Mer motivation utan tankeklister

Lotta Bengtsson på FlowPartner tipsar om hur du tar dig ur negativa tankespiraler och vidgar dina vyer.

Motivera | ARTIKEL | AUG 2011

Hjärnan

Hjärnan

Har du en massa viljor, men stoppar dig själv från att följa dem? Har du fastnat i gamla tankemönster och har svårt att komma vidare? Det kanske är tid att börja lägga om de inbyggda strategier som du fastnat i.

- Tankeklister är i princip alla tankar som säger "jag skulle vilja, men KAN inte", säger Lotta Bengtsson, som driver företaget FlowPartner AB.

Lotta är bland annat utbildad coach, personalstrateg och NLP-tränare. NLP står för neurolingvistisk programmering.

- Grunden för NLP är hur vi hanterar våra subjektiva erfarenheter och lagrar dem, och använder de strategier vi skapar genom vårt tänkande och vårt språk. Dessa återspeglas i vårt beteende och påverkar i sin tur vårt resultat, förklarar hon.

Varför drabbas man av tankeklister?

- Det är en ond cirkel av tankar där man inte tror på sig själv, och gör att man hela tiden står kvar och stampar på samma ställe. Till exempel "Jag skulle vilja starta eget... Men det går väl aldrig, inte kan jag det, jag är inte tillräckligt duktig eller kompetent". Tankarna börjar så småningom att kännas som ett kletigt klister.

- Yttre faktorer kan spä på klistret ytterligare, exempelvis vänner, familj eller kollegor som medvetet eller omedvetet stöttar tankarna om att man inte kan. Stress bidrar också negativt till tankeklistret.

Tankeklistret kan hindra en från att följa sina drömmar och prova på saker, men också från att ta in nya intryck och att ha ett öppet, kreativt sinne.

Kan det finnas några positiva sidor med tankeklister alls?

- För en del kan det absolut vara positivt, människor som är rädda för förändring trivs med klistret. Testar man aldrig något nytt riskerar man ju aldrig heller något, menar Lotta.

Tre grundstenar för att lösa upp tankeklister:

  1. Ha koll på ditt sinnestillstånd. Se till att hjärnan får ordentligt med syre, att du har det bekvämt och att du slappnar av.
     
  2. Använd fantasin. Du når inte längre än du själv kan föreställa dig, så våga drömma! Skala bort alla yttre faktorer och tvivel och bara tänk på var du vill befinna dig om några år.
     
  3. Jobba med sinnena. Koncentrera dig och använd alla sinnena för att skapa en tydlig målbild. Vad kommer du att se, höra, dofta, känna och smaka när du är där?

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill