. ”Och naturligtvis vill vi också ge er inspiration”. Så här i efterhand vet vi att det lyckades.

Under HR Dagarna närvarar HR-folk från hela landet. Det har blivit det största årligen återkommande eventet för HR-frågor och alla de cirka 400 deltagarna uppmanades att passa på att mingla, nätverka och utbyta erfarenheter i pauserna mellan talarna.

De två dagarna var proppfulla! Föreläsningarna genomsyrades av relation, diskussion, evolution, vår egen utveckling och vad de senaste årens tekniska utveckling har betytt  – för både individer och vårt sätt att se på organisationsuppbyggnad. Vi står i en brytpunkt nu. Vi vidgar våra globala vyer, vi får tillgång till nya perspektiv, kaos och struktur samsas på samma arena. Det går snabbt, det är oförutsägbart. Men alla verkar eniga – det krävs ett nytt ledarskap för att anta de utmaningar vi står mitt i och har framför oss. 

Första dagens föreläsarstall bestod bland annat av ”beslutsdoktorn” Ari Riabacke, framtidsforskaren Stefan Hyttfors och forskaren Christine Molgaard Cleeman, professor i Strategisk HR. Vi fick ta del av intressanta case;  Försäkringskassans förändringsarbete som tagit dem från tung byråkrati till att bli ”vanmaktens fiende”, Systembolagets utmaningar på vägen till att få imponerade kunder och Microsoft Sveriges HR Direktör Anne-marie Andric, förklarade vad hon tror gjort att just Microsoft fått utmärkelsen Great Place to work – upprepade gånger. Ennova delade med sig av sin European Employee Index (EEI) och avslöjade, tillsammans med Dagens Nyheter, hur vi bäst når framtidens talanger via annonser och annan kommunikation. Metoden stavas; mediemix. 


Dag nummer två inleddes med att författaren Lasse Berg ("Gryning över Kalahari") och industrimannen Bo Rex ställde frågan om människan platsar i morgondagens företag. Svaret kom direkt; Absolut! - men det är företagen som måste anpassa sig.

Lasse Berg tog publiken på en snabbresa genom evolutionen och menade att vi, rent evolutionärt, inte är gjorda för att ha hierarkier och chefer. Vi är däremot programmerade för att hjälpa varandra och arbeta i grupp. Vi fick uppmaningen ”Gå hem och gör någon glad så får ni känna hur dopaminet flödar!”. Bo Rex tog över och satte oss in i den komplexitet vi idag möter i samhället  med information, globalisering och avancerade produkter. ”De krav som ställs på chefer i den här nya utvecklingen är orimlig”. Han förespråkade ett agilt förhållningsätt för att lättrörligt kunna möta nya och förändrade behov och passade på att citera Einstein: ”Vi kan inte lösa problem genom att använda samma tankesätt vi hade när vi skapade dem”. Och tillade: ”Kom ihåg att vi är på en upptäcktsresa!”. En positiv twist som är lätt att tappa bort i vardagen?

Och apropå agilt tankesätt. En diskussionpanel bestående av författaren Eva Norrman-Brandt (Årets HR-bok ”Ny som chef”) samt Kirsti Gjellan och Dan-Erik Ljunggren från Pfizer Health pratade agilt HR som en dörröppnare som verkligen åstadkommer skillnad. ”Det innebär möjligheter att utnyttja alla medarbetares kraft”, konstaterade Gjellan som tillsammans med Ljunggren genomfört ett omfattande arbete med att övergå till ett agilt förhållningssätt på Pfizer.

Ljunggren konstaterade att det inte är lätt. ”Det är läskigt att släppa kontrollen. Som ledning är man van vid att sitta på alla svar, det agila sättet innebär motsatsen. Det blir mycket frustration. Men frustration är också en drivkraft”. Ögonöppnare för mig... som främst sett frustration som något negativt. Kanske behöver det inte vara så?

Vi fick också höra Lisskulla Lindström, HR direktör i Göteborgs Stad, berätta om deras visionsarbete och Anders Kindlund och Eva Adolphson från Alecta prata om tjänstepensioner (som fick illustreras av Edvard Munchs ”Skriet”…) och vi fick blicka in i framtidens HR-arbete med hjälp av Katarina Berg, Anna Dyhre och Christian Bergenstråle.


Och sist, men absolut inte minst, fick vi höra hur rättviseförmedlaren Lina Thomsgård förändrade världen genom att lägga två minuter på att starta den idag välkända facebooksidan Rättviseförmedlingen. ”Om jag kunde göra en sån sak på två minuter, tänkt vad ni HR-människor kan åstadkomma varje dag!”.

Sen starten har Rättviseförmedlingen utfört 704 efterlysningar i sina nätverk, för att hitta normbrytande experter inom alla tänkbara områden. 76% av människorna som syns, hörs och kommer till tals i media är vita män. ”Det är farligt att utesluta grupperingar i samhället - det gäller alla, både män och kvinnor, och på alla områden. Det är inte lätt att bryta det här mönstret men vi måste. Det är 2013. Och det är en demokratiskt fråga”.

Ja. Det är 2013 nu. Och det är intressant att höra alla olika ämnen som diskuteras och ventileras under HR Dagarna. För det känns aktuellt. Det känns 2013. Det tillhör framtiden att tänka på trender, utmaningar och möjligheterna som det ger att jobba med ledarskap och relationer i en organisation. Och som en stor förespråkare för det mänskliga mötet blir jag glad och varm i hjärtat när jag ser engagerade HR-folk mingla runt och fortsätta diskutera och förlänga de nya kunskaperna. Ta med dem hem. Förändra! Göra skillnad. 

Human Resource. Den mänskliga resursen. Den är det viktigaste vi har.


Vi på Motivation.se passade på att göra en liten undersökning under HR Dagarna. Besökarna fick ta ställning till ett antal påståenden kring HR, ledarskap och motivation. Vi fick in 124 svar och här nedan kan du se resultatet av hur HR-folket svarade. 

Så här tyckte deltagarna på HR Dagarna om följande påståenden:

Unknown photo imported from Drupal

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill