Mockarutan – the swedish fika

BLOGG | JUNI 2016

Det som ligger närmast till hands när vi tänker trivsel på jobbet är ofta det sociala samspelet. Hur känns det att gå till fikarasten och vad pratar vi om där? Tyvärr följer alla maktordningar och normer med oss även till kaffemaskinen. Inte minst i form av lappar av typen: DIN MAMMA JOBBAR INTE HÄR! Vilket egentligen är ett uttryck för ojämlik fördelning av arbete i fikarummet.

Det som ligger närmast till hands när vi tänker trivsel på jobbet är ofta det sociala samspelet. Hur känns det att gå till fikarasten och vad pratar vi om där? Tyvärr följer alla maktordningar och normer med oss även till kaffemaskinen. Inte minst i form av lappar av typen: DIN MAMMA JOBBAR INTE HÄR! Vilket egentligen är ett uttryck för ojämlik fördelning av arbete i fikarummet.

Hur detta arbete fördelas är förvisso intressant eftersom det ofta inte ger utslag på lönen att koka kaffe eller städa det gemensamma pentryt - men det ökar trivseln och därmed effektiviteten på arbetet när folk mår bättre arbetar de bättre. Arbetet i sig har ofta låg status men är relativt viktigt för en välfungerande arbetsplats.

Vi pratar också på fikarasterna och här tillåter vi oss ofta att frångå rena jobbsamtal och berättar kanske om våra barn, våra trädgårdar, våra hobbies eller en resa som vi gjort. Vi är kanske mer avslappnade och bekväma eftersom vi ser det som ”ledig” tid. Men här behöver vi se upp. Det är skillnad på att fika hemma och på arbetet, trots att vi har rast så måste vi behålla en professionell ton och vi kan inte framföra vilka åsikter som helst.

Ta några minuter att kartlägga vad ni talar om på era fikaraster. Kan alla delta i dessa samtal?

När jag som 19-åring arbetade på kontor i Göteborg så tyckte jag att alla var uråldriga och bara pratade om garage – något som jag inte alls kunde relatera till.  Men att inte vara intresserad är inte detsamma som att inte vara accepterad. Att vara uttråkad av diskussioner om garage är något jag som ung fick stå ut med men att till exempel inte vara inkluderad i samtal på grund av sexuell läggning, religion eller kön – det är faktiskt diskriminering.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Forskning visar oss att blandade grupper trivs bäst tillsammans, vi gillar att ta del av erfarenheter vi inte själva har och väga det mot våra egna. Vi gillar andra berättelser än de vi hört förut och vi trivs när vi får utmana våra övertygelser och växa. För att detta ska kunna ske måste det finnas en företagskultur som främjar dessa samtal.

Som konsult som arbetar med organisationsutveckling så avskyr jag ord som "främjar" eftersom det allt som oftast dyker upp i målsättningar men är omöjliga att utvärdera. Men här så väljer jag ändå det.

För mig betyder det att värdegrunden levs och respekteras, att vi har en professionell stämning där vi förvisso har roligt men inte på andras bekostnad och där vi är nyfikna på och ödmjuka inför andra människors upplevelser och erfarenheter.

Det betyder inte att vi ska städa bort allt som riskerar att kränka någon (folk blir kränkta för allt möjligt) eller att vi alltid ska hålla med varandra. Ängslighet är det farligaste som kan hända Mockarutan. Det är bra att vara oense, det är viktigt att argumentera och fundera. Ju fler som känner sig välkomna och trygga att delta i samtalet desto fler perspektiv och nya tankar får du själv.

Tips för en trivsammare Mockaruta!

  • Utgå inte ifrån att alla är heterosexuella, ställ öppna frågor som: har du någon partner? Låt människor själva bestämma om de vill komma ut på jobbet.
  • Tänk över vilka skämt ni brukar skratta åt, alla uppskattar inte all typ av humor och det är helt okej – de sexistiska och rasistiska skämten får du dra för släkt och vänner (om du nu tycker att det är höjden av humor), inte på din arbetsplats.
  • Är det något du inte förstår? Fråga! Men respektera också svaret. Alla feminister vill inte utbilda dig i feministisk teori, alla muslimer vill inte lära dig allt om ramadan och alla homosexuella män vill inte återge hur lagstiftningen kring samkönade eventuellt skiljer sig åt.

 

Jenny Claesson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill