Midsommar och tiden som går…

BLOGG | JUNI 2012

Högtider. Få saker påminner så starkt om att tiden går framåt, som just högtider. Nyår. Födelsedagar. Midsommar.

Högtider. Få saker påminner så starkt om att tiden går framåt, som just högtider. Nyår. Födelsedagar. Midsommar.

Mina midsomrar har firats på samma plats under många, många herrans år. En skärgårdsö där jag också spenderat många av min barndoms oändliga sommarveckor. Det är samma bryggor, samma hus, i princip samma människor och samma fotbollsplan. Samma gravlax. Samma båtar. Samma vädersnack.

Samma mycket.

Men också väldigt olika. För tiden går.

För många år sen – dans i ladan. Nattliga omvägar under genomskinligt ljust himlavalv. Blommor under kudden (alltid lika opraktiskt) och bastu i månsken. Svala lakan när solen just börjat gå upp. Inga plikter, inga måsten.

Sen förändrades något sakta men säkert. Ön befolkades av magar och nya små individer, fler för varje år som passerade. Det drogs vagnar i långgräset, nya flaskor stod på borden, samtalsämnet (utöver vädret…): sömnbrist och förskoleplats. Tidiga kvällar och dagar som startade drastiskt redan i ottan.

Nu en annan fas. De små individerna har blivit större. Bygger sina kojor på egen hand. Kommer med andan i halsen och skrapade knän bara för att fråga om de kan få något att dricka. Sen är de borta igen.

Jag tänker att det är ungefär så här som varje ny situation fungerar – på jobbet, i projektet, i organisationen, i livet…

En första period – spännande, ny, oförutsägbar. Lekfull.  Oupptäckt. Total nyfikenhet och stora förväntningar. Sen tar en annan vid – ansvaret och viljan att förvalta det man har. Förädla. Utveckla och fördjupa. Analysera, reflektera och förstå den pågående förändringen.

Och plötsligt har man sjösatt det där stora. Visionen är kvar, men på nära håll kan man se att det tagna ansvaret, omtanken och den känslomässiga insatsen faktiskt har skapat något fantastiskt. Något som nästan klarar sig själv. För det var väl det som var målet?

Så tiden går. Midsomrar läggs till midsomrar. År till år. Situation till situation som blir till erfarenhet som inte är tung att bära eller kräver uppmärksamhet. Den bara finns där. Och med hjälp av den går man in i nya faser och steg.

Midsommaren 2012 kommer inte likna den som var 2011. Det kommer inte gå att peka på exakt varför, det kommer bara vara så. Men om tio år kommer det vara en sommar ”när barnen fortfarande var små”. Jag kommer titta tillbaka på den här tiden med en blick som jag inte har tillgång till nu. För om tio år har en ny fas tagit vid. Man är en annan.

Nej. Erfarenheter väger ingenting, det är bara att samla så många man kan.

Väger gör däremot mat, dryck och kläder för alla tänkbara väder för tre personer som ska ut till en isolerad skärgårdsö…

Men jag släpar och bär, för jag vet att det lönar sig.

Av erfarenhet.

Glad midsommar alla läsare!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill