Möt finalisterna i Årets Unga VD 2019

Hej Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Lina Ullman, Mehri Nasirian, Monica Sotkasiira och Petter Bengtsson!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2019

Finalister Arets Unga VD 2019

Finalister Arets Unga VD 2019

Finalisterna i Årets Unga VD 2019 är alla under 30 år, men ålder är som bekant bara en siffra - fokus på hållbarhet, lönsamhet och ledarskap finns det gott om här. Vad gör våra finalister för att "Walk the talk", alltså faktiskt inte bara prata utan agera hållbart? Det och mer därtill får du svar på här.


Vilken förebild har du när det gäller goda ledare?

Lina Ullman, Digitalent
Många (och jag menar verkligen många!) av alla erfarna kvinnliga ledare där ute! Bland annat återfinns två av dem är i detta sammanhang – Frida Boisen och Pernilla Ramslöv. Dessutom alla de som formellt och informellt ställt upp som mina mentorer, och andra framstående ledare såsom Anna Wikland och Pia Sundhage. Den röda tråden är nog kombinationen av mod, empati och förmåga att kommunicera tydligt.

Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Karmalicious AB 
- Flera olika beroende på vilken kvalitet som efterfrågas. Som visionär tycker jag klyschigt nog att Elon Musk är en av de bästa ledarna. Även Tim Cook och Jeff Bezos är väldigt duktiga inom det området. Från ett medarbetarperspektiv gillar jag verkligen Ciscos tidigare VD John Chambers som nu för tiden bland annat hjälper andra i branchen att bli bättre ledare.

Mehri Nasirian, Docia AB
Ishtar Touailat.  

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
-Jag skulle säga att det är en blandning av mina tidigare chefer och olika kända ledare, Gary Vaynerchuk och Richard Branson är några favoriter bland alla.

Petter Bengtsson, Zynka Group AB
Många, sen barnsben min mor som varit ledare inom Ikea-sfären under många år och självklart för en smålänning superentreprenören Ingvar Kamprad. På ett globalt inspireras jag mycket av starka ledargestalter som Jack Ma, Elon Musk och Steve Jobs som alla har sina egenheter och specialiteter.

Vilka är utmaningarna i VD-rollen?

Mehri Nasirian, Docia AB
- Utmaningen är dels att hitta vad som verkligen driver alla anställda och försöka skapa en arbetsplats  som alla längtar till sen självklart att ta marknadsandelar i den här tuffa branschen känns som det aldrig varit svårare.

Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Karmalicious AB
- Att hinna växa personligen och som VD i samma takt som organisationen gör. Det är alltid mer man skulle vilja lära sig och alltid mer saker man skulle vilja göra. Att driva ett bolag med 7 personer kräver helt andra ledaregenskaper än ett på 70 och det är en hel del jag behöver lära mig innan vi kommer till 700!

Petter Bengtsson, Zynka Group AB
- Galet många. På organisationsnivå att hålla fokus för att ständigt driva bolaget framåt genom innovation och utveckling, på ett mer personligt plan lära känna alla medarbetare och vara ett stöd i både med- och motgång.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
- Att skanna av omgivningen hela tiden - trender, omvärlden, medarbetarnas mående och behov mm. Samtidigt som man har många bollar i luften och behöver hela tiden göra övervägningar om vem som ska göra vad dvs hur man på bästa vis ska optimera de olika talangerna man har i verksamheten.

Lina Ullman, Digitalent
- Det finns såklart många. Men att lyckas med att delegera ansvar och mandat i ett bolag i stark tillväxt är svårt. Som nystartade märker vi från och till av att vi arbetar ineffektivt som en effekt av att vi är många som vill framåt och springer på samma bollar. Så, att hinna med alla individers plats och ansvar under stor tillväxt, det har nog varit den största utmaningen hittills!

Temat för Årets VD är Walk the talk. 
Nämn ett exempel på vad Du gör för att agera  hållbart i din organisation?

Petter Bengtsson, Zynka Group AB
För mig är hållbarhet att agera långsiktigt utifrån ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Under senaste åren har vi förflyttat vår affär till att uteslutande arbeta med data och statistik som underlag för beslut, detta för att bygg och fastighetsbranschen skall kunna agera hållbart.

Monica Sotkasiira, Fitness Trade Europe AB
- Ett exempel bland många är att vi värdesätter och investerar i kvalité. Vi är ett tillverkningsföretag och äger driften till 100% vilket ger oss möjligheten till att kontrollera hela processen; från allra minsta komponent till en färdig produkt.Vi ser till att använda oss av material, komponenter och processer som uppfyller våra kvalitetskrav. Genom att skapa bra produkter som håller på lång sikt vet vi att vi kan bidra till en hållbar framtid. Vi ser även till att investera i kvalitetsprodukter när vi väljer bland olika leverantörer; oavsett om det är inköp av en liten skruvmejsel eller större borrmaskin till svetsen.

Lina Ullman, Digitalent
- Svårt att välja bara ett exempel, för oss har det varit viktigt att bygga Digitalent på ett ansvarsfullt sätt då vi är medvetna om att vi som företag har makt att påverka. Vi har t.ex. inga tjänstebilar, vi har varit med i Break it Impact Challenge, vi samarbetar med Response Network som bygger skolor i Zambia, utbildar barn i programmering och vi läser läxor i socialt utsatta områden i Stockholm. Sen är ju jämställdhet i IT-branschen en av våra hjärtefrågor, där medvetna val, målsättningar och prioriteringar är ledordet för hur vi arbetar.

Mehri Nasirian, Docia AB
- Våra uppdrag finns spridda över hela landet. Vi försöker ha så många digitala möten över Skype som möjligt för att minska på resorna. Hjälpa organisationer som läkare utan gränser.

Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Karmalicious AB
- Förutom att hela vår affärsmodell bygger på hållbarhet (vi hjälper alla från jord till bord att minska sitt matsvinn) så ser vi till att klimatkompensera för vår verksamhets utsläpp och har policies som (ex. rese- och samarbetspolicies) som ser till att vi arbetar hållbart.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2019 delas ut den 6 november på Hotel At Six i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, mellanstora och stora företag samt Årets Unga VD. 


Se programmet för eventet här


Säkra din biljett till eventet Årets VD 2019

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill